IOΣ | ΜΕΛΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Το μέλι που κερδίζει τους Ευρωπαίους!
Αρωματικό, θρεπτικό, διαυγές σαν κρύσταλλο, με τον αέρα του βουνού και της θάλασσας. Δυο γενιές μελισσοκόμων, ο Μιχάλης Σταυράκης και ο Γιώργος Δράκος, συνεχίζουν την παράδοση του θυμαρίσιου και του χοντρόμελου ή ρεικόμελου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως πριν από εκατό χρόνια. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει αφού το μέλι τους γίνεται ανάρπαστο, με ιδιαίτερη απήχηση στους Βορειοευρωπαίους.
Ενα δροσερό αεράκι από το βουνό και η μυρωδιά από το θυμάρι. «Ο,τι καλύτερο για τις μέλισσες», εξηγεί ο Μιχάλης Σταυράκης. «Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Το ιδανικό περιβάλλον για να γεμίσουν τις κυψέλες». Φέτος, συμπληρώνει 50 χρόνια μελισσοκόμος. «Κάποια στιγμή το 1991 καταστράφηκαν όλα τα μελίσσια. Οταν πήγαμε στην Αθήνα για να μιλήσουμε με τους ειδικούς, τους κάναμε ερωτήσεις που δεν ήξεραν να απαντήσουν».Τέχνη.
Ο Γιώργος Δράκος καπνίζει το κοπάδι για να αποκοιμηθούν οι μέλισσες
και να ξεκινήσει τον τρύγο.
Το αποτύπωμα του μελιού
Στην Ιο έχουν μεγάλο σεβασμό στις «μύγες» τους, όπως τις αποκαλούν στην τοπική διάλεκτο. «Πρόκειται για ιδιοφυές είδος», υποστηρίζει ο Μιχάλης Σταυράκης. Οταν μεταφέρουμε τα μελίσσια διαγράφουν μισή ώρα κύκλους σε απόσταση τριών χιλιομέτρων για να βάλουν τα σημάδια τους ακολουθώντας ένα πολύπλοκο σύστημα ραντάρ, σαν GPS». Γι' αυτό ο μελισσοκόμος δεν λείπει ποτέ από τα μελίσσια του. «Δυο φορές έφτασα στον θάνατο από τα τσιμπήματα, αλλά δεν τα εγκατέλειψα», συνεχίζει. «Και να φανταστεί κανείς ότι μέσα σε 50 χρόνια μόνο πέντε με έξι φορές η παραγωγή ξεπέρασε τις προσδοκίες μου».
Ευφυία.
Με προηγμένο «σύστημα ραντάρ»,
οι εργάτριες βρίσκουν πάντα τον δρόμο για την κυψέλη
αποτυπώνοντας στη μνήμη τους το χρώμα.
Κλιματισμός.
Μερικές πευκοβελόνες πάνω στα κουτιά
διατηρούν την απαραίτητη δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Διεθνές.
Με πλούσια γεύση και αρώματα από τη θάλασσα,
το μέλι της Ιου καταλήγει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
Ρεικόμελο
Το χειμωνιάτικο μέλι
Το χειμωνιάτικο μέλι
Πυκνό σαν καραμέλα, το ρεικόμελο είναι το καμάρι του νησιού. Βγαίνει τον χειμώνα από τα ρείκια, που του δίνουν μια ελαφρώς πικρή γεύση. Πραγματική ενεργειακή βόμβα, είναι αγαπημένο Aγγλων, Γερμανών και Σκανδιναβών, που παραγγέλνουν κάθε χρονιά μεγάλο μέρος της παραγωγής. Τις πρώτες μέρες είναι λευκό και μετά αρχίζει να κιτρινίζει παίρνοντας το χρώμα του χρυσαφιού. Ακόμα και όταν το αραιώνει κανείς με άλλα είδη διατηρεί την πυκνότητά του, ξεχωρίζοντας από το υπόλοιπο. Oπως και το θυμαρίσιο, πρόκειται για ζωντανό οργανισμό γι' αυτό και την πρώτη εβδομάδα βγάζει αφρό στην επιφάνεια από την εσωτερική ζύμωση. Χρειάζεται, λοιπόν, σωστή συντήρηση: Απαραίτητα γυάλινο βάζο και σκοτεινό ντουλάπι μακριά από υγρασία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του. Διατηρείται επίσης στο ψυγείο, ενώ μπορεί να αραιωθεί εύκολα όταν πήξει βάζοντας το βάζο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το καλό μέλι, άλλωστε, φαίνεται στην αντοχή του στον χρόνο ?αν δηλαδή μπορεί να κρατήσει το άρωμα και τη φρεσκάδα του.
ΡΟΖΑ ΚΡΑΜΕΡΗ
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
takisspyropοulos.com
http://origin2.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23310&subid=2&pubid=63475274
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου