Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Το χάος μιας επιστροφής στη δραχμή...








Τι θα συμβεί εάν επαληθευτούν τα σενάρια

Το χάος μιας επιστροφής στη δραχμή...



Οι μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, αλλά και κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές δεν χάνουν ευκαιρία να αναφερθούν στην προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Οι «New York Times» αναφέρουν ότι η Ελλάδα κάποιο Σαββατόβραδο θα ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει το κοινό νόμισμα και επιστρέφει στη δραχμή, τονίζοντας ότι θα προκληθεί τέτοιο χάος απ’ αυτή την κίνηση ώστε θα αναλάβει την εξουσία ο Στρατός.

Ανάλογα δημοσιεύματα εμφανίζονται συχνά πυκνά σε βρετανικές, γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες, που στο συνολό τους περιγράφουν τελικά έναν εφιάλτη. Από την άλλη μεριά, δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, που θεωρούν ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι μόνο νομοτελειακή, αλλά και σωτήρια διότι θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τη διαδικασία εξόδου: μελέτη του γαλλικού πανεπιστημίου IESEG αναφέρει ότι στην αρχή θα υπάρχει «ακύρωση» των χαρτονομισμάτων του ευρώ με μια σφραγίδα που θα λέει ότι «αυτό είναι δραχμή» (αγνοούν τα κέρματα), άλλοι προεξοφλούν μια ισοτιμία μετατροπής σε 500-600 δραχμές ανά ευρώ και στη συνέχεια ραγδαίες υποτιμήσεις από την αγορά, αφού θα πρόκειται για ένα νόμισμα που κανείς δεν θα χρησιμοποιεί εκτός Ελλάδος και δεν θα γίνεται δεκτό σε διεθνείς συναλλαγές. Οταν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες του πώς θα γίνει η μετατροπή και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αλλαγής νομίσματος, επικρατεί το απόλυτο χάος. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι όλες οι καταθέσεις και τα δάνεια θα μετατραπούν αυτομάτως στο νέο νόμισμα. Οχι όλοι όμως. Δεν είναι λίγοι οι τραπεζίτες που θεωρούν ότι οι καταθέσεις θα παραμείνουν σε ευρώ και ότι τα δάνεια θα μετατραπούν σε δραχμή.

Αλλοι εξηγούν ότι επειδή πρακτικά δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να περάσουμε σε νέο νόμισμα θα υπάρξουν ενδιάμεσα άλλα πρόχειρα μέσα συναλλαγών, όπως μια νομισματική μονάδα που θα χρησιμοποιείται ως χρήμα, με μικρότερη αξία από το ευρώ, μέχρις ότου τυπωθούν οι επίσημες δραχμές σε ειδικό χαρτί νομισμάτων με τα σχετικά υδατογραφήματα.

Ολοι θεωρούν ότι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές για ένα χρονικό διάστημα και ότι θα επανέλθουν αυτομάτως συναλλαγματικοί περιορισμοί για να μη φύγουν τα χρήματα στο εξωτερικό, ενώ τα ΑΤΜ θα δίνουν ελάχιστα λεφτά κάθε μέρα για την κάλυψη μόνο των βασικών αναγκών. Ολοι επίσης συμφωνούν ότι η αλλαγή νομίσματος θα φέρει καλπάζοντα πληθωρισμό και ότι ουσιαστικά θα έχουμε ένα κατοχικό νόμισμα.

Δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως σε καύσιμα και φάρμακα, ότι η λειτουργία της οικονομίας θα σταματήσει αρχικά και μέχρι να αποκατασταθεί θα επικρατήσει κοινωνικό χάος που μπορεί να οδηγήσει σε πλιάτσικο και σε απόλυτη αναρχία. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τις αξίες των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων, πώς θα κινηθούν οι τιμές των ακινήτων και όλες οι άλλες αξίες, τι θα γίνει με τις καταθέσεις που είναι σε τρίτο νόμισμα (π.χ. δολάριο) και φυσικά τι θα γίνουν οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό.

του Γρηγόρη Νικολόπουλου
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=166092

Δεν υπάρχουν σχόλια: