Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Το νέο πρόσωπο της Wikipedia







Το νέο πρόσωπο της Wikipedia

Εδώ και λίγες ημέρες, οι χρήστες βοηθούν στην αναβάθμιση της εγκυκλοπαίδειας

Του Κωστα Δεληγιαννη

Το ότι η Wikipedia είναι σήμερα η πιο μεγάλη ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια, αυτό οφείλεται στα εκατομμύρια εθελοντές από όλο τον κόσμο οι οποίοι συντάσσουν καινούργια άρθρα ή επιμελούνται ήδη υπάρχοντα λήμματα. Εδώ και λίγες ημέρες, οι ίδιοι εθελοντές έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν την εγκυκλοπαίδεια να αναβαθμιστεί τεχνικά και να γίνει πιο ελκυστική.

Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να δοκιμάσουν το visual editor («οπτικό συντάκτη»), το νέο εργαλείο που ανέπτυξαν οι προγραμματιστές της Wikipedia για να μπορεί οποιοσδήποτε χρήστης να επεξεργάζεται σελίδες της Wikipedia, χωρίς να χρειάζεται να ξέρει τη γλώσσα («wiki markup») με τα περίπλοκα σύμβολα που χρησιμοποιεί σήμερα η Wikipedia.

Αν και προς το παρόν υπάρχει μόνον στα αγγλικά, ο visual editor βρίσκεται ήδη online, με σκοπό να πειραματιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συντάκτες της εγκυκλοπαίδειας και να διορθωθούν τα προβλήματά πριν, τον επόμενο Ιούνιο, οπότε θα ενσωματωθεί κανονικά στην πλατφόρμα. Τότε, ανάμεσα στις άλλες ευκολίες, το συγκεκριμένο εργαλείο θα επιτρέπει τη μορφοποίηση κειμένου –για παράδειγμα την υπογράμμιση προτάσεων ή την αλλαγή γραμματοσειράς– μέσω μιας γραμμής εργαλείων που θα περιλαμβάνει κουμπιά εντολών.

Επίσης, θα δίνει τη δυνατότητα για πιο εύκολη προσθήκη παραγράφων ή και ολόκληρων λημμάτων, τα οποία μάλιστα την ώρα της επεξεργασίας θα φαίνονται στην οθόνη σχεδόν με την ίδια μορφή που θα δημοσιευθούν.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς, από τεχνολογικής άποψης η δημιουργία του visual editor είναι το πιο απαιτητικό εγχείρημα στην ιστορία της Wikipedia. Αλλά και απολύτως απαραίτητο ώστε η εγκυκλοπαίδεια να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο φιλική στον μέσο άνθρωπο που απλώς ξέρει να «σερφάρει» στο Ιντερνετ. Αν η υπάρχουσα μέθοδος επεξεργασίας των άρθρων ήταν επαναστατική για τα δεδομένα του 2001, όταν πρωτοξεκίνησε η Wikipedia, σήμερα μοιάζει δύσχρηστη συγκριτικά με το τρόπο που εκατομμύρια άνθρωποι «ανεβάζουν» καθημερινά υλικό στα κοινωνικά δίκτυα ή στο μπλογκ τους. «Ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο που αποτρέπει χιλιάδες άτομα από το να συμμετάσχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά το ίδρυμα Wikimedia, που είναι υπεύθυνο για την εγκυκλοπαίδεια.

Ετσι, οι ιθύνοντες εκτιμούν πως το visual editor θα αυξήσει τους εθελοντές στο πρότζεκτ, «από τους οποίους άλλωστε εξαρτάται η επιτυχία του». Και η αλήθεια είναι πως, μετά τη διετία 2006-07 που εκτινάχθηκε ο αριθμός τους, κάθε χρόνο οι ενεργοί χρήστες μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πραγματικότητα, αυτοί που έχουν εγκαταλείψει την εγκυκλοπαίδεια είναι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνταν με αυτήν περιστασιακά και όχι όσοι επιμελούνται ή συντάσσουν άρθρα σε συστηματική βάση. Κάτι που εξηγεί γιατί η Wikipedia συνεχίζει να ανανεώνεται με ασύλληπτη ταχύτητα.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το εργαλείο και οι σχετικές οδηγίες δοκιμής του θα μεταφραστούν και σε άλλες γλώσσες, ώστε στις δοκιμές να μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη περισσότεροι εθελοντές. Επίσης, προοδευτικά θα εμπλουτιστεί με πολλές ακόμη λειτουργίες πριν φτάσει στην τελική έκδοσή του – μέχρι τον Ιούνιο του 2012 αναμένεται για παράδειγμα να προστεθούν και άλλα κουμπιά στη γραμμή εργαλείων, τα οποία με ένα απλό πάτημα θα δίνουν τη δυνατότητα να «ανεβάσει» κανείς σε κάποιο λήμμα φωτογραφίες, πίνακες, ή μαθηματικές εξισώσεις.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί φοβούνται πως το visual editor ενδεχομένως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία της εγκυκλοπαίδειας, από τη στιγμή που ακόμη και σήμερα δεν λείπουν τα κρούσματα «βανδαλισμού» των άρθρων της. Κι αν έρευνα της ΙΒΜ το 2002 έδειξε πως η κοινότητα των χρηστών της Wikipedia καταφέρνει να εντοπίσει και να αφαιρέσει τέτοιες πληροφορίες μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, «το γεγονός ότι σε λίγο καιρό κάθε κακοπροαίρετος θα μπορεί χωρίς να το πολυσκεφθεί να κάνει αλλαγές σε οποιοδήποτε άρθρο μάλλον θα χειροτερέψει τα πράγματα», σημειώνει το βρετανικό πόρταλ τεχνολογίας The Register.

Το νομοσχέδιο

Πριν πάντως ενσωματωθεί στην πλατφόρμα της Wikipedia το νέο εργαλείο που θα επιτρέπει την πιο εύκολη επεξεργασία των άρθρων, είναι πολύ πιθανό η αγγλόφωνη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας να τεθεί εκτός λειτουργίας για κάποιο χρονικό διάστημα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο κατά της πειρατείας «Stop Online Piracy Act» (SOPA) που σύντομα θα ξεκινήσει να συζητείται στην αμερικανική βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν εντός ΗΠΑ την πρόσβαση σε όσα σάιτ θεωρούν ότι παραβιάζουν τα πνευματικά τους δικαιώματα – ακόμη κι αν πρόκειται για ιστότοπους που απλώς έχουν αναρτήσει το βιντεοκλίπ ενός τραγουδιού ή το διαφημιστικό μιας ταινίας.

Αν και το SOPA θα έχει ισχύ μόνο στην Αμερική, ανεξάρτητοι οργανισμοί όπως το Electronic Frontier Foundation υποστηρίζουν πως «θα αλλάξει το Ιντερνετ όπως το ξέραμε»· ειδικά για τη Wikipedia θα σημαίνει πως οποιαδήποτε εταιρεία θεωρεί ότι η εγκυκλοπαίδεια περιέχει έστω κι ένα link που παραπέμπει σε κάποιο επιλήψιμο σάιτ, θα μπορεί να καταθέτει αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση. Η πρόταση για το «μπλακάουτ» έγινε την περασμένη εβδομάδα από τον συνιδρυτή της Wikipedia Jimmy Wales και οι πρώτες αντιδράσεις από τους χρήστες ήταν θετικές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_24/12/2011_467286

Δεν υπάρχουν σχόλια: