Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις - Η Συρία δέχεται την πρόταση του Πούτιν για τα χημικά


Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών είπε «ναι» στην πρόταση της Μόσχας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχοΜπαν Γκι Μουν : Τα χημικά θα αποθηκευθούν σε ασφαλές σημείο και θα καταστραφούν

Δεκτό έκανε το αίτημα της Μόσχας η Συρία, να θέσει τα χημικά της όπλα υπό τον διεθνή έλεγχο. Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ συμφώνησε στην πρόταση του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ γεγονός που δείχνει ότι ενδέχεται να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση.

Συγκεκριμένα ο Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι «Η Συρία δέχεται την πρόταση της Ρωσίας, βασιζόμενη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ασφάλεια της χώρας» και συνέχιζε λέγοντας «εμπιστευόμαστε τη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση κατά του λαού μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας νωρίτερα σήμερα μετά, τη συνάντηση που είχε με τον σύρο ομόλογό του, είχε δηλώσει ότι «Καλούμε τους σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων»

Ο Λαβρόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο αφού ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο. Αμέσως μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι ο Κέρι «έκανε ένα ρητορικό σχόλιο».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Russia Today οι Σύροι αντάρτες σχεδίαζαν προβοκάτσια με επίθεση χημικών κατά του Ισραήλ, από εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς Ασαντ.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέβιντι Κάμερον, μετά το "ναι" της Συρίας, δήλωσε πως αν πράγματι η Συρία θέσει το οπλοστάσιό της υπό διεθνή έλεγχο τότε πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα.«"Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για τακτική αποπροσανατολισμού» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι «είμαι σίγουρος ότι η διεθνής κοινότητα θα λάβει άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα χημικά θα αποθηκευθούν σε ασφαλές σημείο ώστε στη συνέχεια να καταστραφούν»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν Γκι Μουν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ο Μπαν είπε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος. Η πρόταση αυτή ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η "ενοχλητική παράλυση" του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή πάντως θα είναι μία από τις πολλές προτάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι επιθεωρητές επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία .

http://www.protothema.gr/
http://www.triklopodia.gr/2013/09/blog-post_334.html 

Αν οι ΗΠΑ επέμβουν, θα ηχήσουν οι μπαλαλάικες

 
Στη Σύνοδο της G20 ο Πούτιν προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία, η Ρωσία θα τη βοηθήσει

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΤΣΟΥΚΑ

Το ψυχροπολεμικό κλίμα με το οποίο αποτυπώνονταν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής οι σχέσεις Μόσχας - Ουάσιγκτον στη διάρκεια της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη, από το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε μεταμορφωθεί σε θερμό.

Αιτία αποτέλεσε η ευθεία απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία, η χώρα του θα τη βοηθήσει, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως ουδέποτε η Μόσχα σταμάτησε να εξοπλίζει τη Δαμασκό.

Η χρονική στιγμή την οποία επέλεξε ο Ρώσος πρόεδρος για να στείλει το μήνυμά του μόνο τυχαία δεν ήταν. Είχε προηγηθεί μια καλά μελετημένη τακτική, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Από την ημέρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για να προχωρήσει σε χρήση βίας, η ρωσική διπλωματία ξεκίνησε ένα μαραθώνιο, τόσο με τη δημοσιοποίηση στοιχείων, τα οποία, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν πως η επίθεση με χημικά ήταν προϊόν προβοκάτσιας, όσο και με στοχευμένες επιθέσεις, κυρίως προς τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, με σκοπό να τον αναγκάσουν να απαντάει διαρκώς στη Μόσχα, προκειμένου να φθείρεται τόσο ο ίδιος όσο και τα επιχειρήματά του απέναντι στην αμερικανική κοινή γνώμη και το Κογκρέσο.

Σε αυτή την κατεύθυνση στη διάρκεια της συνόδου της G20, Πούτιν και Λαβρόφ ξεκαθάρισαν προς τους ηγέτες και τους ΥΠΕΞ, αντίστοιχα, πως η Μόσχα σε περίπτωση επίθεσης στη Συρία δεν θα περιοριστεί σε καταδικαστικές δηλώσεις.

Παράλληλα επισήμαναν πως αν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή τους και παραβλέψουν το Σ.Α., τότε η Μόσχα με τη σειρά της θα «ξεχάσει» το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ προς το Ιράν.

Στην προσπάθειά του ο Ρώσος πρόεδρος να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους, υπογράμμισε στους ηγέτες της G20 και την αρνητική παράμετρο που θα επιφέρει και στην παγκόσμια οικονομία τυχόν επέμβαση στη Συρία. Το τελευταίο επιχείρημα φαίνεται πως «ταρακούνησε» ιδιαίτερα την Ε.Ε., η οποία δείχνει να κατανοεί πως σε μια περίοδο κατά την οποία τα οικονομικά στοιχεία των περισσότερων κρατών της πατούν σε κινούμενη άμμο, θα ήταν ανώφελο να βούλιαζαν οριστικά, προκειμένου να μην εκτεθεί ο Ομπάμα στο εσωτερικό της χώρας του.

Στον ύπνο

Την ίδια στιγμή και στο στρατιωτικό τομέα φαίνεται πως η Μόσχα έπιασε στον ύπνο την Ουάσιγκτον, καθώς ουδείς από τους Αμερικανούς επιτελείς μπορούσε να φανταστεί πως το Κρεμλίνο θα στείλει τόσα πολλά πολεμικά πλοία ανοικτά της Συρίας. Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τα υποβρύχια, των οποίων ο αριθμός είναι άγνωστος.

Αποστολή του ρωσικού στόλου είναι να ενημερώνει τη Συρία για τις κινήσεις των αμερικανικών πλοίων, ενώ σε περίπτωση επέμβασης είναι βέβαιο πως η Μόσχα θα επιχειρήσει να δοκιμάσει το άτυπο αμυντικό δόγμα που έχει με τη Συρία, η οποία διαθέτει στο οπλοστάσιό της πολλά ρωσικά όπλα, ανάμεσά τους και πυραυλικά συστήματα.

Αυτό που ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να σκεφτεί -ούτε επιθυμεί να το σκεφτεί- είναι τι θα συμβεί αν, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια που οι ρωσικές δυνάμεις προσφέρουν βοήθεια προς τη συριακή κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε ο Πούτιν, δεχθούν κατά λάθος επίθεση από τις αμερικανικές δυνάμεις ή την Τουρκία...

Με την τακτική του ο Ρώσος πρόεδρος, άσχετα από το αποτέλεσμα και από το αν κάνει πράξη την πολιτική του, που απ' ό,τι φαίνεται δεν δείχνει να μπλοφάρει, άτυπα είναι νικητής, καθώς με τον πλέον σαφή τρόπο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ΗΠΑ, πως πλέον δεν είναι μόνες τους.

****

Δυσαρέσκεια Μόσχας για Βενιζέλο

Εντονη είναι η δυσαρέσκεια του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη στάση του Ελληνα ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος έσπευσε και πήρε θέση υπέρ της αμερικανικής επέμβασης. Προφανώς και η Μόσχα δεν είχε την απαίτηση η Ελλάδα να σταματήσει τα αμερικανικά σχέδια, ωστόσο η όλη της στάση γεννά ερωτήματα.

Επίσης θλιβερή εντύπωση έχει προκαλέσει και στο ρωσικό Πατριαρχείο το γεγονός πως ενώ είναι γνωστό ότι από τη στιγμή που ξέσπασαν οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Συρία το ορθόδοξο στοιχείο έχει αποδεκατιστεί από τους αντάρτες, μόνο η Μόσχα έχει σηκώσει το σταυρό της προστασίας τους, με την Αθήνα και το Φανάρι να κωφεύουν.
http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=384649

Δεν υπάρχουν σχόλια: