Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΒΕΝΕΤΙΑ 2019 - Το καρναβάλι της Γαληνότατης



ΒΕΝΕΤΙΑ 2019

Το καρναβάλι της Γαληνότατης

Αρλεκίνοι, δούκες, στολισμένες γόνδολες και πανέμορφες μάσκες με φόντο τα κανάλια της πόλης, την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τις 417 γέφυρες.

Η ρομαντική πόλη της ιταλικής επαρχίας Βένετο, αν και κάθε εποχή δίνει μια αφορμή για να την επισκεφτείς, την περίοδο του καρναβαλιού προσφέρει μια ασυναγώνιστη εμπειρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η μοναδική εμπειρία να ανοίγεις το παράθυρο σου και να αντικρίζεις ένα βενετσιάνικο κανάλι λίγο πιο κάτω από το πρεβάζι σου φαίνεται πως φέτος ανταμείβει τους επισκέπτες της Βενετίας.
Η απαράμιλλη ομορφιά της Γαληνότατης παραμένει και λάμπει διπλά, καθώς το εντυπωσιακό βενετσιάνικο καρναβάλι έχει ήδη αρχίσει.
Για να διασχίσεις την πλατεία του Αγίου Μάρκου αυτή την εποχή, με τόσο πλήθος, χρειάζεσαι διπλάσιο χρόνο. Όμως θα πετύχεις καταπληκτικές στολές που κόβουν την ανάσα. Το αποκριάτικο Ριάλτο, γεμάτο γόνδολες, αρλεκίνους και δούκες, είναι πιο πολύχρωμο από ποτέ και υπαγορεύει μοναδικά φωτογραφικά ενσταντανέ.


Όπου κι αν περπατήσετε αυτή την εποχή στη Βενετία, ακόμα και στα ανήλιαγα αδιέξοδα στενά της, θα δείτε επιβλητικούς μασκοφόρους να έχουν πάρει πόζα περιμένοντας να τους φωτογραφίσετε.
Αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει ότι, αν και «παίζουν» πολλά μπαλ μασκέ εντός αιθουσών με... τσιμπημένη είσοδο, τίποτα δεν θα είναι πιο αξιομνημόνευτο από την ενατένιση του Παλάτσο Ντουκάλε ή του Πόντε Ριάλτο. Η μοναδικής ομορφιάς πόλη πατά κομψά στα ξύλινα υποστυλώματα αιώνων με παλάτια και εκκλησίες και ανταποκρίνεται στο έπακρο στη φήμη της ως αξέχαστα συγκινησιακής, ανεξίτηλα όμορφης.



Πριν ανεβείτε στη γυάλινη γέφυρα που έχει σχεδιάσει ο Ισπανός Σαντιάγο Καλατράβα στο Μεγάλο Κανάλι -αιτία της πρόσφατης δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στην πόλη και στον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα- να έχετε υπόψη σας το εξής: ο χρόνος σας πάνω στη γέφυρα είναι περιορισμένος, για ευνόητους λόγους. Η επίσημη εκστρατεία #EnjoyRespect Venezia υπέρ της ευαισθητοποίησης για την προστασία της πόλης περιλαμβάνει πολλούς κανόνες, η παράβαση των οποίων επισύρει πρόστιμα από 25 έως 500 ευρώ.
Τέτοιοι κανόνες είναι να μην οδηγείτε ποδήλατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, να μην κολυμπάτε στα κανάλια και άλλα σχετικά. Δεν πειράζει. Διαλέξτε για τη σέλφι σας μία από τις 417 γέφυρες της πόλης (εκ των οποίων οι 72 είναι ιδιωτικές) και κρατήστε στο μυαλό σας ότι η Βενετία, επιζητώντας λύση στα δεινά της από τον υπερτουρισμό (περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι την επισκέπτονται ετησίως), σχεδιάζει μια σειρά από μέτρα που αφορούν ακόμα και τον αριθμό των καταλυμάτων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ


Στον όψιμο 17ο αι., και επί έναν αιώνα, οι Βενετσιάνοι μασκαρεύονταν για έξι μήνες, ξεκινώντας από την αρχή του φθινοπώρου, ενώ τον 16ο αι. το καρναβάλι επισήμως κρατούσε έως και 18  ημέρες. Έτσι, οι μάσκες στη Βενετία επί αιώνες φοριούνταν παντού: στην εκκλησία, στις γιορτές, στο θέατρο, ακόμα και σε δείπνο μεταξύ συζύγων.


Η Bauta, ο πιο συνηθισμένος τύπος μάσκας, είναι η μάσκα του Καζανόβα, του πιο διάσημου «παιδιού» της Βενετίας, η οποία επιτρεπόταν ακόμα και στις εκλογές των δόγηδων. Η χρησιμοποίηση της μάσκας τις βραδινές ώρες απαγορεύτηκε διά νόμου το 1339, ωστόσο ο νόμος αναθεωρήθηκε πολλές φορές από τότε.
Το καρναβάλι ήταν τόσο σημαντικό για την αίγλη της πόλης που δεν έπρεπε να διακοπεί για κανέναν λόγο. Μάλιστα, λέγεται ότι ο θάνατος του δόγη Paolo Renier κρατήθηκε μυστικός και ανακοινώθηκε μετά το πέρας του καρναβαλιού. Ανάμεσα σε άλλα, λέγεται ότι αυτή η ανωνυμία έλυνε το πρόβλημα της ταξικής ιεραρχίας που βάραινε τη Βενετία

Από άρθρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ΓΟΥΝΑΡΗ (kallisto.gounari@gmail.com)
για την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ/ΤΑΞΙΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: