Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Τι σχέση έχει ο Λάμπρος Κατσώνης με τη Γιάλτα;



ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Τι σχέση έχει ο Λάμπρος Κατσώνης με τη Γιάλτα;

Μια απίθανη ιστορική σύμπτωση 74 Χρόνια από τη Συμφωνία της Γιάλτας 4 Φεβρουαρίου - 11 Φεβρουαρίου 1945

Γράφει η Ευαγγελία Βαλατα-Τσιαμα

Η Γιάλτα, είναι μια πόλη θέρετρο στην Κριμαία. Είναι γνωστή από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ – ΕΣΣΔ - Μεγάλης Βρετανίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμφωνία της Γιάλτας υπογράφτηκε στο θερινό ανάκτορο των Ρώσων αυτοκρατόρων που είχε χτίσει ο τσάρος Νικόλαος το 1911.
Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι πως το ανάκτορο αυτό βρίσκεται 3χλμ. Δυτικά της Γιάλτας στη μικρή πόλη "Livadia" δηλαδή "Λιβαδειά" και ονομάζεται "Livadia palace". Η Λιβαδειά της Κριμαίας οφείλει το όνομα της στον Λάμπρο Κατσώνη.
Όταν ο Έλληνας επαναστάτης επέστρεψε στη Ρωσία καθώς το κίνημα του απέτυχε, η τσαρίνα Αικατερίνη του έδωσε ένα μεγάλο αγρόκτημα στην Κριμαία, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Το τσιφλίκι αυτό το ονόμασε "Λιβαδειά" σε ανάμνηση της πατρίδας του που δεν την ξαναείδε έκτοτε.


Εκεί δημιούργησε αμπελώνες και έγινε έμπορος κρασιού, έκανε οικογένεια, οι γιοι του σταδιοδρόμησαν στον ρωσικό στρατό και ένας εγγονός του έγινε συγγραφέας. Το υποστατικό με τους κολλήγους που εργάζονταν στο αγρόκτημα εξελίχθηκε σε χωριό. Το όνομα "Λιβαδειά" παρέμεινε και το 1835 καθιερώθηκε επίσημα. Σήμερα έχει 900 κατοίκους περίπου και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, λόγω του ανακτόρου - μουσείου όπου υπογράφτηκε η συνθήκη της Γιάλτας.
Στο αγρόκτημα του Λάμπρου Κατσώνη, λοιπόν, το 1945 οι Στάλιν - Ρούσβελτ - Τσόρτσιλ αποφάσισαν την τύχη του μεταπολεμικού κόσμου, την Ίδρυση του ΟΗΕ, τις σφαίρες επιρροής, τη διαίρεση της Γερμανίας κ.λπ. Και κάτι τελευταίο: το 1979 ο Ρώσος αστρονόμος Nikolay Stepanovich Cherrykh που εργαζόταν στο εργαστήριο Αστροφυσικής της Κριμαίας ανακάλυψε έναν μικρό πλανήτη (αστεροειδή) και του έδωσε το όνομα: "3006 Livadia" από την ήσυχη μικρή κωμόπολη, όπου συνήθιζε να ξεκουράζεται.
Έτσι από τον Λάμπρο Κατσώνη, το όνομα της Λιβαδειάς έφτασε ως το διάστημα.

ΑΜΑΡΥΣΙΑ /16.02.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: