Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Η NASA ψάχνει ίχνη εξωγήινων στον γαλαξία μας



Η NASA ψάχνει  ίχνη εξωγήινων στον γαλαξία μας

Το νέο σχέδιο και τι μπορεί να σημαίνει το νέο σετ από γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων (FRB = Fast Radio Bursts) που ανακαλύφθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου 2018

Από τη ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΩΓΓΑ 

Τα σημάδια που αν εντοπιστούν, θα αποτελέσουν απόδειξη ύπαρξης τεχνολογικά εξελιγμένων πολιτισμών και νοημόνων μορφών ζωής αλλού στο σύμπαν.
Τα νέα, φιλόδοξα σχέδια της για την εξερεύνηση του Διαστήματος και την απάντηση του πανάρχαιου ερωτήματος «είμαστε μόνοι στο σύμπαν;» αποκάλυψε πριν από τον Νοέμβρη του 2018 η NASA, η οποία για να διαπιστώσει την ύπαρξη ή μη εξωγήινης ζωής θα αναζητήσει στον γαλαξία μας τεχνολογικά ίχνη (τις λεγόμενες τεχνοϋπογραφές).
Ο όρος τεχνοϋπογραφές αναφέρεται σε ίχνη ή σήματα, ραδιοσήματα, εκπομπές λέιζερ, ίχνη μεγάλων κατασκευών ή ατμόσφαιρες με ρύπανση που, αν εντοπιστούν, θα αποτελέσουν απόδειξη ύπαρξης τεχνολογικά εξελιγμένων πολιτισμών και νοημόνων μορφών ζωής αλλού στο σύμπαν. Την ίδια ώρα, η «εκρηκτική» συλλογή δεδομένων για τους εξωπλανήτες (πλανήτες που δεν ανήκουν στο ηλιακό μας σύστημα) και τα αποτελέσματα δεκαετιών έρευνας για ίχνη ζωής, κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία, έφεραν και τη NASA στο μονοπάτι της αναζήτησης εξελιγμένης ζωής «εκεί έξω».

Ενδιαφέρον (και πάλι ύστερα από χρόνια) από το Κογκρέσο



Το ενδιαφέρον για αναζήτηση τεχνοϋπογραφών από τη NASA εντάθηκε στο Κογκρέσο τον Απρίλιο του 2018, παρά το γεγονός ότι τη σχετική έρευνα είχε τερματίσει το 1993, επίσης το Κογκρέσο, κλείνοντας τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η NASA «από τη μελέτη του νερού στον Άρη, στην αναζήτηση των πολλά υποσχόμενων "ωκεάνιων κόσμων", όπως η Ευρώπη, ο Εγκέλαδος, το φεγγάρι του Κρόνου, έως την αναζήτηση βιολογικών ιχνών στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών, οι επιστημονικές αποστολές της NASA φιλοδοξούν να βρουν αδιαμφισβήτητα σημάδια ζωής πέρα από τη Γη. Και ίσως αυτή η ζωή να είναι πράγματι πιο προηγμένη τεχνολογικά από τη δική μας».
Την ίδια ώρα, και καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη στιγμή που ο άνθρωπος έκανε το «μικρό βήμα του» στην επιφάνεια του γήινου δορυφόρου, το 50% του προϋπολογισμού της NASA για το 2019 (πάνω από 10 δισ. δολάρια) διοχετεύεται στην προετοιμασία μιας επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.

Η Σελήνη στο επίκεντρο της έρευνας αλλά και της εμπορικής εκμετάλλευσης



Η Σελήνη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο δεκάδων αποστολών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε από τον Δεκέμβριο του 2017 το πράσινο φως στη NASA να προετοιμάσει την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, την ίδια ώρα που οι Κινέζοι έχουν βάλει στόχο να ανακαλύψουν τι υπάρχει στην αθέατη πλευρά της και να φέρουν πίσω στη Γη για μελέτη δείγματα εδάφους προς ανάλυση. Έως το τέλος του 2018 οι Κινέζοι φιλοδοξούν να έχουν στείλει στο φεγγάρι το «Chang'e 4»,το οποίο θα κουβαλήσει μαζί του ένα μεταλλικό δοχείο που θα περιέχει σπόρους πατάτας και αραβίδοψης, ενός μικρού ανθοφόρου φυτού, και πιθανόν μερικά αβγά μεταξοσκωλήκων, ώστε να πραγματοποιήσει το πρώτο βιολογικό πείραμα στη Σελήνη.
Επιπλέον, η Σελήνη θεωρείται το πρώτο βήμα για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Το νέο διαστημόπλοιο «Orion» της NASA αναμένεται σύντομα να εξελιχθεί στη «ναυαρχίδα» της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για επανδρωμένες αποστολές, περιλαμβανομένων πτήσεων σε τροχιά στη Σελήνη και ίσως στον Άρη. Φιλόδοξα είναι και τα σχέδια της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos, που υπολογίζει έως το 2025, στο πλαίσιο ενός μεγαλεπήβολου διαστημικού προγράμματος, να εκτοξεύσει 150 δορυφόρους, να δημιουργήσει τον δικό της Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, να ξεκινήσει αποστολές στη Σελήνη με διαστημόπλοια νέας γενιάς και έως το 2030 να εγκαταστήσει μια ανθρώπινη αποικία στη Σελήνη.


Ο Ιλον Μασκ και η εταιρία του Space-X έχουν ήδη ανοίξει τα χαρτιά τους και έχουν αποκαλύψει τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους να καλλιεργήσουν τον τουρισμό στη Σελήνη και να δημιουργήσουν αποικία στον Άρη. Την περασμένη εβδομάδα η SpaceX ανακοίνωσε ότι ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μαεζάβα θα είναι ο πρώτος ιδιώτης επιβάτης που το 2023 θα πετάξει γύρω από τη Σελήνη. Την ίδια ώρα, η Energia, μεγαλύτερη ρωσική διαστημική εταιρία, δηλώνει έτοιμη να κόψει εισιτήρια για σεληνιακές τουριστικές πτήσεις, με αντίτιμο από 150.000.000 έως 180.000.000 δολάρια το ένα.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν αρχίσει να δείχνουν και πολλές επενδυτικές εταιρίες για εξόρυξη ορυκτών πρώτων υλών και ευγενών μετάλλων από το υπέδαφος του φεγγαριού. Ειδικοί εκτιμούν ότι το υπέδαφος της Σελήνης είναι πιθανότατα πλούσιο και σε ήλιο-3, στοιχείο που χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς σταθμούς στη Γη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Καθώς προχωρά η εξερεύνηση των πλανητών, αυξάνεται και η πιθανότητα στο μέλλον να είναι δυνατή η άντληση ενεργειακών πόρων και άλλων υλικών από άλλους πλανήτες» εκτιμά ο καθηγητής Αστροβιολογίας και Επιστήμης των Πλανητών Ιαν Κρόφορντ στο πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκτου Λονδίνου.

ENJOY/18.11.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: