Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Η έκδοση ξεχωριστών εκκαθαριστικών από την εφορία



Η έκδοση ξεχωριστών εκκαθαριστικών από την εφορία

Γράφει ο Κων. Γραικιώτης, οικονομολόγος

Να αποκαλύψουμε εδώ μια πονηράδα του οικονομικού επιτελείου. Ανακοινώθηκε πριν αρκετό καιρό σαν προοδευτικό μέτρο η δυνατότητα τα ζευγάρια να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις. Το μέτρο αυτό διαφημίστηκε με κάθε τρόπο προκειμένου να παρασυρθούν όσο το δυνατό περισσότεροι να συμμετάσχουν. Όμως η πλειονότητα των  ζευγαριών δεν τσίμπησε. Ο αριθμός των αιτήσεων για υπαγωγή σε ένα μέτρο που αύξανε στην ουσία την φορολογική δαπάνη κάθε νοικοκυριού - χωρίς να έχει ουσιαστικές θετικές επιπτώσεις- ήταν κάτω του αναμενόμενου.
Τι σκέφθηκε τότε το πονηρό κράτος; Αφού δεν πέσατε στην παγίδα μου θα εφαρμόσω εγώ για εσάς αυτό που σας πρόσφερα  και –εξυπνάκηδες- δεν δεχθήκατε. Από εδώ και πέρα ακόμα και αν υποβάλλετε ενιαία δήλωση εισοδήματος, εγώ το κράτος θα σας βγάζω ξεχωριστά εκκαθαριστικά. Και ιδού η συνέπειες του μέτρου αυτού.
Αν σε ένα ζευγάρι το φορολογητέο ποσό του  ενός είχε σαν αποτέλεσμα επιστροφή χρημάτων ενώ του άλλου ήταν χρεωστικό γινόταν συμψηφισμός και το τελικό συνολικό ποσό και για τους δύο συζύγους έμπαινε σε τρεις δόσεις.
 Ας δούμε τώρα την κουτοπονηριά του κράτους
Ας υποθέσουμε ότι ο ένας των συζύγων έχει επιστροφή. Θα βγει ένα πιστωτικό εκκαθαριστικό και τα ποσά θα πρέπει να περάσουν στον τραπεζιτικό του λογαριασμό. Πότε θα συμβεί αυτό;;; Όταν τα οικονομικά του κράτους το επιτρέψουν που σημαίνει καθυστέρηση καταβολής του.
Για τον άλλο σύζυγο που έχει χρεωστικό υπόλοιπο το ποσό θα είναι ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΙΤΗΤΟ και καταβλητέο σύμφωνα με τον νόμο.
Στην ουσία λοιπόν το νοικοκυριό θα πρέπει  να εξοφλήσει ΑΜΕΣΑ το ποσό του οφειλέτη και θα προσδοκά την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου για το άλλο μέλος. Για σκεφτείτε αυτή την πράξη με τραπεζική λογική. Το κράτος θα κερδίζει ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ από την χρονοκαθυστέρηση της επιστροφής των χρημάτων και το νοικοκυριό θα πρέπει να τρέχει να καλύψει τα ποσά  ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ σύμφωνα με την φορολογική διαδικασία που μέχρι και την τελευταία φορολογική μας δήλωση ακολουθείτο.
Μήπως θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες φορολογικές εκπλήξεις εις βάρος των νοικοκυριών;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: