Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Γιώργος Φραντζεσκάκης : Μαθήματα ζωής από τη Lady




Μαθήματα ζωής από τη Lady


Μερικές σκέψεις με αφορμή μια μικρή αγγελία για μια ακρωτηριασμένη σκυλίτσα.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ  

Τα σκυλιά που έχουν ακρωτηριαστεί δεν είναι καν στωικά. Είναι αυτό που είναι. Πλάσματα που αξιοποιούν ό,τι έχουν. Τρία πόδια; Κανένα πρόβλημα!
Έχω ένα ιδιαίτερο σημείο στην καρδιά μου για τα ακρωτηριασμένα ζώα. Και θα σας πω γιατί. Νομίζω πως, αν κάτι παρόμοιο συνέβαινε σ' εμένα, θα γινόμουν μίζερος, μελαγχολικός και κακότροπος. Βλέπω τους ανθρώπους που έχουν χάσει ένα μέλος να ζουν τη ζωή τους, ενεργοποιώντας τα αποθέματα κουράγιου που θα σας πουν ότι ενυπάρχουν στον καθένα μας, και λέω: «Στον καθένα από εσάς. Όχι σ' εμένα». Η καρτερία είναι μια αρετή που δεν έχω κατακτήσει ακόμα.
Βλέπω, όμως, και τα ζώα και χάσκω σαν ηλίθιος. Τα ακρωτηριασμένα σκυλιά δεν είναι καν στωικά. Είναι αυτό που είναι. Πλάσματα που αξιοποιούν ό,τι έχουν. Τρία πόδια; Κανένα πρόβλημα. Τριποδίζουν αμέριμνα και ευτυχισμένα που ΖΟΥΝ! Δύο πόδια; Χοροπηδούν σ' αυτά που τους έχουν απομείνει με την άνεση που απορρέει από τη συνειδητότητα της ύπαρξης τους. Όποιος πιστεύει ότι τα ζώα δεν κατέχουν την ανθρώπινη αυτεπίγνωση χρειάζεται να παρατηρήσει πιο προσεκτικά αυτή την κατηγορία των διασωθέντων. Έχει να μάθει πολλά.
Γι' αυτό εκνευρίζομαι πολύ με όσους επιμένουν να κόβουν ό,τι πιστεύουν πως περισσεύει στις ράτσες που αγαπούν. Αυτιά που χαλάνε την «άγρια όψη» ενός Ντόμπερμαν, ουρές που «ενοχλούν» στα Πίτμπουλ. Η δικαιολογία είναι πάντα η ίδια: «Η επέμβαση γίνεται πολύ νωρίς, είναι ανώδυνη, δεν βασανίζει το ζώο». Εκείνο που δεν θα σας πουν ποτέ είναι το ότι καμία από αυτές τις παρεμβάσεις δεν είναι πραγματικά απαραίτητη. Τα αυτιά δεν μολύνθηκαν για να χρειαστεί να φύγουν, οι ουρές δεν κακοφόρμισαν για να πρέπει να τις αφαιρέσεις. Το μόνο που έχει κακοφορμίσει εδώ είναι η αισθητική μας. Ύστερα από αιώνες επιλεκτικής αναπαραγωγής, που έχουν δώσει δείγματα τραγελαφικής υστερίας, όπως ράτσες μινιατούρες των 500 γραμμαρίων και τιτάνες των 156 κιλών, ο άνθρωπος συνήθισε να πιστεύει ότι τα σκυλιά είναι φτιαγμένα από πλαστελίνη. Τα πλάθουμε ΑΚΡΙΒΩΣ όπως θέλουμε - όχι για πρακτικούς σκοπούς, αλλά για να στιλβώσουμε τη ματαιοδοξία μας με μια υποψηφιότητα στο βιβλίο Γκίνες.
Ο νόμος είναι πλέον σαφής: οι μόνοι ακρωτηριασμοί που γίνονται αποδεκτοί είναι εκείνοι με θεραπευτικούς σκοπούς. Οι υπόλοιποι απαγορεύονται και τιμωρούνται. Όχι μόνο με τα περίφημα πρόστιμα που ποτέ δεν επιβάλλονται, αλλά και με κάτι που πονάει περισσότερο: αποκλεισμό από τις εκθέσεις μορφολογίας.
Το σκυλί της φωτογραφίας, η Lady, ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Έχει τρία πόδια, είναι ημίαιμο Χάσια δυόμισι ετών, στειρωμένη, εμβολιασμένη και έτοιμη να σας δώσει ένα μάθημα ζωής.  Η Lady αναγκάστηκε να χάσει ό,τι έβαζε σε κίνδυνο την επιβίωση της. Εμείς ας κόψουμε ό,τι μας περισσεύει: τον φιλοζωικό ναρκισσισμό μας.
«Κ» της Καθημερινής

Δεν υπάρχουν σχόλια: