Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Καλό ταξίδι Γιάννη Μπεχράκη



Καλό ταξίδι Γιάννη Μπεχράκη

Ο Γιάννης Μπεχράκης, υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους και αγαπημένους φωτογράφους του Reuters, φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και πέθανε μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 58 ετών.
Μαγεμένος από τις φωτογραφίες ενός βιβλίου των εκδόσεων ΤΙΜΕ-LIFE αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.
Εργάστηκε ως φωτογράφος σε ένα φωτογραφικό στούντιο στην Αθήνα τη διετία 1985-86  αλλά βρήκε την ατμόσφαιρα να πνιγεί.
Ήταν μια ταινία του 1983  με τίτλο "Under Fire" που αναφερόταν σε μια ομάδα δημοσιογράφων που εργάστηκαν στη Νικαράγουα στις ημέρες που οδήγησαν στην επανάσταση του 1979 η οποία τον ενέπνευσε ώστε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία.
Ξεκίνησε στο Reuters στην Αθήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας το 1987 και τον Ιανουάριο του 1989 απεστάλη στην πρώτη του εξωτερική αποστολή στη Λιβύη του Muammar Gaddafi.


Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν τον Ιανουάριο του 1989 όταν του ανατέθηκε η πρώτη του εξωτερική αποστολή στη Λιβύη του Muammar Gaddafi προκειμένου να καλύψη την εκεί κρίση.
Στη διάρκεια της καριέρας του Μπεχράκης κάλυψε πολλά από τα πιο σημαντικά πολεμικά γεγονότα σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία, έναν τεράστιο σεισμό στο Κασμίρ και την αιγυπτιακή εξέγερση του 2011. Κάλυψε επίσης την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Γιάννης Μπεχράκης έλεγε ότι «μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο». Με τις φωτογραφίες του κατόρθωσε να δούμε την πραγματικότητα με ξεχωριστή ματιά. Για αυτό και η αφοσίωση του στην φωτογραφία και το ρεπορτάζ ήταν εντυπωσιακή. Ο φίλος και συνεργάτης του για πολλά χρόνια, ο Βασίλης Τριανταφύλλου, τον χαρακτήριζε ως "τυφώνα", που εργαζόταν όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, μερικές φορές με ιδιαίτερο προσωπικό κίνδυνο προκειμένου να πάρει την εικόνα που ήθελε.


Υπήρξε ένας από τους καλύτερους φωτογράφους των ειδήσεων της γενιάς του και οι εικόνες του είναι έργα τέχνης από μόνα τους. Οι φωτογραφίες του κέρδισαν βραβεία και το θαυμασμό του κόσμου των πολεμικών ανταποκριτών που διαπίστωναν την ικανότητά του να βρίσκει ομορφιά ανάμεσα στο χάος και αναγνώριζαν το θάρρος του να προσπαθεί να είναι στην καρδιά της δράσης. Όμως το γιατί συνέβαινε αυτό ο Μπεχράκης το εξηγούσε λέγοντας για τις φωτογραφίες του:
"Η αποστολή μου είναι να διασφαλίσω ότι κανείς δεν μπορεί να πει:" Δεν ήξερα "."
Ως επικεφαλής της ομάδας φωτογράφων του πρακτορείου Reuters είχε βραβευθεί το 2016 με το βραβείο Πούλιτζερ.
Έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαρτίου 2019, νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 59 ετών και η απώλειά του για τον κόσμο της φωτογραφίας και του ρεπορτάζ είναι δυσαναπλήρωτη.

Πηγή:

Βικιπαιδεία



Δεν υπάρχουν σχόλια: