Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ : Ο «Αττίλας» εξοπλίζεται ακόμα




Ο «Αττίλας» εξοπλίζεται ακόμα

Παρά τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών η Τουρκία ποτέ δεν σταμάτησε να ενισχύει τον κατοχικό στρατό στο νησί αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τορπιλίζοντας στην ουσία την όποια προσπάθεια για λύση του Κυπριακού

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Ενώ γίνονται προσπάθειες για επανέναρξη του ενδοκυπριακού διαλόγου, παρά τις επιθυμίες της Άγκυρας να διασυνδεθεί ο διάλογος με τα ενεργειακά και παρά τις απειλές για τον εποικισμό τη Αμμοχώστου, οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν ποτέ να ενισχύουν τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο. Και τούτο γίνεται την ώρα που αποστέλλουν γεωτρύπανα και σεισμογραφικά σκάφη στην κυπριακά ΑΟΖ, απειλώντας με νέα εισβολή την Κύπρο. Επιδιώκουν συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την ισχύ που έχουν οι φρεγάτες τους.
Στο Αιγαίο, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι επιδιώκει την ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ώρα όμως που τα κατασκοπευτικά τους αεροσκάφη διασχίζουν το Αιγαίο και τη στιγμή που κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους με την εφαρμογή στην πράξη ενός νέου τύπου πρόκλησης με την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (τουρκικής κατασκευής) πάνω από τα νησιά μας παραβιάζοντας έτσι τον εθνικό εναέριο χώρο, ακόμα και παραμονές ή ανήμερα θρησκευτικών εορτών. Παραμονές Δεκαπενταύγουστου, για παράδειγμα, έστειλαν στο Αιγαίο κατασκοπευτικό αεροσκάφος, πέταξε πάνω από τα νησιά, παραβίασε τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και τον εθνικό εναέριο χώρο και επέστρεψε στη βάση του.
Η ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο γίνεται βάσει σχεδίου. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα αποστέλλονται στα Κατεχόμενα. Αγνοώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του αμερικανικού Κογκρέσου για την απόσυρση αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης οπλικών συστημάτων από την Κύπρο, οι Τούρκοι δεν έπαψαν ποτέ να ενισχύουν τις δυνάμεις κατοχής με αμερικανικά άρματα μάχης καθώς και με γερμανικά Leopard.
Η Λευκωσία παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας και περιμένει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ.

Οι Τούρκοι στην Κύπρο είναι οργανωμένοι σε μείζονα σχηματισμό επιπέδου Σώματος Στρατού («Διοίκηση Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων στην Κύπρο» (KTBK). Ως εκ τούτου διαθέτουν ισχυρές δυνάμεις όλες σε πλήρη επιθετική διάταξη
2 Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού (28η και 39η)    ·
1 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (14η)
1 Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (ΤΟΥΡΔΥΚ KTKA))
1 Σύνταγμα Καταδρομών
1 Σύνταγμα Πυροβολικού
Μία Ναυτική Διοίκηση. Σε αυτές τις δυνάμεις προστίθενται οι λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας του ψευδοκράτους («Διοίκηση Δυνάμεων Ασφάλειας», Guvenlik Kuwetleri Komutanhgi: GKK). Η Δύναμη αυτή είναι συγκροτημένη σε σχηματισμό επιπέδου Μεραρχίας από το 1976 και στελεχώνεται από Τουρκοκυπρίους. Περιλαμβάνει 4 Συντάγματα Πεζικού (2 ενεργά και 2 επιστρατευμένα), καθώς και τα «Σώματα Ασφαλείας» του ψευδοκράτους. Η Μεραρχία διοικείται από τούρκο ανώτατο αξιωματικό με βαθμό ταξιάρχου, ενώ καθήκοντα υποδιοικητή ασκεί ομόβαθμος Τουρκοκύπριος.
Η Τουρκία διαθέτει παρανόμως στην Κύπρο: Α) 287 αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Μ48Α5 Τ2 και 41 γερμανικής κατασκευής Leopard 2A4 (τα οποία τα έχει μεταφέρει από την Ανδριανούπολη).
Β) 640 ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και μάχης ΜΙ 13 (αμερικανικής κατασκευής) και Γ) άρματα μεταφοράς προσωπικού τύπου NUROL.
Δ) Πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων και δη 155 χιλιοστών. (Αναλυτικότερα στο πυροβολικό ο «Αττίλας» διαθέτει 72 αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-110Α2, Μ44Τ, Μ52Τ16, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Τ-122 Sakarya και 96 ρυμουλκούμενα πυροβόλα ΜΙ 15, Μ59, Μ114Α2 και Μ101Α1. Ακόμη έχει στη δύναμη του 400 αντιαρματικά διαφόρων τύπων, 600 όλμους και 513 αντιαεροπορικά πυροβόλα).
Τα τουρκικά τεθωρακισμένα βρίσκονται από 2 έως 16 χλμ από τη γραμμή αντιπαράταξης και το πυροβολικό από 3 έως 18 χλμ. Η ακτίνα δράσης των πυροβόλων από τις θέσεις μάχης φθάνει μέχρι τα 40 χλμ. και μπορεί να κτυπήσει ζωτικές περιοχές των ελευθέρων εδαφών (στρατηγικούς στόχους). Την ίδια στιγμή η Άγκυρα διαθέτει πλήρη κυριαρχία στη θάλασσα και στον αέρα λόγω της απουσίας ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Υπό αυτές τις συνθήκες πώς να διεξαχθούν συνομιλίες για βιώσιμη λύση;

ΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Αυτός είναι ο λόγος που η Αθήνα και η Λευκωσία θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο. Και βεβαίως Αθήνα και Λευκωσία ζητούν να σταματήσει ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων, κάτι όμως που δεν δέχεται η Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Αχμέτ Ακιντζί, ο τουρκοκύπριος ηγέτης αυτό που προσπάθησε να κάνει (με σαφείς εντολές της Άγκυρας) είναι να διασυνδέσει την επίλυση του Κυπριακού με τις γεωτρήσεις, χωρίς όμως να δεχθεί ένα μορατόριουμ στις γεωτρήσεις. Το κυπριακό Εθνικό Συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει τη στάση των Τούρκων, ενόψει και της νέας τριμερούς συνάντησης που θα έχουν στα Ηνωμένα Έθνη (στη Νέα Υόρκη) οι δύο ηγέτες παρουσία αυτή τη φορά και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ/18.8.2019


Δεν υπάρχουν σχόλια: