Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ (2)


Το διαβάσαμε στον ιστοχώρο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και σας το παρουσιάζουμε για να γνωρίσετε την λογική που θα εμπνέει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το άρθρο είναι του συνεργάτη του ΕΘΝΟΥΣ κ. Γιώργου Χουρμουζιάδη.




Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

ΓΈΩΡΓΙΟΣ Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ

Θα το έχετε παρατηρήσει ότι έχει διαμορφωθεί πλέον ως επίσημη τακτική στα δημόσια «πράγματα» η «ομοφωνία» να προκύπτει από μια δεδηλωμένη διαφωνία, που πολλές φορές εκφράζεται με έντονο τρόπο και συγκεκριμένα επιχειρήματα. Πολλοί επώνυμοι πολίτες ή απλώς συμμέτοχοι σημαντικών διαβουλεύσεων, ενώ διαφωνούν με τη συζητούμενη πρόταση, στο τέλος ομοφωνούν και αυτοί, υποκύπτοντας στην αφανή, πλην όμως ευνόητη, απειλή της πλειοψηφίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περίφημοι κομματικοί αντάρτες, οι οποίοι, αφού συγκεντρώσουν, «διαφωνώντας», στο πρόσωπό τους τα εκτυφλωτικά σχόλια των ΜΜΕ, στο τέλος, με μικρά, κόσμια ωστόσο, πηδηματάκια, υποχωρούν ομοφωνώντας.

Φυσικά, τέτοια παραδείγματα εκδηλώνονται καθημερινά σε πολλές περιοχές της δημόσιας ζωής μας, θα ήθελα όμως να αναφερθώ στην ομόφωνη απόφαση που πήρε το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και που αφορούσε την έγκριση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης για τη μόνιμη έκθεση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Διατυπώθηκαν, αναφέρουν οι σχετικές ειδήσεις, βασικές διαφωνίες για τις μελέτες αυτές. Ακόμα και για τις πολλές κολόνες των αιθουσών, που σε μερικές περιπτώσεις εμποδίζουν τη σωστή προβολή των εκθεμάτων.

Ωστόσο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να αναφέρονται οι ειδήσεις αυτές σε όλη την έκταση των μελετών, με βάση τις οποίες στήνεται το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, για να μάθουμε ότι εκτός από τις καλλιμάρμαρες αίθουσες, τους υποβλητικούς φωτισμούς και την εθνική συγκίνηση και ανατριχίλα που προκαλούν τα εκτιθέμενα, όπως θα σχολιάσουν όλα τα ΜΜΕ την ημέρα των εγκαινίων, το νέο αυτό μουσείο είναι και μια σύγχρονη, συγκλονιστική μουσειολογική πρόταση.

Μια πρόταση που θα μαθαίνει στους επισκέπτες ποια πρέπει να είναι η δημιουργική σχέση μουσείου και κοινού. Που θα μαθαίνει πως τα ωραία αγάλματα δεν είναι «ωραία» επειδή τα κατασκεύασαν σπουδαίοι τεχνίτες, αλλά επειδή με τις πλαστικές τους διατυπώσεις αποκαλύπτουν το βαθύ νόημα της ανθρώπινης δημιουργίας, που εμπνέεται από την ομορφιά και την ελευθερία, όπως έγραψε και ο Μαρξ.

Γιατί μόνο έτσι θα μάθουμε όλοι εμείς, που στο κάτω κάτω πληρώνουμε για να στηθεί αυτό το μουσείο, ότι τα μουσεία δεν πρέπει να στήνονται με βάση τις συμβατικές «ομοφωνίες» των συμβουλίων, αλλά συγκεκριμένες μουσειολογικές προτάσεις που θα υπηρετούν τις αλήθειες ενός πολιτισμού.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11933&subid=2&tag=8397&pubid=2504824#

Δεν υπάρχουν σχόλια: