Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ... LOVE IS...

Θα σας διηγηθώ σήμερα μια ιστορία που μου την διηγήθηκε ένας συνάδελφός μου πριν πολλά χρόνια όταν τον ρώτησα γιατί η κόρη του, ένα γλυκύτατο κοριτσάκι , είχε κόψει τα μαλλιά της και είχε ξυρίσει το κεφαλάκι του.

Τότε το κουρεμένο με τέτοιο τρόπο κεφάλι ήταν κάτι το ασυνήθιστο και για αυτό σκέφθηκα ότι κάτι θα είχε συμβεί. Όταν τον ρώτησα, αφού με καθησύχασε μου διηγήθηκε την παρακάτω ιστορία.

Όταν γύρισε στο σπίτι του άκουσε την κόρη του να τσακώνεται με την μητέρα της για το μεσημεριανό φαγητό. Η κόρη του δεν ήθελε με κανένα τρόπο να το φάει. Τι και αν την παρακάλαγε η μητέρα της , τι και αν την παρακάλαγε η γιαγιά της, αυτή ήταν ανένδοτη.

Με τα πολλά επιστρατεύθηκαν τα μεγάλα μέσα. Τι δηλαδή; Η αγάπη που είχε για τον πατέρα της. Έτσι αυτός προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη. Την πλησίασε και την παρακάλεσε να φάει το φαγητό της. Η απάντησή της τον εξέπληξε.

Μπαμπά δεν θέλω να φάω. Δεν είναι μόνο ότι δεν μου αρέσει αυτό το φαγητό, δεν θέλω να φάω. Με τα πολλά ο μπαμπάς της ζήτησε για χάρη του να φάει και η μικρή κοιτάζοντάς τον με ένα πονηρό συνωμοτικό βλέμμα του είπε. «Μπαμπά θα φάω για χάρη σου αλλά θα μου υποσχεθείς ότι θα κάνεις ότι σου ζητήσω». Ο πατέρας της τρόμαξε, τα οικονομικά τους δεν ήταν ιδιαίτερα ανθηρά και της απάντησε: «Αγάπη μου ξέρεις πόσο πολύ σε αγαπάει ο μπαμπάς σου όμως μην μου ζητήσεις τώρα εκείνο το ακριβό παιγνίδι που είδαμε προχθές στην βιτρίνα γιατί αυτή την στιγμή δεν μπορώ να στο αγοράσω». Το κοριτσάκι τον καθησύχασε ότι δεν ήταν κάτι που θα τον έφερνε οικονομικά σε δύσκολη θέση αλλά κάτι που θα έδειχνε πόσο την αγαπούσε και την νοιαζότανε. Τότε ο συνάδελφός μου συμφώνησε της το υποσχέθηκε στο λόγο της τιμής του και το κοριτσάκι έφαγε όλο το φαγητό παρά το ότι, απ’ όσο καθαρά φαινόταν το κατάπινε με δυσκολία.

Όταν τέλειωσε το φαγητό το κοριτσάκι του ήλθε και του είπε : «Μπαμπά θέλω να ξυρίσω το κεφάλι μου». Ο πατέρας της σχεδόν λιποθύμησε. Η μαμά της και η γιαγιά της έβαλαν τις φωνές. Ο πατέρας της προσπάθησε να την λογικέψει και να τη αποτρέψει. Η μικρή όμως ήταν ανένδοτη. Τελικά, όταν η κορούλα του υπενθύμισε τον όρκο που της έδωσε και τον λόγο της τιμής του ο κρητίκαρος υπέκυψε στο καπρίτσιο της και με μεγάλη θλίψη το δέχτηκε.

Το κοριτσάκι πράγματι το ίδιο απόγευμα έκοψε τα μαλλιά της.

Την επομένη το πρωί ο πατέρας της την συνόδευσε στο σχολείο. Την ώρα που βγήκαν από το αυτοκίνητο την φώναξε ένα αγοράκι κουρεμένο και αυτό με τον ίδιο τρόπο που το πήρε από το χέρι και προχώρησαν μαζί για την αίθουσα διδασκαλίας. Ο πατέρας σκέφθηκε ότι η κόρη του είχε ερωτευθεί το αγοράκι και γι’ αυτό έκοψε και αυτή τα μαλλιά της.

Γυρίζοντας στο αυτοκίνητό του μια κυρία τον φώναξε από ένα άλλο αυτοκίνητο.

Κύριε Δ. εσείς και η σύζυγός σας να είστε ευλογημένοι γιατί έχετε μια κόρη άγγελο, ένα παιδί με μεγάλη καρδιά. Το αγοράκι που είδατε είναι ο γιός μου και έχει … λευχαιμία. Ο Αλέξανδρος δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει το σχολείο τον περασμένο μήνα.. Έχασε όλα τα μαλλιά του εξ αιτίας της χημειοθεραπείας και δεν ήθελε να έλθει στο σχολείο επειδή φοβόταν πως θα τον αντιμετώπιζαν οι συμμαθητές του. Η κόρη σας του υποσχέθηκε ότι θα φρόντιζε ώστε κανείς να μην τον πειράξει. Όμως το να κόψει τα μαλλιά της για χάρη του δεν το περίμενα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Έμεινα άναυδος, μου είπε ο φίλος μου, γιατί ποτέ δεν περίμενα ότι ένα κοριτσάκι θα μου δίδασκε τι σημαίνει πραγματική αγάπη για το συνάνθρωπό σου.

Μου τα είπε και τα μάτια του δάκρυσαν. Και εγώ κάπου τον κοίταξα με θαυμασμό.

Πέρασαν πολλά χρόνια. Έχουμε χαθεί. Ποτέ όμως δεν θα ξεχάσω την περηφάνια με την οποία μου διηγήθηκε την ιστορία της κόρης του

Δεν υπάρχουν σχόλια: