Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΙΔΕΑ


Όταν στις φυλακές αποκαθιστούν φιλμ...

Οι δικές μας φυλακές συνήθως έρχονται στην επικαιρότητα μέσα από δραπετεύσεις και εξεγέρσεις κρατουμένων ή την προβολή των συν-θηκών κράτησης. Στη Γαλλία, όμως, η αποκατάσταση της οπτικοακουστικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας έχει ανατεθεί και σε τροφίμους φυλακών.

Αυτό ξεκίνησε περίπου πριν από 10 χρόνια σαν ιδέα από το Εθνικό Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών (ΙΝΑ), που έχει την ευθύνη αποκατάστασης και διατήρησης των οπτικοακουστικών αρχείων της Γαλλίας. Οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου σκέφτηκαν να προτείνουν σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας να συμμετέχουν με τροφίμους τους στην επεξεργασία και διάσωση χιλιάδων ωρών ταινιών, επικαίρων, παλιών τηλεοπτικών εκπομπών, διαφημίσεων κλπ. Έτσι, το 2001 δημιουργήθηκε δοκιμαστικά ένα τέτοιο εργαστήριο στις γυναικείες φυλακές της πόλης Ρεν, στη γαλλική Βρετάνη.

Φέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα, το εγχείρημα επεκτάθηκε και σε άλλα δύο ιδρύματα.
Οι τιμές που προσφέρουν σε διαγωνισμούς τα εργαστήρια αυτών των ιδρυμάτων είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστή. Η δε επιλογή των κρατουμένων που απασχολούνται είναι πολύ αυστηρή, μια και αυτά τα εργαστήρια είναι περιζήτητα γιατί αποφέρουν οικονομικά και πνευματικά σε όσους φυλακισμένους μετέχουν. Συνολικά τα τρία οπτικοακουστικά εργαστήρια των φυλακών αποκαθιστούν 1.000 ώρες φιλμ κάθε χρόνο, προετοιμάζοντάς τα για ψηφιοποίηση.

Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
ΚοσμοMEDIA
ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: