Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Αρχαιολογικά ευρήματα στον Τύρναβο

Τα ευρήματα ανάγονται στην κλασσική περίοδο.

Αρχαιολογικά ευρήματα ιδιαίτερης σπουδαιότητας εντοπίσθηκαν στην κοίτη του Τιταρήσιου ποταμού στον Τύρναβο Λάρισας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της προϊσταμένης της Υπηρεσίας Κλασικών Αρχαιοτήτων ν. Λάρισας Ανθής Μπάτζιου, τα ευρήματα ανάγονται στην κλασσική περίοδο, περίπου στον 5ο αιώνα και κατά πάσα πιθανότητα αφορούν σε τμήμα δημοσίου κτιρίου της εποχής η αρχαίου ναού, που εκτιμάται ότι ενδεχομένως είναι και μοναδικό σε επίπεδο κεντρικής Ελλάδας.

Τα ευρήματα αναμένεται να μεταφερθούν στην περιοχή του ανοιχτού θεάτρου στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Η περιοχή που εντοπίσθηκαν τα ευρήματα τοποθετείται στην αρχαία Άργισσα, (Δένδρα), την αρχαία Ηλώνη (Αργυροπούλι) και την αρχαία Φάλαννα.

Από την πλευρά του ο Δήμος Τυρνάβου έχει προγραμματίσει σειρά ενεργειών προκειμένου να εξασφαλίσει την περαιτέρω αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

Στην περιοχή Γόννων εξάλλου καταστράφηκαν δύο αρχαίοι τάφοι όταν άγνωστοι δράστες εισέβαλαν σε αρχαιολογικό χώρο και έσκαψαν αναζητώντας αρχαιολογικά ευρήματα. Οι αρχαιοκάπηλοι μπήκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στη θέση «Αγάλματα», ανάμεσα στους Γόννους και την Καλλιπεύκη, όπου τοποθετείται ιστορικά η αρχαία πόλη «Γονοκόνδυλος». Χρησιμοποιώντας ένα εκσκαπτικό μηχάνημα, έσκαψαν δίπλα από ένα αρχαίο τοίχος, που έχει ανακαλυφθεί, και έφεραν στην επιφάνεια δύο τάφους, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΙΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων, ανήκουν πιθανόν στην ελληνιστική περίοδο.

Σύμφωνα με την Εφορεία, αρχαιολογικοί τάφοι μπαίνουν συχνά στο στόχο αρχαιοκάπηλων, λόγω των πολύτιμων κτερισμάτων που διαθέτουν.

Ύστερα από την αυτοψία, η Εφορεία κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και υπέβαλε μήνυση κατ' αγνώστου.

Αναδημοσίευση από:
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: