Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

8 ΜΑΡΤΙΟΥ - Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η 8η Μαρτίου που γιορτάζεται παγκόσμια ως ημέρα της γυναίκας, καθιερώθηκε το 1910 (πρόταση της Κλάρας Τσέκιν) για να τιμήσει αυτές που αγωνίστη­καν για την ισότητα των δύο φύλων, την αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία και των δικαιωμάτων της, να σπουδάζει, να εργάζεται, να ψηφίζει, να πολιτεύε­ται και μαζί με τον άντρα, να πορεύονται αγαπημένοι και ισότιμοι το δρόμο προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.


Η γυναίκα δεν είναι αντίπαλος του άντρα, όπως θέλησαν να υπο­στηρίξουν μερικές σουφραζέτες, που παραποίησαν την έννοια του φεμινισμού κι έκαναν τόσο κακό όσο και οι μισογύνηδες. Είναι και τα δυο φύλα, θύματα της ίδιας κατα­πίεσης, ενός συστήματος στα μέτρα άλλων...


Το κλειδί είναι να το αντιληφθούν και να συνεργαστούν. Και τότε κάνουν θαύματα.


Το 1857 οι εργάτριες και οι υφάντρες της Ν. Υόρκης ξε­χύθηκαν στους δρόμους και πλήρωσαν με το αίμα τους τη διαμαρτυρία τους για τις κτηνώδεις συνθήκες εργασίας τους.


Η επαναστάτρια Ολυμπία Ντε Γκούζ συνέταξε το 1793 τη "Διακήρυξη των δικαιωμάτων της Γυναίκας και της Πολίτιδος" και το πλήρωσε με τη ζωή της, ανεβαίνο­ντας στην κρεμάλα.


Στη χώρα μας η Καλλιρρόη Παρρέν (Κρητικοπούλα, το γένος Σιγανού) έκανε άπειρους αγώνες, έγραψε άρθρα, οργάνωσε συνέδρια, έκανε το σπίτι της κέντρο προβλημα­τισμού, συνεργασίας και εκδηλώσεων φωτεινών προσωπι­κοτήτων της εποχής, και των δυο φύλων όπως, της Νατα­λίας Σούτσου, του Παλαμά, της Σοφίας Σλήμαν, του Ξε­νόπουλου, του Βλαχογιάννη, της Ζωής Βαλτινού, του Καρκαβίτσα, του Αννινου, της Αιμιλίας Μάσωνος, του Χριστομάνου, του Μαλακάση, της Θεοδώρας Λάμπρου, του Νιρβάνα, του Γρυπάρη, του Δελμούζου, του Κα-μπούρογλου και άλλων.Ίδρυσε το ΠΙΚΠΑ, το "Άσυλο Ανιάτων", τα "Κυριακάτικα Σχολεία", την "Ένωση Ελληνίδων" και το "Λύκειο Ελληνί­δων". Πόσοι ξέρουν ότι αυτά είναι έργα δικά της; Από κο­ντά και ο άντρας της Ιωάννης Παρρέν, Γάλλος διπλωμάτης.


Η 8η Μαρτίου λοιπόν είναι μέρα τιμής στη γυναίκα που παλεύει για ισότητα, σεβασμό, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη. Δεν είναι μέρα αποκλεισμού του άλλου φύλου, όπως κά­ποιες ανέραστες "φεμινίστριες" θέλησαν να επιβάλουν και που δεν διαφέρουν από κάποιους "μαχαραγιάδες" που τις θεωρούν "κατοικίδια ζώα", "δοχεία ηδονής", "εστεμμένες υπηρέτριες" και άλλες παρόμοιες ανοησίες. Πριν δυό χιλιάδες χρόνια ο Χριστός είπε: "Ουκ έστιν άρσεν ή θήλυ..." και πολύ πριν ο Πλάτωνας στην "Πολιτεία" ότι "άνδρες και γυναίκες δεν διαφέρουν".


Ας τιμούμε λοιπόν όλοι μαζί, τη γυναίκα, την αγωνίστρια, τη μητέρα, τη σύζυγο, τη φύτρα της ζωής, του πο­λιτισμού, της ύπαρξης όλων μας.

Τα Δικά μας φτερά

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: