Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Μετατροπή Κασέτας (ή άλλου μέσου) σε CD ήχου.


-->

Μετατροπή Κασέτας (ή άλλου μέσου) σε CD ήχου.


Πρόσφατα με ρώτησε κάποιος φίλος πως μπορεί να μετατρέψει κάτι παλιές κασέτες που έχει σε CD. Επειδή υποθέτω ότι αυτή την απορία θα την έχουν και άλλοι, δημοσιεύω εδώ την απάντηση...

Για να γίνει η μετατροπή μίας κασέτας ήχου σε CD ήχου, θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω διαδικασίες:
  1. Να γίνει εγγραφή του ήχου στον υπολογιστή σε αρχείο. (όπως τα .wav ή .mp3)
  2. Στη συνέχεια να γίνει εγγραφή των αρχείων που έχουμε στον υπολογιστή σε cd με τη μορφή ενός audio cd.

ΒΗΜΑ 1 - Εγγραφή αρχείου ήχου
Θα πρέπει για κάθε «κομμάτι» του CD που θέλουμε να γράψουμε να έχουμε και ένα ξεχωριστό αρχείο, διαφορετικά θα γίνει εγγραφή σαν ένα ενιαίο κομμάτι.
Για παράδειγμα αν έχουμε μία κασέτα με 5 μουσικά κομμάτια, θα πρέπει κάθε μουσικό κομμάτι να το κάνουμε ένα ξεχωριστό αρχείο στον υπολογιστή.
Σύνδεση Κασετοφώνου
Για να γίνει αυτό, συνδέουμε το κασετόφωνο με τον υπολογιστή με ένα καλώδιο (μικρό jack, σαν αυτό των walkman). Η μία πλευρά συνδέεται στον υπολογιστή στη θέση «Line IN» ή εάν δεν διαθέτει Line in, το συνδέουμε στη θέση «MIC». Καλό είναι να αποφύγουμε τη θέση MIC εάν η κάρτα ήχου του υπολογιστή μας διαθέτει Line IN (οι περισσότερες διαθέτουν, και συνήθως η υποδοχή έχει μπλε χρώμα). Από τη πλευρά του κασετοφώνου θα πρέπει να το συνδέσουμε στη θέση ακουστικών γιατί είναι λίγο σπάνιο το κασετόφωνό μας να έχει Line Out.
Εγγραφή Αρχείων
Στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας μουσικών κομματιών ή εγγραφής μουσικών αρχείων. Αρκετά καλά προγράμματα είναι τα Cool Edit, Adobe Audition κ.α. Τα συγκεκριμένα είναι ακριβά επαγγελματικά προγράμματα με Commercial License (δηλαδή δεν είναι δωρεάν).
Προγράμματα για αυτή τη δουλειά υπάρχουν αρκετά στο Internet, μεταξύ των οποίων και κάποια που είναι εντελώς δωρεάν. Λίστα με προγράμματα μπορείτε να βρείτε σε συλλογές αρχείων όπως το Tucows που βρίσκεται εδώ:
Ένα εντελώς δωρεάν πρόγραμμα που είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για εγγραφή αρχείων από εξωτερικές πηγές, όπως η κασέτα, είναι το Audiograbber και μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.audiograbber.com-us.net/
Επειδή η διαδικασία αυτή για κάποιον αρχάριο χρήστη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, προτείνω τη χρήση ενός απλού προγράμματος όπως το Audiograbber που είναι και δωρεάν. Στη περίπτωση του AudioGrabber, θα πρέπει να πάτε στο “File, Line In Sampling” και να πατήσετε το Record για να αρχίσει η εγγραφή.
Το audiograbber έχει δυνατότητες διαχωρισμού των κομματιών σε ξεχωριστά αρχεία, και με λίγο πειραματισμό μαζί του θα καταφέρετε να εξοικειωθείτε αρκετά γρήγορα.
Για καλύτερη διαχείριση των αρχείων στη συνέχεια, προτείνω να χρησιμοποιήσετε εγγραφή σε .wav αρχεία, που διευκολύνουν την εγγραφή σε CD. Σε διαφορετική περίπτωση, αν είναι δηλαδή MP3, το πρόγραμμα εγγραφής σε CD στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει μετατροπή σε .wav πριν τα γράψει σε CD.
ΒΗΜΑ 2 - Εγγραφή των Αρχείων σε CD
Η εγγραφή των αρχείων που δημιουργήσαμε στη προηγούμενη διαδικασία μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε πρόγραμμα εγγραφής CD, ακόμη και με το ενσωματωμένο πρόγραμμα εγγραφής των Windows XP. Φυσικά προτείνεται καλύτερα η χρήση κάποιου εξειδικευμένου λογισμικού όπως το Nero ή το Easy CD Creator ή άλλα παρεμφερή που κυκλοφορούν στην αγορά.
Προσοχή μόνο κατά την επιλογή του τρόπου εγγραφής, γιατί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα «Audio CD» και όχι ένα «Data CD». Η διαφορά είναι ότι στη πρώτη περίπτωση θα το γράψει σαν μουσικά κομμάτια και θα αναγνωρίζεται από όλα τα CD Players, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα γίνει εγγραφή ως αρχείων ήχου και θα διαβάζεται μόνο από υπολογιστές.
Συμβουλές
  1. Έχει παρατηρηθεί ότι η αργή εγγραφή των CD (δηλαδή σε ταχύτητα 4X ή 8X) τα κάνει να παίζουν σε περισσότερα CD Players, ακόμη και πολύ παλιού τύπου, ενώ η γρήγορη εγγραφή (π.χ. 52X) τα κάνει να μην παίζουν παντού.
  2. Εάν σκοπεύετε να κρατήσετε τα αρχεία στον υπολογιστή, καλό θα είναι να τα μετατρέψετε σε MP3. Διαφορετικά αφού φτιάξετε το CD σας, σβήστε τα αφού πιάνουν πολύ χώρο.
  3. Όταν φτιάχνετε μουσικά CD, καλό είναι να επιλέγετε να το κλείνει (finalize) ώστε να μην μπορεί να γίνει μελλοντική προσθήκη άλλων μουσικών αρχείων στο ίδιο CD. Ορισμένα CD Players δεν διαβάζουν CD που είναι «ανοιχτά».
Μπούκουρης Αλέξανδρος

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολυ καλες οδηγιες και πολυ ωραιες συμβουλες!!!

Unknown είπε...

Πολυ καλες οδηγιες και πολυ ωραιες συμβουλες!!!