Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Ψηφιακή Τv, αυτή η άγνωστη



Το επερχόμενο τέλος της εποχής της... κεραίας, για τη λήψη τηλεοπτικών προγραμμάτων, βρίσκει μεγάλη μερίδα των Αμερικανών τηλεθεατών απροετοίμαστους.
από την Ιφιγένεια Διαμαντή
Oι περισσότεροι τηλεθεατές έχουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους προσπαθήσει να κατευθύνουν την κεραία προς το σω­στό... βουνό, για να «πιάνουν» καλύτε­ρα το σήμα του καναλιού στους τηλεο­πτικούς δέκτες τους. Αυτή είναι η αποκαλούμενη αναλογική εκπομπή και ελεύθερη λήψη σήματος. Σύντομα, όμως, αυτό θα αλλάξει στις περισσότερες χώρες του κόσμου και το σήμα θα εκπέμπεται ψηφιακά (digital switchover ή digital transition), ακόμη και για τα κανάλια ελεύθερης λήψης, δηλαδή εκείνα για την παρακολούθη­ση των οποίων δεν απαιτείται χρηματι­κή συνδρομή. Υποτίθεται ότι, με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στον τηλεθεατή να απολαμβάνει καλύτερης ποιότητας εικόνα και ήχο και, παράλ­ληλα, στους τηλεοπτικούς σταθμούς να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες ταυτόχρονα. Από την άλλη πλευρά, «ελευθερώνονται» θέσεις στο φάσμα των συχνοτήτων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, εκτός από το να «χωρέσουν» περισσό­τερα κανάλια.
Έξι χώρες στην Ευρώπη έχουν ολοκλη­ρώσει τη μετάβαση στην ψηφιακή εκ­πομπή τηλεοπτικού σήματος, με πρώ­το το Λουξεμβούργο, που την ολοκλήρωσε την 1/9/2006. Τον Δεκέμ­βριο του ίδιου έτους, ακολούθησε η Ολλανδία, η Φινλανδία την 1/9/2007, ενώ μέχρι τα τέλη του 2007 το ίδιο είχε συμβεί στην Ανδόρα, τη Σουηδία και την Ελβετία. Σε ολόκληρο τον κόσμο, στη διαδικασία μετάβασης βρίσκονται συνολικά 35 χώρες, συμπεριλαμβανο­μένη της Ελλάδας, στην οποία δεν έχει - προς το παρόν- υπάρξει ενημερω­τική εκστρατεία που να αναφέρει και την καταληκτική προθεσμία.
Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, το Γουίλμινγκτον στη Βόρεια Καρολίνα ήταν η πρώτη πόλη στις ΗΠΑ η οποία πέρασε στην ψηφιακή εκπομπή σήματος. Ο «διακόπτης» επρόκειτο να κλεί­σει στις 18/2/09 στις υπόλοιπες ΗΠΑ,όμως με πρόταση του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να καθυστερήσει, κάτι που επιθυμούν και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα που φοβούνται ότι θα χάσουν σεβαστό πο­σοστό τηλεθεατών, οι οποίοι δεν έχουν προμηθευτεί τον ανάλογο εξοπλισμό.
Η αγορά ενός αποκωδικοποιητή είναι αναγκαία, για να συνεχίσει ο τηλεθεατής να λαμβάνει το σήμα των κανα­λιών. Το κόστος τους ποικίλλει, ξεκινώντας από 40-50 ευρώ για τα απλούστερα μοντέλα και ανεβαίνει για τα πιο σύνθετα που διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες. Ωστόσο, εί­ναι λίαν αποθαρρυντικό το ότι μεγάλη μερίδα του κοινού δεν έχει κατανοή­σει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί.
Σύμφωνα με έρευνα της εκεί Ενώσεως Καταναλωτών, είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, ενώ το 90% γνωρίζει ότι επίκειται η ψηφιακή μετάβαση, το 25% νομίζει ότι, μετά τη μετάβαση, θα πρέπει να γίνει συνδρομητής σε καλωδιακά ή δορυφορικά κανάλια και το 41% έχει την εντύπωση ότι κάθε τηλεοπτική συσκευή πρέπει να διαθέ­τει αποκωδικοποιητή, ακόμη και όσες είναι ήδη συνδεδεμένες με καλωδια­κά ή δορυφορικά κανάλια.
Τα ευρήμα­τα είναι αποθαρρυντικά, δεδομένου ότι το αμερικανικό ΕΣΡ, ή αλλιώς Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοι­νωνιών, ξόδεψε 350.000 δολάρια για να «ντύσει» ένα αγωνιστικό αυτοκί­νητο με το σύνθημα «Η ψηφιακή με­τάβαση». Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το όχημα έχει τρακάρει δύο φορές μέχρι στιγμής σε αγώνες αυτοκινήτων. Επι­πλέον, μόλις 16 εκατομμύρια δελτία κρατικής επιχορήγησης για την αγορά αποκωδικοποιητή έχουν εξαργυρωθεί από το σύνολο των 40 εκατομμυρίων αιτήσεων, υπολογίζοντας σε περίπου 35 εκατομμύρια τις τηλεοπτικές συσκευές που αναμένεται να χάσουν το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα.
Από το περιοδικό Tv της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"
18.1.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: