Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΕΕ: Ενίσχυση ασφάλειας και ελευθεριών στο Διαδίκτυο

ΕΕ: Ενίσχυση ασφάλειας και ελευθεριών στο Διαδίκτυο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση για την «Ενίσχυση της Ασφάλειας και των Θεμελιωδών Ελευθεριών στο Διαδίκτυο».

Με μεγάλη πλειοψηφία (481 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 21 αποχές), η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση για την «Ενίσχυση της Ασφάλειας και των Θεμελιωδών Ελευθεριών στο Διαδίκτυο» που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Σταύρος Λαμπρινίδης.

«Η έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει συνολικά και ισορροπημένα το θέμα της καταπολέμησης εγκλημάτων και της προστασίας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, γι' αυτό και είχε ψηφισθεί ομόφωνα από όλες τις Πολιτικές Ομάδες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών. Δεν αφορά συγκεκριμένη παραβίαση και κακώς ορισμένοι ευρωβουλευτές και ορισμένα ιδιωτικά λόμπι προσπάθησαν να τη μετατρέψουν σε πεδίο αντιπαράθεσης για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο εισηγητής, αναφερόμενος σε τροπολογίες που είχαν καταθέσει συντηρητικοί ευρωβουλευτές και οι οποίες καταψηφίστηκαν.

Η έκθεση Λαμπρινίδη αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη σύσταση του Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο Υπουργών, για το θέμα αυτό σχετικά με το Διαδίκτυο.

Στόχος είναι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για όλους με την εξασφάλιση της πλήρους προστασίας των ατομικών θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και της καταπολέμησης της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

Μέσω της έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει:

- Μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κατάρτιση «Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο» ("Internet Bill of Rights") σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έμφαση δίνεται μεταξύ άλλων στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, της ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης και της ελευθερίας του Τύπου.

- Την καταπολέμηση παλαιών αλλά και «νέων» εγκλημάτων που διαπράττονται στο Διαδίκτυο (όπως η «κλοπή της ταυτότητας» των χρηστών και η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας), υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι καμία νομοθεσία δεν θα πρέπει να επιτρέπει τη συστηματική παρακολούθηση της δράσης των πολιτών στο Διαδίκτυο.

- Το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στο Διαδίκτυο, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων όπως: η ουδετερότητα των δικτύων, η διαλειτουργικότητα, η προσβασιμότητα σε όλους τους διαδικτυακούς κόμβους, και κυρίως η χρήση ανοικτής μορφοποίησης δεδομένων και ανοικτών προτύπων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι η μη γνώση υπολογιστών και της χρήσης του Διαδικτύου είναι ο «νέος αναλφαβητισμός του 21ου αιώνα» και ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί επομένως θεμελιώδες δικαίωμα, όσο και η πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για τον περιορισμό της «συγκατάθεσης» που μπορεί να απαιτείται από κυβερνήσεις ή από εταιρείες πρόσβασης στο Διαδίκτυο και να παρέχεται από τους χρήστες, προκειμένου αυτοί να παραιτούνται από ένα μέρος των δικαιωμάτων του πυρήνα της ιδιωτικής τους σφαίρας με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ανατύπωση από:

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: