Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 - Έναρξη του Αγώνα Απελευθέρωσης της Κύπρου




ΕΟΚΑ 1955 - 1959:


ΛΑΒΕΤΕ ΦΑΓΕΤΕ, ΤΟΥΤΟ ΕΣΤΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ

ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ Η ΠΑΤΡΙΣ

ΠΛΑΤΩΝ - "ΚΡΙΤΩΝ"


Όπως η επέτειος του δεύτερου ΟΧΙ των Ελλήνων (6 Απριλίου 1941) πέρασε απαρατήρητη από τα ΜΜΕ το ίδιο και μια άλλη εξίσου ιστορική επέτειος πέρασε και αυτή απαρατήρητη, θύμα της διαμόρφωσης του πνεύματος της νέας εποχής που θέλει τους Έλληνες αποστασιοποιημένους από τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία τους.


Άραγε αυτή η θέση προϊδεάζει τα καλλίτερα για τον Ελληνισμό; Εμείς δεν συμφωνούμε με την πρακτική αυτή και γι’ αυτό συχνά θυμόμαστε σημαντικά γεγονότα που θα πρέπει να εμπνέουν τους Έλληνες. Υπάρχουν άλλωστε γεγονότα που η σημερινή γενιά των «ήντα» τα έζησε έντονα και δεν είναι δυνατό κανείς εθελοτυφλών να τους αναγκάσει να τα ξεχάσουν.


Γιατί ποιος, από την γενιά των «ήντα» μπορεί να ξεχάσει τα συλλαλητήρια για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ή τα συλλαλητήρια για την σωτηρία από την αγγλική κρεμάλα των ΗΡΩΩΝ Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.


Την 1 Απριλίου συμπληρώθηκαν ήδη 54 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους άγγλους (1.4.1955) και αυτή είναι μια επετειος που ούτε εμείς οι Ελλαδίτες αλλά προ πάντων οι Κύπριοι δεν πρέπει να ξεχνούμε.


Την 1η Απριλίου του 1955 οι Κύπριοι πήραν τα όπλα για την απελευθέρωσή τους από την Αγγλική κατοχή. Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ άρχισε, επειδή είχαν εξαντληθεί όλα τα άλλα ειρηνικά μέσα. Η Ελλάδα, διά του Σοφ. Βενιζέλου, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50, είχε θέσει ενώπιον της Βρετανίας το αίτημα των Κυπρίων για αυτοδιάθεση, που θα οδηγούσε, όπως ήταν ήδη εκπεφρασμένη θέληση του κυπριακού λαού, στην Ένωση.


Ήδη από τις 15 Ιανουαρίου 1950, η Εθναρχούσα Εκκλησία Κύπρου πραγματοποίησε Δημοψήφισμα, στο οποίο ο Ελληνικός Κυπριακός λαός ψήφισε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, σε ποσοστό 95,7 % . Οι Άγγλοι, όμως, τήρησαν και πάλι αρνητική στάση. Στις 28 Ιουλίου 1954, ο Υφυπουργός Αποικιών, Χένρυ Χόπκινσον, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κύπρος είναι περιοχή με στρατηγική αξία, και γι’ αυτό ουδέποτε θα τύχει αυτοδιάθεσης.


Η Ελλάδα, με αίτησή της στον Ο.Η.Ε., το 1954, ζήτησε, από τον Οργανισμό, την «Εφαρμογήν, της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, στην περίπτωσιν του λαού της Κύπρου». Στις 17 Δεκεμβρίου 1954, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας. Έτσι, την 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε τη δράση της η Ε.Ο.Κ.Α.Πολιτικός αρχηγός της υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και Στρατιωτικός ο Γεώργιος Γρίβας, με το ψευδώνυμο Διγενής. Σκοπός της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η Ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας αγκαλιάστηκε απ’ όλο το λαό της Κύπρου, κι ανέδειξε αγωνιστές, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσέφεραν τη ζωή τους στην πατρίδα, είτε πέφτοντας νεκροί στα πεδία των μαχών, είτε ξεψυχώντας από τα βασανιστήρια, ή δι’ απαγχονισμού.

Ας αποτίσουμε λοιπόν σήμερα φόρο τιμής σε όλους αυτούς που θυσίασαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου και στον αγώνα τους για το άπιαστο όνειρο της Ένωσης της Κύπρουμε την Ελλάδα.Ας τους θυμηθούμε και ας τους έχουμε πάντα στην καρδιά μας


Κύπριοι απαγχονισμένοι υπό των Άγγλων:


Μιχαήλ Καραολής, ετών 23, 10-5-56.
Ανδρέας Δημητρίου, ετών 22, 10-5-56.
Ανδρέας Ζάχος, ετών 24, 9-8-56.
Ιάκωβος Πατάτσος, ετών 22, 9-8-56.
Χαρίλαος Μιχαήλ, ετών 22, 9-8-56.

Μιχαήλ Κουτσόφτας, ετών 22, 21-9-56.
Στέλιος Μαυρομάτης, ετών 20, 21-9-56.
Ανδρέας Παναγίδης, ετών 22, 21-9-56.
Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ετών 19, 13-3-57.


Κύπριοι που έπεσαν αγωνιζόμενοι κατά των αγγλικών δυνάμεων


Γρηγόριος Αυξεντίου - Μάρκος Δράκος - Πέτρος Γιαλλούρος -Ανδρέας Κάρυος - Γεώργιος Κάρυος - Στυλιανός Λένας - Κυριάκος Μάτσης - Χαράλαμπος Μούσκος - Ηλίας Παπακυριακού - Φώτιος Πίττας - Χρήστος Σαμάρας.


Πρώτο θύμα του Αγώνα, σκοτωμένος σε ατύχημα, καθώς προσπαθούσε, τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, να βοηθήσει τον Ανδρέα Κάρυο να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, λίγο έξω από το Αυγόρου, για να συσκοτισθεί η Αμμόχωστος την ώρα που θα ρίχνονταν οι πρώτες βόμβες της Ε.Ο.Κ.Α., υπήρξε ο Μόδεστος Παντελή. Γεννήθηκε στο χωριό Λιοπέτρι, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 16 Δεκεμβρίου 1923.



ΤΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


http://www.egolpio.com/HISTORY/eoka.htm

http://anaxfiles.blogspot.com/2009/04/1-1955.html

http://www.antibaro.gr/articles/cyprus/0409-papadhmhtriou-eoka.html

http://www.antibaro.gr/articles/cyprus/0309-xolebas-eoka/


Υπάρχει στα σχόλια μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά του φίλου κ. Γιάννη Χήρα σχετικά με τα παραπλεύρως εμφανιζόμενα γραμματόσημμα του 1954 που η εκδοσή τους έχει σχέση με την προσφυγή στα ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Το κείμενο πάνω στα γραμματόσημμα υπάρχει στην παραπάνω φωτογραφία.

1 σχόλιο:

kgrek είπε...

Ο κ. Γιάννης Χήρας μου έστειλε το ακόλουθο σημείωμα που συμπληρώνει την ανάρτηση:

"Με αφορμή την πολύ επιμελημένη σου δημοσίευση για την επέτειο της έναρξης του Κυπριακού Αγώνα για την Ανεξαρτησία θα ήθελα
να προσθέσω ένα άγνωστο σε πολλούς κείμενο από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας .Τα όσα περιγρά-
φονται έλαβαν χώρα τη Τετάρτη 28 Ιουλίου 1954.Το κείμενο αυτό αποτελούμενο από 708 λέξεις αποτυπώθηκε σε ειδική σειρά γραμματοσήμων που κυκλοφόρησε την 22α Σεπτεμβρίου 1954 και μικροφωτογραφημένο κατέλαβε διαστάσεις 33Χ22 χιλιοστά.Να σημειωθεί ότι η εκτύπωση έγινε από το Ιδρυμα Εκτυπώσεως Χαρτονομισμάτων Τραπέζης Ελλάδος*.Αξίζει να σημειωθεί οτι το κείμενο αυτό αποτυπώθηκε στα γραμματόσημα σε τρεις γλώσσες,Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά.Ελληνικά στην αξία των 1,20 δρχ.
Γαλλικά στις αξίες των 2δρχ. και 2,40 δρχ. και Αγγλικά στις αξίες των 2δρχ.,2,50δρχ.και 4δρχ.


*Κατάλογος γραμματοσήμων ΕΡΜΗΣ 1999"