Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Αυτοί μας «ψηλώνουν»





Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα τα αθλήμα­τα πέρα από το ποδόσφαιρο και το μπά­σκετ να τα αποκαλούμε «μικρά». Όμως, στην ουσία, αυτά τα αθλήματα είναι που κάνουν τη χώρα μας «μεγάλη» στο εξωτερικό.


Πρόσφατα είχαμε τη συμμετοχή των Ηρακλή και Παναθηναϊκού στους τελικούς του Champions League και του CEV Cup, αντίστοιχα, στο βόλεϊ, τη συμμετοχή του Πανιωνίου στον τελικό του Len Trophy Ανδρών και την κατάκτηση από τη Βου­λιαγμένη του Champions Cup Γυναικών στο πόλο. Και αν προσθέσουμε και το χρυσό μετάλλιο του Βλάση Μάρα στο μονόζυγο στο Ευρωπαϊκό Πρωτά­θλημα Ενόργανης, τότε θα δούμε ότι η Ελλάδα εί­ναι ισχυρή και αθλητικά «μεγάλη» σε διεθνές επί­πεδο. Και αυτά τα αθλήματα μάς δίνουν τη δυνατό­τητα ως Έλληνες να πανηγυρίζουμε σημαντικές επιτυχίες και να αισθανόμαστε περήφανοι.


Αυτές οι επιτυχίες είναι οι πιο πρόσφατες. Γιατί αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, τότε θα δούμε και άλ­λα μεγάλα επιτεύγματα της Ελλάδας σε αυτά τα α­θλήματα. Όπως τις δύο κατακτήσει ευρωπαϊκών τίτλων στο βόλεϊ Ανδρών από τον Ολυμπιακό, τις πολλές συμμετοχές του σε F4, όπως και του Ηρα­κλή και του Παναθηναϊκού. Την κατάκτηση της Ευρωλίγκας πόλο από τον Ολυμπιακό και τις συμμετοχές ομάδων μας σε F4. Tης δύο προηγούμενες κατακτήσει Champions Cup Γυναικών από τη Γλυφάδα. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο ξεχωριστούς «άθλους» αυτών των αθλημάτων, γιατί υπάρ­χουν και άλλοι πολλοί.


Και αν για τη μοίρα του ποδοσφαίρου (από τα χει­ρότερα) και του μπάσκετ (από τα καλύτερα) σε ευ­ρωπαϊκό επίπεδο γνωρίζουμε, το ίδιο δεν γίνεται και για τα άλλα αθλήματα, τα... μικρά. Στο βόλεϊ Ανδρών έχουμε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήμα­τα στην Ευρώπη, ίσως το τέταρτο καλύτερο, μετά το ιταλικό, το ρωσικό και το πολωνικό. Ολυμπιακός Παναθηναϊκός και Ηρακλής έχουν κάνει σημαντικές επενδύσει και έχουν καταφέρει κατά καιρούς να φέρουν «μεγάλα» ονόματα, που δυνα­μώνουν ακόμη περισσότερο το πρωτάθλημα μας.


Επίσης και το πόλο των Ανδρών και των Γυναι­κών είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, πίσω α­πό τα ιταλικά και τα ισπανικά. Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες αθλητές στα ατομικά αγωνίσμα­τα. Αν και δεν υπάρχει η κατάλληλη προσοχή και στήριξη από την Πολιτεία, πολλοί από τους αθλητές μας δεν υστερούν σε ικανότητες και προσό­ντα από τους ξένους. Έστω κι αν παλεύουν με τα... κύματα, τελικά βρίσκουν τους τρόπους να αντεπεξέρχονται και να διακρίνονται, κυρίου σε πείσμα του εαυτού τους, αλλά και για να δίνουν χαρά στους Έλληνες φιλάθλους.


Όλα αυτά από μια μικρή σε πληθυσμό χώρα, αλλά και γεμάτη προβλήματα στον αθλητισμό της. Άλλωστε, είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα να μην υπάρχει υποστήριξη από την πολιτεία, αλ­λά και τους ίδιους τους παράγοντες των αθλημά­των. Οι περισσότεροι μπορεί να τάζουν «λαγούς με πετραχήλια», όσον αφορά στον οικονομικό τομέα, όμως λίγοι είναι αυτοί που τα τηρούν μέχρι τέλους. Αρά, φανταστείτε πόσες περισσότερες επιτυχίεε θα μπορούσαμε να είχαμε ως Ελλάδα σε αυτά τα α­θλήματα, σε περίπτωση που είχαμε λύσει αυτά τα προβλήματα...


Των Νίκου Καλαμπάκα, Βασίλη Καραγιαννόπουλου

Από την εφημερίδα Metropolis weekend 10.4.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: