Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Η σημαία της Τουρκίας αποτελείται από μία λευκή ημισέληνο και ένα αστέρι σε κόκκινο φόντο. Το όνομα της σημαίας στα τουρκικά είναι Ay Yıldız (κυριολεκτικά, άστρο της σελήνης) ή al sancak (ερυθρό πανό). Το σχέδιο της σημαίας είναι αρχαίο και πανομοιότυπο με την τελευταία σημαία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία καθιερώθηκε το 1844, ως μέρος των μεταρρυθμίσεων του Τανζιμάτ. Οι γεωμετρικές αναλογίες της σημαίας με νόμο σταθεροποιήθηκαν βάσει του Νόμου για την Τουρκική Σημαία, το 1936.

Όμως η
Τούρκικη σημαία, και το αντίστοιχο "εθνικό σύμβολο" των Τούρκων, προέρχεται από ένα σύμβολο του Βυζαντίου και μάλιστα της αρχαιοελληνικής πόλης Βυζάντιον, που υπήρχε στην θέση της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό το σήμα, που είναι πανάρχαιο και απαντάται ως λατρευτικό σύμβολο της θεάς Εκάβης, έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου όταν ο Φίλιππος, πατέρας του Μεγαλέξανδρου, προσπάθησε να καταλάβει αυτή την πόλη, και μια νύχτα με συννεφιά, έστειλε πολεμιστές (σαν καταδρομική επιχείρηση) να περάσουν τα τείχη, για να αλώσουν την πόλη.

Ξαφνικά, εμφανίστηκε το φεγγάρι, οι εισβολείς έγιναν αντιληπτοί, και η επίθεση αποκρούστηκε. Από τότε, και επειδή θεωρήθηκε ως θεϊκή βοήθεια προς την πόλη, έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου.

Με την δημιουργία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το συγκεκριμένο σύμβολο έμεινε ως σύμβολο παραδοσιακά της Κωνσταντινούπολης. Έπειτα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, η ημισέληνος και το αστέρι της Πόλης υιοθετήθηκαν ως σύμβολα από τον Μωάμεθ τον Β' .....

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από ένα κέρμα του Βυζαντίου, και αν το προσέξετε, θα δείτε να γράφει.... ΒΥΖΑΝΤΙΩΝ.... και να υπάρχει επάνω του το προαναφερόμενο σύμβολο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: