Το φάντασμα του βασιλιά επ' αυτοφώρω
Ενίοτε οι φωτογραφίες εκτός από αναμνήσεις κρύβουν και... εκπλήξεις. Μπορεί κάποιος, για παράδειγμα, να τραβήξει ένα όμορφο τοπίο και όταν περάσει τη φωτογραφία στην οθόνη του υπολογιστή του να δει και κάποια αχνή ανθρώπινη φιγούρα, παρότι ήταν σίγουρος ότι δεν υπήρχε ούτε ψυχή τριγύρω όταν την τράβηξε. Πρόκειται για φάντασμα -αν βεβαίως δεχτούμε ότι υπάρχουν- ή για κάποιο παιχνίδι που παίζει το φως με το φακό... και το μυαλό μας;
Ο Βρετανός καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χαρτφορντσάιρ, Ρίτσαρντ Γουάιζμαν, πριν από τρεις εβδομάδες ξεκίνησε τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για το θέμα και την περασμένη Παρασκευή δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Times», τόνισε ότι η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού άτομα από όλο τον κόσμο τού έστειλαν χιλιάδες φωτογραφίες που κατά την άποψη τους απεικονίζουν επισκέπτες από το Υπερπέραν, ενώ τουλάχιστον 250.000 άτομα επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του http://scienceofghosts.wordpress.com, για να επιλέξουν τις 50 καλύτερες.
Αναφορικά με τις φωτογραφίες ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι οι περισσότερες δεν είχαν καμιά επιστημονική αξία, καθώς οι «ύποπτες» σκιές προέρχονταν από κάποιο δάκτυλο που κάλυπτε το φακό τη στιγμή της φωτογράφησης, από κόκκους σκόνης στο φακό και αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός ή του φλας. Από τις χιλιάδες φωτογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν προς εξέταση, ο καθηγητής ξεχώρισε μόνο μία. Τραβήχτηκε στο κάστρο Τάνταλον του Εδιμβούργου από κάποιον Κρίστοφερ Αϊτσιν-σον και απεικονίζει την αχνή φιγούρα ενός άνδρα με ρούχα του 16ου αιώνα (διακρίνεται καθαρά στη μεγέθυνση της φωτογραφίας επάνω δεξιά). Κάποιοι από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας εικάζουν ότι μπορεί να είναι ο βασιλιάς Ιάκωβος Ε' της Σκοτίας, που ως έφηβος είχε φυλακιστεί στο εν λόγω κάστρο, γύρω στο 1520. Τρεις ειδικοί, αφού την εξέτασαν επιμελώς, διαπίστωσαν ότι η φωτογραφία δεν ήταν «πειραγμένη», ενώ και ο ίδιος ο Γουάιζμαν παραδέχτηκε ότι δεν μπόρεσε να βρει κάποια άλλη εξήγηση. «Η επιστήμη δεν θα πρέπει να απορρίπτει ότι δεν είναι σε θέση να εξηγήσει», υπογράμμισε.
Η επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στην Σκοτία, στο πλαίσιο του βρετανικού Φεστιβάλ Επιστήμης
Ανάρτηση από το περιοδικό ¨ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ" τ. 2 (2.4.2009)
της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
***************
ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΙΚΑΝ ΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οι φωτογραφίες αυτές ήταν η συμμετοχη ερασιτεχνών φωτογράφων από όλο τον κόσμο για να βρεθούν οι καλλίτερες φωτογραφίες φαντασμάτων που τραβήχτηκαν από αυτούς.
Η εικόνα στον καθρέφτη: Οι σκεπτικιστές πιστεύουν ότι το πρόσωπο στον καθρέφτη, που τραβήχτηκε στο Μεξικό, θα μπορούσε να είναι ή αντανάκλαση ενός κεφαλιού κάποιου που στεκόταν παραδίπλα ή το αποτέλεσμα μια ψηφιακής αλχημείας.
Πρόσωπο στην φωτογραφια: Η φωτογραφία που βραβεύθηκε δείχνει το πρόσωπο ενός ηλικιωμένου προσώπου ή μήπως είναι κάποιος τουρίστας; (Για την φωτογραφία αυτή και για την παρακάτω δίνεται μια εικασία στο παραπάνω σημείωμα του περιοδικού Φαινόμενα του Ε.Τ.)
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ανάρτηση από το περιοδικό ¨ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ" τ. 2 (2.4.2009)
της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΗΓΕΣ:
http://scienceofghosts.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου