Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΑ ΗΟΑΧ (?) ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΩΘΕΙΣΕΤΕ

Χθες έφτασε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο ταχυδρομείο μου με θέμα «FW: Στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ» που φέρεται να είναι απάνθισμα σκέψεων του Νόαμ Τσόμσκι.

Το κείμενο αυτό επειδή μου φάνηκε ενδιαφέρον, αρκετά αληθινό και πραγματικά μέσα στο πνεύμα αυτών που ζούμε σήμερα θεώρησα καλό  να το αναρτήσω στο blog μου 
(http://boraeinai.blogspot.com/2011/01/10.html) και να το προωθήσω στους φίλους μου.

Μεταξύ αυτών στους οποίους το κοινοποίησα ήταν και το πολύ ενδιαφέρον blog ksipnistere.blogspot.com που είχε την καλοσύνη να το αναρτήσει  στο link http://ksipnistere.blogspot.com/2011/01/10_13.html και εκεί με παρατήρηση αναγνώστη διαπιστώθηκε η λάθος πατρότητα του κειμένου.

Στην πραγματικότητα λοιπόν δεν πρόκειται για κείμενο του Νόαμ Τσόμσι αλλά για κείμενο του Sylvain Timsit / © syti.net, 2002 που όμως για λόγους πιθανόν εντυπωσιασμού ή επειδή τα κείμενα του Τσόμσκι εμπεριέχουν τέτοιες ή παραπλήσιες απόψεις κυκλοφόρησε σε ολόκληρη την Ευρώπη με το όνομά του. Κάτω από αυτή την άποψη το κείμενο είναι ένας αστικός μύθος (Hoax).

Πρέπει λοιπόν να το θάψουμε σαν τέτοιο και να εμποδίσουμε την κυκλοφορία του. Η απάντησή μου είναι ΟΧΙ. Απλά όταν το στείλουμε εμείς στους φίλους μας θα πρέπει να διευκρινήσουμε ότι δεν πρόκειται για κείμενο του Νόαμ Τσόμσκι αλλά για κείμενο του Sylvain Timsit που μπορεί κάποιος να το διαβάσει στην ιστοσελίδα http://www.syti.net/Manipulations.html

Γιατί πρέπει να το κάνουμε αυτό; Η απάντηση είναι απλή . Γιατί υπάρχουν φασιστοειδή που ενοχλούνται από την ύπαρξη τέτοιων κειμένων που προσπαθούν να ξυπνήσουν τον κόσμο και να τονώσουν την αντίστασή του στο πλύσιμο εγκεφάλου που επιχειρούν τα στρατευμένα μέσα μαζικής, όχι ενημέρωσης, αλλά παραπληροφόρησης.

Τα παραπάνω τα γράφω γιατί η  δημοσίευση της ανάρτησής μου στο http://ksipnistere.blogspot.com/2011/01/10_13.html προκάλεσε πολλά σχόλια που φανέρωσαν την ύπαρξη ενός απαράδεκτου φασιστικής νοοτροπίας  παρασκηνίου που πιστεύει ότι  όλοι οι Έλληνες στερούνται νου και γνώσης. Και μόνο αυτό γεγονός επιβάλλει να στρατευθούμε όλοι στην προώθηση του συγκεκριμένου κειμένου.

Η διάψευση του Νόαμ Τσόμσκι για την πατρότητα του κειμένου υπάρχει στην ανάρτηση http://isonomia-gia-olous.blogspot.com/2010/12/chomsky-10-hoax.html και έχει ως ακολούθως:

Chomsky: ουδέποτε έγραψα τις «10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών» ή το hoax της χρονιάς !

 
Το κείμενο «Οι 10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών» κυκλοφορεί μαζικά από το καλοκαίρι, γράφει ο Jean Bricmont, (στα ισπανικά, γαλλικά, αγγλικά κλπ κλπ   -μας έφτασε στα μέσα του Δεκέμβρη και στην Ελλάδα)-    και αποδίδεται στον Noam Chomsky. Λόγω του κειμένου αυτού, τα «επίσημα» μήντια κριτικάρουν ήδη τον Chomsky ως «οπαδό των θεωριών της παγκόσμιας συνωμοσίας» ή της «παγκόσμιας κυριαρχίας των illuminati »….


Ειδικά η 10η στρατηγική, λέει πως το «σύστημα» γνωρίζει πολύ καλύτερα τα άτομα απ’όσο τα ίδια τα άτομα γνωρίζουν τον εαυτό τους κλπ κλπ με αποτέλεσμα το «σύστημα» να είναι σε θέση να ελέγχει τα άτομα περισσότερο απ’όσο τα ίδια μπορούν να ελέγχουν τον εαυτό τους…


Το κείμενο μου φάνηκε (λέει ο Bricmont) ότι υπεραπλουστεύει και διαστρεβλώνει την σκέψη του Chomsky, και μια που δεν έβρισκα το αγγλικό πρωτότυπο και για να έχω ήσυχη την συνείδησή μου, αποφάσισα να ρωτήσω τον ίδιο. Ιδού η απάντησή του: «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα από πού προέρχονται όλα αυτά. Προσωπικά δεν έχω κάνει τέτοια λίστα, δεν έγραψα κάτι τέτοιο κι ούτε το δημοσίευσα στο internet. Υποθέτω ότι όποιος το έκανε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ερμηνείες των όσων έχω γράψει εδώ κι εκεί, αλλά σε καμία περίπτωση, ούτε υπ’αυτή την διατύπωση, ούτε υπό μορφή λίστας».

Η προφανής επιτυχία αυτού του κειμένου, δείχνει ξεκάθαρα την παρανόηση της σκέψης του Chomsky σχετικά με την «χειραγώγηση», τόσο εκ μέρους μερίδας υποστηρικτών του, όσο και εκ μέρους των πολέμιών του. Ο Chomsky και ο Ed Herman, που έχουν γράψει το Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media (1988) [που είκοσι χρόνια αργότερα μεταφράστηκε και στα γαλλικά ως: La fabrique du consentement (εκδ. Agone, 2008)], ενώ το 1992 γυρίστηκε το ντοκυμανταίρ: Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media , πουθενά δεν υπονοούν πως κάπου υπάρχει μια κρυφή οργάνωση που «χειραγωγεί τις μάζες». Αποδεικνύουν ότι υπάρχουν  μια σειρά φίλτρα, που συνδέονται με το ότι τα μήντια έχουν σχέσεις με ιδιωτικά συμφέροντα, διαφήμιση και δράση ομάδων πίεσης κλπ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η θεώρηση του κόσμου που διακινούν τα μήντια να είναι εξαιρετικά στρεβλή, στήνοντας μια διαδικασία περισσότερο παρά ασχολούμενα με το αντικείμενο. Αυτά λέει ο Bricmont.

Εδώ αρχίζει το δικό μου το ψάξιμο: τίνος είναι λοιπόν το κείμενο;


Όταν μου πρωτοήρθε μέσω συνδρομής που έχω σε μια από τις γαλλικές ιστοσελίδες εναλλακτικής ενημέρωσης, μου έκανε πολύ εντύπωση το “λαϊκίστικο” ας πούμε του πράγματος και ο απλοϊκός δεκάλογος-συνταγή: σκανάροντας το internet (και επειδή το πρωτότυπο ήταν σταγαλλικά, δεν χρειάστηκε να ρισκάρω μεταφράσεις) βρήκα την πηγή, την οποία εκείνοι που το πρωτοδημοσίευσαν δεν μπήκαν στον κόπο να διασταυρώσουν… Δέκα μέρες αργότερα, η ίδια ιστοσελίδα επανήλθε και δημοσίευσε διάψευση, ενώ το ένα μετά το άλλο άρχισαν όλο και περισσότερα blog να διαψεύδουν. 

Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2010, μεταφράζεται στα ελληνικά και αναρτάται σε πολλά βλόγια, οι αναρτήσεις πολλαπλασιάζονται εκθετικά, έως παροξυσμού, με πολλά “αστέρια like” και χρυσούς σκούφους στα “top 100″. Μετ’ού πολύ, αρχίζει και ο κατακλυσμός των e-mail. Όσο νάναι, έναν ίλιγγο τον παθαίνεις.  Σε δυό-τρεις αποστολείς μου απάντησα, με περίπου αυτούσιο το κείμενο που βλέπετε εδώ….


Εν τέλει, τίνος είναι (βρε γυναίκα) το κείμενο; Το κείμενο λοιπόν γράφτηκε από τον Sylvain Timsit, το 2002, στον ιστότοπο: sytinet. Για τον συγκεκριμένο”αναρχο-κυβερνο-δεν ξέρω τι” ιστότοπο, θα προτιμούσα να σχηματίζατε μόνοι σας άποψη, από την εικόνα και μόνο, ανοίγοντας τα τρία link που προηγούνται και βρίσκονται σ’αυτή εδώ την ίδια παράγραφο. Στην ίδια σελίδα θα βρείτε κι άλλα πολλά και διάφορα, στα αγγλικά (Silent weapons for quiet wars -Μάιος 1979), γαλλικά ( La fin programmée de la démocratie , Les projets des Maitres du Monde), ιταλικά, γερμανικά.

• Πολυάριθμα blog ανακάλεσαν ήδη και διόρθωσαν την προέλευση του κειμένου.

Πρώτη πηγή:  

Στρατευμένη Εφημερίδα Εναλλακτικής Ενημέρωσης, 11 Οκτωβρίου 2010 ('κλικ' για να πάτε στο πρωτότυπο)


Δεύτερη πηγή:Η παρωδία του Chomsky : Ανατομία ενός ψευδο-κειμένου του Noam Chomsky(από τον Ελευθεριακό Κόσμο, την εβδομαδιαία εφημερίδα της Αναρχικής Ομοσπονδίας). κλικ για ν'άνοιξετε το link. Εάν επιμείνετε θα το μεταφράσω !

Τις υπόλοιπες θα τις βρείτε ανοίγοντας μία-μία τις λέξεις-links της φράσης : Πολυάριθμα blog ανακάλεσαν ήδη και διόρθωσαν την προέλευση του κειμένου “.

©-μετάφραση-μοντάζ: L’Enfant de la Haute Mer

Πηγή: http://inconue.wordpress.com/2010/12/31/%C2%ABdix-strategies-de-manipulation-de-masses%C2%BB-faussement-attribues-a...-chomsky/

Πηγή:

 http://isonomia-gia-olous.blogspot.com/2010/12/chomsky-10-hoax.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: