Το 1916 στην Αμερική παρήχθησαν για τις ανάγκες της βιομηχανίας ενδυμάτων δύο δισεκατομμύρια κουμπιά από κελύφη οστράκων, καθώς και μεγάλος αριθμός (περίπου ογδόντα εκατομμύρια) κουμπιών από γνήσια μαργαριτάρια. Απασχολούνταν δε για τη συλλογή τους τόσες χιλιάδες αλιείς, που δικαίως η μανία θεωρήθηκε εφάμιλλη του πυρετού του χρυσού που είχε καταλάβει την άγρια Δύση έναν αιώνα νωρίτερα. Από το όστρακο ενός δίφυλλου μαλακίου, το ίδιο που παράγει και τα γνωστά πολύτιμα μαργαριτάρια, μπορούσαν να κατασκευάσουν περίπου είκοσι τέσσερα κουμπιά διάφορων μεγεθών και χρήσεων, με αποτέλεσμα το κέλυφος να κοστίζει όσο και το μοναδικό περιεχόμενο τους. Η ανακάλυψη, όμως, του νάιλον το 1935 άνοιξε το δρόμο για τη βιομηχανική παραγωγή πλαστικών κουμπιών, τα οποία, όπως ήταν φυσικό, έγιναν αμέσως της μόδας. Και όπως καθετί νέο εξοστρακίζει το παλιό, έτσι και τα πλαστικά κουμπιά στην κυριολεξία κατέκλυσαν την παγκόσμια αγορά. Οι βιομηχανίες ενδυμάτων ήταν ευτυχείς γιατί μείωσαν το κόστος κατασκευής, το ίδιο και ο μέσος καταναλωτής, που σταμάτησε επιτέλους να ψάχνει στο πάτωμα το πολύτιμο κουμπί που τυχόν του κόπηκε, και τα μαργαριτάρια βρήκαν τη θέση που τους αρμόζει στις προθήκες των κοσμηματοπωλείων. Συγχρόνως τα εργοστάσια παρασκευής των φυσικών κουμπιών ερήμωσαν, χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, ενώ οι αλιείς επέστρεψαν στην επιτήδευση ενός εκ των αρχαιοτέρων επαγγελμάτων στον κόσμο, αυτού της αλιείας ιχθύων, το οποίο εις τας Γραφάς συνδέεται συνειρμικά με την απλότητα, την αθωότητα, τον αλτρουισμό και τα θεία, αλλά ουδέποτε με τον πλουτισμό και το θεαθήναι.
Στην όχι και τόσο μακραίωνη ιστορία της ανθρώπινης κυριαρχίας στον κόσμο, έχουν πολλάκις συμβεί αλλαγές που επηρέασαν μεγάλες, παραγωγικές ή μη μονάδες του πληθυσμού. Δεν γνωρίζουμε πώς ή γιατί εξαφανίστηκαν οι Νεάντερταλ μετά από τριακόσιες χιλιάδες χρόνια παρουσίας στον πλανήτη, αλλά συμπτωματικά αυτό συνέπεσε με την εμφάνιση των Χόμο Σάπιενς, οι οποίοι ήταν μεν ασθενέστεροι των αγρίων και με λεπτότερο σκελετό, αλλά τότε τουλάχιστον είχαν μεγαλύτερη ευφυΐα.
Οικτρή ήταν η ήττα των πολιτισμών που χρησιμοποιούσαν τον εύπλαστο χαλκό από τις επόμενες γενιές που ανακάλυψαν την επεξεργασία του σιδήρου.
Σε διαθεσιμότητα ετέθησαν οι ορδές των αντιγραφέων βιβλίων μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Σχεδόν άμεση ήταν η αχρησία των υποζυγίων λόγω της μηχανοκίνητης, καθώς και των ιστιοφόρων πλοίων για τον ίδιο λόγο.
Τον προηγούμενο αιώνα τα ρομπότ στα εργοστάσια και τα κομπιούτερ στα γραφεία στέρησαν από πάρα πολλούς εργαζομένους τη δυνατότητα να είναι απαραίτητοι, αν και τα προσόντα που διέθεταν δεν ήταν τα στοιχειώδη. Ενώ στις μέρες μας κάτι συντελείται, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια τι είναι αυτό, πού μας οδηγεί και ποιες θα είναι οι συνέπειες ή έστω οι αλλαγές που θα υποστούμε. Βέβαια ούτε στις προηγούμενες κοσμοϊστορικές αλλαγές γνωρίζαμε άμεσα τι μας συνέβαινε, γιατί συνήθως τα γεγονότα προσπερνούν την καθημερινότητα. Σίγουρα πάντως αυτοί που επλήγησαν το ένιωσαν έντονα και με πόνο ψυχής. Ποτέ μα ποτέ δεν επετεύχθη αλλαγή χωρίς ψυχικές και υλικές απώλειες.
Σήμερα το παγκόσμιο οικονομικοπολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ασταθές από κάθε άλλη φορά. Όταν ανακαλύπτουμε εκ νέου τις Δυτικές Ινδίες, την αχανή Κίνα και τη Λατινική Αμερική, με την ελπίδα ότι αυτές οι αναδυόμενες οικονομίες θα επανεκκινήσουν την παγκόσμια γερασμένη βιομηχανία, τα πράγματα μάλλον δεν είναι εφησυχαστικά για το μέλλον. Όταν μια ανακοίνωση δημοψηφίσματος της μικρής μας χώρας προκαλεί αναταράξεις σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του κόσμου, μάλλον ο πολιτισμός μας κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Ή θα γεννηθεί κάτι καινούργιο τεχνολογικά, όπως επί παραδείγματι να ανακαλύψουμε το σωματίδιο της βαρύτητας στο ΟΕΚΝ (αυτό που ονομάζουν «του Θεού») και να απαλλαγούμε από κάθε γνωστή μορφή ενεργειακής εξάρτησης, οπότε θα μιλάμε για έναν νέο ιδανικό κόσμο. Ή κάποιος φιλόσοφος θα σκεφτεί ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης και οικονομικής πολιτικής, που θα βασίζεται προφανώς στην αυτάρκεια και θα φέρει την αρμονία στους λαούς. Ή θα συμβεί κάτι άλλο που δεν μπορώ να φανταστώ και θα μας πάει ένα βήμα παραπέρα. Σίγουρα πάντως κάτι θα γίνει ή έχει ήδη αρχίσει να γίνεται, αλλιώς δεν δικαιολογούνται τόσες απώλειες.
Ουδέποτε ανέκαμψε η αλιεία μαργαριταριών με σκοπό την κατασκευή κουμπιών. Η καταστροφή που υπέστησαν οι αλιείς ήταν ανεπανόρθωτη· Το ίδιο ισχύει και για τα όστρακα. Ενενήντα χρόνια μετά τη διακοπή της υπεραλίευσής τους, ο πληθυσμός τους κινδυνεύει ακόμα με εξαφάνιση. Μερικά πράγματα δεν διορθώνονται. Δεν αναβιώνουν. Απλώς παύουν.Ή προσαρμόζονται και αλλάζουν οριστικά. Δηλαδή επιβιώνουν.
Αντώνης Παπανικολάου
Απόσπασμα από το άρθρο " Αναβίωση ή επιβίωση; "
στο GK (τ.48)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου