Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Υπό κατάργηση 17 δημόσιοι φορείς


Απασχολούν 416 άτομα, 
εκ των οποίων τουλάχιστον 216 θα είναι μεταξύ των 2.000 προς απόλυση

Της Ευας Καραμανωλη

Από 17 φορείς και οργανισμούς και 46 δημόσιες βιβλιοθήκες ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και την υπαγωγή τους σε καθεστώς κινητικότητας στο πλαίσιο υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων. Μία εβδομάδα πριν από την έλευση της τρόικας, η ειδική επιτροπή υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη έχει καταρτίσει την «πρώτη» λίστα με τους φορείς και τους οργανισμούς που θα καταργηθούν και θα συγχωνευθούν. Σε αυτούς απασχολούνται συνολικά 416 άτομα εκ των οποίων τουλάχιστον οι 216 που απασχολούνται σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν, θα αποτελέσουν τμήμα των 2.000 προς απόλυση, στους οποίους θα περιληφθούν οι επίορκοι, οι ακατάλληλοι και τους «κοπανατζήδες».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Δημόσιο είναι ότι από τους 17 προς κατάργηση οργανισμούς, οι 9 εμφανίζονται να μην απασχολούν προσωπικό. «Επί της ουσίας πρόκειται για φορείς άνευ αντικειμένου, οι οποίοι, ωστόσο, λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, ενώ τα μέλη του Δ.Σ. αμείβονται κανονικά», ανέφερε στην «Κ» αρμόδια πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αιτιολογώντας την ύπαρξή τους στη λίστα.

Η λίστα που έχει καταρτίσει η ειδική επιτροπή είναι μόνο η αρχή, καθώς, όπως προκύπτει ευκρινώς, οι απολύσεις και το προσωπικό που θα υπαχθεί σε καθεστώς κινητικότητας είναι «απειροελάχιστα» σε σχέση με τις δεσμεύσεις για 12.500 διαθέσιμους μέχρι το τέλος Ιουνίου και 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι πρώτες 2.000 απολύσεις θα πρέπει να γίνουν στο μεσοδιάστημα, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου, «για την πορεία της κινητικότητας θα υπάρξει έλεγχος τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο για τις απολύσεις, παρά το γεγονός ότι για τις πρώτες 2.000 δεν αναφέρεται στο κείμενο της μνημονιακής σύμβασης συγκεκριμένο χρονικό σημείο υλοποίησης εντός του τρέχοντος έτους, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθούν απτά αποτελέσματα στην επικειμένη συνάντηση με την τρόικα».

Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πριν από το Eurogroup που θα συνεδριάσει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, η κυβέρνηση αναζητεί έναν τουλάχιστον μεγάλο φορέα-οργανισμό που θα αποτελέσει την κύρια πηγή για τη συμπλήρωση των 2.000 απολύσεων και την κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο στόχαστρο βρίσκονται η ΕΡΤ αλλά και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Συγκεκριμένα, εντός της ΕΡΤ αναζητείται τομέας με σημαντικό αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι θα δουν την «έξοδο» διά της κατάργησής του. Αντίστοιχο σχέδιο υπάρχει και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα οποία, ωστόσο, σχεδιάζεται να «εξυπηρετήσουν» κυρίως το σκέλος που αφορά την κινητικότητα.

Υπογραφή απόφασης
Εν τω μεταξύ, ενδεχομένως και εντός της ημέρας αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη η απόφαση για τη μετακίνηση 2.000 υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου, όσοι από αυτούς δεν εμφανιστούν άμεσα στις νέες τους θέσεις, τίθενται άμεσα εκτός Δημοσίου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_28/05/2013_521891

Δεν υπάρχουν σχόλια: