Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στις φορολογικές δηλώσεις.

 Κωδικός-παγίδα για όσους δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων

του Προκόπη Χατζηνικολάου



Με στόχο τον εντοπισμό περίπου 200.000 φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν το 2011 το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (και πιθανόν και το 2012) προστέθηκε στη φορολογική δήλωση κωδικός που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος.Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, (σε συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA,) τα στοιχεία που είχε λάβει το υπουργείο Οικονομικών από τη ΔΕΗ, για όσους δεν είχαν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2011, σε ποσοστό 40% δεν αφορούσαν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι και οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους.
Σημειώνεται ότι πολλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδονται στα ονόματα προηγούμενων ιδιοκτητών ή στα ονόματα παλαιών ή τωρινών ενοικιαστών ή σε ονόματα προσώπων που είναι συγγενείς με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα βρει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες ακινήτων και θα τους βεβαιώσει το σχετικό ποσό που οφείλουν για το 2011, ενώ θα διασταυρώσει τα στοιχεία προκειμένου να ελέγξει εάν καταβάλλουν το ειδικό τέλος για το 2012.
Η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος κάθε κατοικίας ή κτίσματος που δηλώνεται φέτος είναι υποχρεωτική.
Αν δεν αναγραφεί ο αριθμός αυτός δεν είναι δυνατό να υποβληθεί ηλεκτρονικά η φετινή φορολογική δήλωση.
Δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα δεν κάνει αποδεκτή τη φορολογική δήλωση.
Εισφορά αλληλεγγύης
Στο μεταξύ περισσότερους φόρους σε σχέση με το περσινό έτος θα πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή έχουν φορολογηθεί ήδη αυτοτελώς. Ολα τα εισοδήματα θα δηλωθούν φέτος υποχρεωτικά και θα συνυπολογιστούν στην εισφορά αλληλεγγύης.
Δηλαδή, τόκοι από καταθέσεις, κέρδη από μετοχές ή μερίσματα, κέρδη από ρευστοποιήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ακόμη και επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων πρέπει φέτος να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2012.
Για τα έσοδα αυτά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.
Η υποχρέωση δήλωσης τόκων καταθέσεων και μερισμάτων καθιερώθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.
Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% (επί ολόκληρου του ποσού) για συνολικό καθαρό εισόδημα 20.001 έως και 50.000 ευρώ, 3% για εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ και με συντελεστή 4% για συνολικό εισόδημα από 100.001 ευρώ και πάνω.
Σημειώνεται ότι στη δήλωση θα πρέπει να μεταφερθεί τόσο το καθαρό ποσό που εισπράχθηκε (μετά τους φόρους) όσο και το ποσό που παρακρατήθηκε ως φόρος (εάν παρακρατήθηκε). Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί επί του καθαρού ποσού.
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/05/2013_501286

Δεν υπάρχουν σχόλια: