Της Δήμητρας Καδδά
Η αναθεώρηση του μνημονίου, για πρώτη φορά, δεν περιλάμβανε νέα εισπρακτικά μέτρα άμεσης εφαρμογής. Ωστόσο, στα αναλυτικά κείμενα περιγράφονται μία σειρά οι νέες παρεμβάσεις για πιο αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο αλλά και για περικοπές που έρχονται σε 5... δόσεις: μπαίνουν όρια σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για επενδύσεις, έρχονται νέοι δημοσιονομικοί κανόνες τον Αύγουστο με 10% παρακράτηση δαπανών και νέα επιτροπεία στους ΟΤΑ. Ακολουθούν οι αποφάσεις του φθινοπώρου για τα μέτρα των επόμενων ετών και η ταχύτερη εφαρμογή των αυτόματων προσαρμογών για επικουρικά ταμεία.
Κάποια από τα μέτρα θα αρχίζουν να προετοιμάζονται από τον Ιούνιο, παράλληλα με την κάθοδο της τρόικας στην Αθήνα που ξεκινά στις 4 του μήνα και με την έγκριση των 3,3 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου:
- Έως το τέλος Ιουλίου θα είναι έτοιμος κατάλογος με όλες τις φοροαπαλλαγές για επενδυτικούς σκοπούς με στόχο να ενοποιηθούν δια νόμου τον Σεπτέμβριο του 2013 και να ενταχθούν με τροπολογία στον φορολογικό νόμο. Στόχος είναι να… επαναϋπολογιστεί το κόστος τους στο μέλλον, ώστε να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα. Επιπλέον οι επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις και για έργα που δεν ζητήθηκαν 3 έτη μετά την υπαγωγή θα αίρονται με συγκεκριμένους κανόνες, ενώ θα εισαχθούν πλαφόν στις μελλοντικές επιδοτήσεις που μπορεί να δίνει η κυβέρνηση.
- Από τώρα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που πρέπει να ψηφισθούν τον Αύγουστο και θα περιλαμβάνουν μηχανισμό «αυτόματης διόρθωσης» με σταθερά πλαφόν δαπανών υπουργείων και κλάδου υγείας, αλλά και με πάγωμα του 10% των ετήσιων δαπανών που θα αποδεσμεύονται το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνου μόνο αν το έλλειμμα μειώνεται. Θα περιλαμβάνεται και ο όρος ότι αν υπάρχει υπεραπόδοση στους στόχους, τότε το 30% θα οδεύει για μείωση χρέους και το 70% για προσωρινές δράσεις της κυβέρνησης που θα εφαρμόζονται τον επόμενο ημερολογιακό χρόνο.
- Στο τέλος Ιουνίου θα πρέπει κοινή υπουργική απόφαση να καθορίσει το πώς θα γράφονται οι προϋπολογισμοί στους ΟΤΑ . θα πρέπει να εγκρίνονται στο τέλος κάθε έτους. Θα υπάρχει μηχανισμός δημοσιονομικών διορθώσεων από το παρατηρητήριο ΟΤΑ, αν υπάρχουν αποκλίσεις.
- Υπάρχει και το ζήτημα δημοσιονομικό κενό 2015- 2016 (στα 4,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Ε.Ε. ,η οποία όμως έχει καταστήσει σαφές ότι μπορεί να περιοριστεί). Αν παρόλα αυτά το φθινόπωρο εκτιμηθεί ότι κενό υπάρχει, τότε στον νέο προϋπολογισμό θα πρέπει να «κλείσει» με νέα κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών, χρονική επέκταση μέτρων που λήγουν και με περικοπή δαπανών Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (σημ. που έχει ήδη περικοπεί πάνω από 10 φορές). Θα επανεξεταστεί και η απόδοση των μέτρων για φέτος και το 2014
- Στα ταμεία προβλέπεται να εφαρμοστεί 6 μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2014 ο μηχανισμός προσαρμογών στις επικουρικές ανάλογα με τις εισφορές (βάση νόμου ορίζεται από το 2015 και μετά).
Μηχανισμός αυτόματων προσαρμογών εισάγεται και στο ΤΑΙΠΕΔ. Διατηρείται φέτος ο στόχος ιδιωτικοποιήσεων (παρά το ότι θεωρείται δύσκολη η επίτευξη εσόδων 2,5 δισ. ευρώ)με διατήρηση του όρου ότι σε περίπτωση αποτυχίας το 50% της απόκλισης (και εφόσον δεν συμφωνηθούν άλλες παρεμβάσεις από κοινού με την τρόικα) να καλυφθεί από μείωση τρεχουσών δαπανών του ελληνικού δημοσίου έως ποσού 1 δισ. ευρώ τον χρόνο...
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου