Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ιδανική διατροφή για κουρασμένους



 


Ιδανική διατροφή για κουρασμένους
ΝΑΙ ΣΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΣΤΙΣ ΦΑΚΕΣ, ΣΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΣΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ,
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΪΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΝΑΚ

· Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
Η κόπωση επιδρά αρνητικά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία, ενώ προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στο ανοσοποιητικό, κάνοντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις ασθένειες, στην κατάθλιψη, ακόμα και σης χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιολογικά προβλήματα.  
Η αντιμετώπιση της μπορεί να ενισχυθεί μέσω της διατροφής, κάτι που είναι απαραίτητο για όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο για να   ξεκουραστούν όσο χρειάζεται. Σύμφωνα με ειδικούς, η κατανάλωση των τροφών που πρέπει και όταν πρέπει, αυξάνει την ενέργεια που αισθάνεται κανείς, χαρίζοντας σωματική αντοχή αλλά και διαύγεια.
Σ' αυτές τις τροφές ανήκουν όσες περιέχουν σίδηρο, όπως τα φασόλια, οι φακές, το σπανάκι, το σουσάμι. Ο σίδηρος βοηθά περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη από τα 20 έως τα 49 τους χρόνια, ενώ είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα. Ωστόσο, για να απορροφάται από τον οργανισμό, θα πρέπει οι τροφές να συνδυάζονται με εκείνες που περιέχουν βιταμίνη C.


Όσοι χρειάζονται περισσότερη ενέργεια θα πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη κατά τη διάρκεια της μέρας, η οποία δίνει μια ψευδαίσθηση ενέργειας, επειδή στην πραγματικότητα είναι διεγερτική. Το ίδιο ισχύει και για τα λεγόμενα σνακ που δίνουν ενέργεια, επειδή περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα γεύματα.
Ωστόσο, όλα ξεκινούν από το πρωινό, το οποίο δεν πρέπει να περιορίζεται σε τροφές με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αλλά να περιλαμβάνει επίσης λίγους ξηρούς καρπούς, βρασμένη βρόμη κ.λπ. Ακόμη, δεν πρέπει να καταργείται το υγιεινό λίπος από τη διατροφή, επειδή βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει μερικά από τα βασικά αντιοξειδωτικά που λαμβάνει από τις τροφές.
Τέλος, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται τροφές που είναι όσο το δυνατόν, πιο φυσικές και έχουν αναπτυχθεί χωρίς φυτοφάρμακα.

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: