Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Σακχαρώδης διαβήτης




Σακχαρώδης διαβήτης
Μια αλλιώτικη τριγωνομετρία
Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει άμεση σχέση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και, όταν εμφανιστεί, πρέπει, δυστυχώς, να μάθει κανείς να ζει μαζί του.
Στις 14 Νοεμβρίου* είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη και στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 900.000 (στατιστικά 2010) διαβητικοί, έκτων οποίων οι μισοί είναι χωρίς αγωγή και μόνον οι 250.000 είναι σωστά ρυθμισμένοι. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, και η οποία μπορεί να επηρεάσει επικίνδυνα την καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα και τα πόδια.
Όπως εξηγεί ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, παθολόγος- διαιτολόγος, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου στο Τζάνειο νοσοκομείο, υπάρχουν δυο τύποι διαβήτη: ο 1, στον οποίο το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη -εμφανίζεται κατά κανόνα σε παιδιά και νέους ενηλίκους- και ο τύπου 2, όπου το πάγκρεας παράγει μεν ινσουλίνη, αλλά όχι όση χρειάζεται ο οργανισμός και  ή η ινσουλίνη δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Εμφανίζεται συχνότερα σε ενηλίκους ή σε υπέρβαρα άτομα. Μάλιστα, αυτός ο τύπος διαβήτη έχει λάβει διεθνώς το χαρακτήρα επιδημίας και είναι άμεσα σχετιζόμενος με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή μας. Παράγοντες κίνδυνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό -ή ιστορικό διαβήτη κύησης στις γυναίκες-, η καθιστική ζωή και το προχωρημένο της ηλικίας.


Με κανόνα, χωρίς... διαβήτη
Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 συχνά χαρακτηρίζονται από κοιλιακή παχυσαρκία, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, καθώς και υπέρταση.
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι αυξημένη δίψα, πολυουρία, κούραση, έντονη πείνα που οδηγεί σε πολυφαγία, απώλεια βάρους, πληγές που επουλώνονται δύσκολα. Κατά τον ειδικό, όσοι διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη πρέπει, όταν αντιληφθούν τα συμπτώματα, να επισκεφτουν τον γιατρό τους, προκειμένου να υποβληθούν σε μέτρηση σακχάρου αίματος νηστείας ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (αν απαιτηθεί), ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Σε αντίθεση με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 είναι δυνατό να προληφθεί σε αρκετές περιπτώσεις, με παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και της καλής φυσικής κατάστασης. Αλλά και η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, ώστε ο διαβητικός να ακολουθήσει συγκεκριμένη θεραπεία, όχι μόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και για την αποφυγή ή καθυστέρηση ανάπτυξης χρόνιων επιπλοκών. 


7+1 βήματα πρόληψης
1. Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
2. Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων (γλυκά, αναψυκτικά).
3. Αύξηση προσλαμβανόμενων από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρόμη, όσπρια.  Μείωση   της   κατανάλωσης απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων, όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.
4. Μείωση της χοληστερίνης από τροφές.
5. Περιορισμός της συνολικής κατανάλωσης κρέατος
6. Συχνή κατανάλωση τροφίμων με ω-3 λιπαρά οξέα (παχιά ψάρια π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός, τσιπούρα, γαύρος ).
7. Καθημερινή άσκηση. Ειδικά το χαλαρό περπάτημα για μισή ώρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και 40%.
8. Μέτρηση σακχάρου αίματος στους ενηλίκους ανά τριετία και ανά 2ετία παχύσαρκα άτομα.

GK / Νοε. 2010


14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη-Σίγουρα είναι πολλά αυτά που δεν ξέρεις
Κάθε χρόνο η 14η Νοεμβρίου παγκόσμια είναι ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, την πρόληψη και τη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει θεσπιστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, καθώς είναι και η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τον Οκτώβριο του 1921.
Σε όλη την υφήλιο υπάρχουν σήμερα πάνω από 280.000.000 (διακόσια ογδόντα εκατομμύρια) άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και στην Ελλάδα έχουν φθάσει το 1.200.000 συμπολίτες μας (με βάση τα περσινά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας). Είναι πλέον μετά βεβαιότητος αποδεδειγμένο ότι η καθημερινή άσκηση έστω και μόνον 30 λεπτά, οδηγεί τα άτομα με διαβήτη σε καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και αποφυγή των καρδιαγγειακών επιπλοκών. Οι βασικές επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι οι εξής: Καρδιαγγειακή νόσος, Νεφροπάθεια (διαβητική νεφροπάθεια), Νευροπάθεια (διαβητική νευροπάθεια), Αμφιβληστροειδοπάθεια.
Τα ποσοστά των ανθρώπων ανά την υφήλιο που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη αυξάνονται ραγδαία κάθε χρόνο. Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων εκ των επιπλοκών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Γι’ αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθείς για το θέμα του διαβήτη, αν είσαι ήδη διαβητικός να πάρεις σωστή εκπαίδευση κι έπειτα, με τη σειρά σου, να ενημερώσεις όσους περισσότερους μπορείς, καθώς, όπως πρώτος ο Ιπποκράτης υποστήριξε πριν 2.500 χρόνια, η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη και της πιο έγκαιρης θεραπείας.

http://www.pints.gr/?p=77802

Δεν υπάρχουν σχόλια: