Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 29 Απριλίου 2012




ΤΟΥΣ  ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ  ΤΟΥΣ ΠΙΕΖΟΥΝ

ΠΡΙΝ ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ


Νέα ωμή παρέμβαση της Τρόικα 
στα εσωτερικά της χώρας
29 Απρ 2012 

Μόνο οργή θα μπορούσε να προκαλέσει η επιστολή της τρόικας που απευθύνεται στην κυβέρνηση και η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Σε μια ωμή παρέμβαση των δανειστών στην πολιτική κατάσταση της χώρας και σε μια προσπάθεια να θέσουν σε ομηρεία την επόμενη κυβέρνηση, οι τροικάνοι βάζουν τελεσίγραφα και ζητούν να καταργηθούν άρθρα του νόμου που ψήφισε η ελληνική Βουλή και που αφορούν τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Ο Ματίας Μορς από την τρόικα στέλνει την επιστολή στους Κουτρουμάνη και Λοβέρδο και τους ζητά να καταργήσουν τα άρθρα που προβλέπουν ορισμένες εξαιρέσεις και μέχρι τον Ιούνιο να έχει ενημερωθεί για τις αλλαγές.

Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι στο σχετικό νόμο συμπεριελήφθηκαν διατάξεις που προβλέπουν ότι αν ένα ταμείο μπορεί να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, μπορούν να είναι ανεξάρτητα κι έξω από τον ΕΟΠΥΥ. Τέτοιο ταμείο π.χ. είναι των δημοσιογράφων που πληρώνουν από την τσέπη τους την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητό του χωρίς να παίρνουν κρατική χρηματοδότηση. Αντιθέτως, το κούρεμα των ομολόγων που κατείχε ο ΕΔΟΕΑΠ ουσιαστικά οδήγησε σε κατάρρευση των αποθεματικών του, με την ευθύνη της κυβέρνησης και της ΤτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη είναι ότι αν ένα ταμείο δεν επιβαρύνει το κράτος μπορεί να ζητήσει την εξαίρεσή του από τον ΕΟΠΥΥ. Η επιστολή, όμως του Μορς δεν αφήνει και πολλά περιθώρια και σε ύφος σχεδόν αποικιοκρατικό απαιτεί από την Ελλάδα να «συμμορφωθεί» στις απαιτήσεις της τρόικας η οποία δεν είχε ενημερωθεί για τις αλλαγές.

Διαβάστε την επιστολή για να καταλάβετε το ύφος των ανθρώπων και τον ωμό εκβιασμό.


«Αγαπητοί υπουργοί,

Ενημερωθήκαμε ότι η Ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει τη ρύθμιση για τον “λογαριασμό του ΙΚΑ”, επιτρέποντας σε κάποια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με υπηρεσίες Υγείας να εξαιρούνται από τη συγχώνευση του ΕΟΠΥΥ.

«Αν το έχουμε καταλάβει σωστά, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό μου δεν έχει λάβει κανένα αντίγραφο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του νομοσχεδίου ή αργότερα, ο νόμος του Απριλίου ορίζει ότι “ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, τα Ταμεία ή οι κλάδοι Υγείας των Ταμείων, τα οποία έχουν προγραμματίσει ή θα προγραμματίσουν να ενσωματωθούν στον ΕΟΠΥΥ, μπορούν να αποφασίσουν να εξαιρεθούν από τη συγχώνευση αν αντιπροσωπευτικά τους όργανα εγκρίνουν την εξαίρεσή τους κι αυτά τα Ταμεία μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με υποχρεωτική εισφορά των μελών τους. Μέσω αυτής της μετατροπής σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οποιαδήποτε χρηματοδότηση από το κράτος δεν θα επιτρέπεται». Και συνεχίζει: «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να τονίσω τις σημαντικές μας ανησυχίες σχετικά με την υιοθέτηση του νόμου και να ζητήσω την κατάργηση των σχετικών άρθρων από τον νόμο του Απριλίου.

Αντίθετα από ό,τι είχαμε συμφωνήσει, το προσωπικό μου και οι άλλοι συνεργάτες μου δεν ερωτηθήκαμε για το προσχέδιο του νόμου. Να σας θυμίσω ότι, τόσο στην επιστολή προθέσεων όσο και στο μνημόνιο που υπογράφτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει ρήτρα διαβούλευσης που επιβάλλει τη γνωμοδότηση των συνεργατών πριν από οποιαδήποτε αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Γι’ αυτό, εμείς – ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ – θα πρέπει να ερωτούμαστε προκαταβολικά όταν αυτές οι νομοθετικές αλλαγές βρίσκονται κάτω από καθεστώς προετοιμασίας.
Δεύτερον, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση ισχύει ότι:

“Για να ενδυναμώσουμε τη διοίκηση του συστήματος Υγείας, να μειώσουμε τον κατακερματισμό των υπηρεσιών Υγείας και να μειώσουμε το διοικητικό κόστος, όλα τα Ταμεία υγειονομικής ασφάλισης συγχωνεύονται στον ΕΟΠΥΥ και θα βρίσκονται κάτω από την ευθύνη του υπουργείου Υγείας. Επομένως, οποιαδήποτε εξαίρεση κάποιων Ταμείων δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τις διατάξεις του μνημονίου και δεν τηρεί τις απαιτήσεις του Οικονομικού Προγράμματος Προσαρμογής.

Επιπρόσθετα, αλλάζοντας το νομικό πρόσωπο των Ταμείων σε ιδιωτικό, αλλά με την παρουσία των υποχρεωτικών εισφορών, δεν σημαίνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση αυτών των Ταμείων δεν θα έχει πλέον δημοσιονομικές επιπτώσεις. Το κράτος θα είναι υπεύθυνο για κάθε έλλειμμα και κάθε έλλειμμα θα είναι μέρος του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης».


Η επιστολή αυτή συνιστά απίστευτη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νέα κυβέρνηση. Διότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν κουμάντο ο Μορς, ο Τόμσεν και η παρέα του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αν θέλουν ας φτιάξουν το κόμμα της τρόικας να μπουν στη Βουλή και να κυβερνήσουν. Αλλιώς δεν μπορούν να έχουν παράλογες απαιτήσεις και ύφος που μοιάζει με τους αποικιοκράτες.

http://kostasxan.blogspot.com/2012/04/blog-post_8020.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: