Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Εκλογική αναθεώρηση



Γράφει ο Κώστας Δημ.
Χρονόπουλος
 
Φαίνεται πως μας τελείωσαν: η εποχή της παντοδυναμίας των « μεγάλων κομμάτων», το κατεστημένο του δικομματισμού, τα δίπολα της εξουσίας.

Έδωσαν ό,τι είχαν θετικό ή αρνητικό. Οι δημοσκοπήσεις άλλα και ο οιωνισμός αναφέρονται σε κατακερματισμό των δυνάμεων του πολιτικού φάσματος, πολυκομματισμό, απουσία αυτοδυναμίας. 
                                             
Συμπορεύσεις, συνεργασίες θα προκύψουν αναγκαστικά.  
                                          
Οι αρχηγοί των «Αρχηγικών κομμάτων» δεν θα διαθέτουν το «Αλάθητο του Πάπα» ούτε την αυταρχικότητα που επεδείκνυαν έως τώρα. 

Η επίφαση  δημοκρατικότητας, εσωκομματικά, θα παραχωρήσει τη θέση της σε περισσότερο αληθινή δημοκρατία. Κάτι αδιαμφισβήτητα θετικό. Το αρνητικό – λόγω ελληνικής εντοπιότητας, εγγενών χαρακτηριστικών και συνηθειών – θα είναι  η δυσχέρεια, συνεννόησης και συναποφάσεων ανάμεσα στους εταίρους των συμπορεύσεων, των συμμαχιών.

Σε αυτό δεν μπορεί να γίνουν και πολλά πράγματα. Η νοοτροπία, οι αντιπαλότητες, ο φθόνος , η αρχομανία και οι εγωκεντρισμοί , δυσκολότατα παραμερίζονται.
                                          
Καταφεύγοντας στο συγκερασμό: Ανάλυσης, Πιθανολόγησης, Οιωνοσκοπίας (και συνυπολογίζοντας τον αναγκαστικό πολύχρονο εγκλωβισμό μας στην Τρόικα, (καθώς και τους σκληρούς όρους που, δυστυχώς, συνυπογράψαμε) θα πρότεινα κάτι διαφορετικό. (εξαιτίας, ακριβώς, των νέων δεδομένων που προανέφερα):

Να επικεντρωθούμε, ως ψηφοφόροι, όχι τόσο στα κόμματα, όσο στα π ρ ό σ ω π α των διαφόρων παρατάξεων που θα επιλέξουμε. Εκτιμώ πως η ψήφος θα πρέπει να είναι… «Τρισυπόστατος Λίθος»:

- Ακρογωνιαίος λίθος: προκειμένου να επιτύχουμε ουσιαστικές, ποιοτικές αλλαγές στο αποτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης (..δεν έχει μείνει λίθος επί λίθον, ως γνωστόν).

- Λύδια λίθος: για να τεστάρεται – ελέγχεται η συμπεριφορά των Αρχηγών  και των κομμάτων από ικανούς, άφθαρτους εκπροσώπους μας.

- Φιλοσοφική λίθος (ελπίδας): ως (αυταπάτη;) προσπάθεια να μετατρέψουμε το, μέτριας αξίας «πολιτικό μέταλλο» - στόφα αρκετών εκπροσώπων  μας σε κάτι αξιολογότερο, καλύτερο, πολυτιμότερο. (Σ.Σ

- Εννοείται ότι θα μείνουν ανεπηρέαστοι μερικοί, ευτελούς αξίας, …. τενεκέδες).

Ιδού η – εκλογική - Ρόδος, ιδού και η – λίθινη – πανάκεια.

http://www.elzoni.gr/html/ent/354/ent.21354.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: