Ιδού πώς συγκαλύφθηκε το σκάνδαλο Siemens
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, με οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, τελικά έκλεισε με έναν συμβιβασμό, επωφελή για τη Siemens και ζημιογόνο για το ελληνικό Δημόσιο, από πλευράς, δε, Δικαιοσύνης ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση.
Η έρευνα από τη Βουλή για το σκάνδαλο της Siemens άρχισε τον Φεβρουάριο του 2010 με την ομόφωνη απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και τελείωσε τις εργασίες της τον Ιανουάριο του 2011, παραδίδοντας ένα πολυσέλιδο πόρισμα.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, «μαύρο» χρήμα διοχετεύτηκε (από το 1990 και τουλάχιστον μέχρι το 2008) σε ανώτατους αξιωματούχους, πολιτικούς, κόμματα κ.λπ. Πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens είχαν σχηματίσει εγκληματική οργάνωση και προέβαιναν σε παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύναψη συμβάσεων. Το ύψος, μάλιστα, των καταβαλλόμενων ποσών υπολογίζονταν στο 2% κάθε σύμβασης για τα πολιτικά πρόσωπα και στο 8% της σύμβασης για τους αξιωματούχους! Όπως προέκυψε μάλιστα από τις αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων, για όλες τις συμβάσεις που σύναψε το ελληνικό Δημόσιο με τη Siemens κατέβαλε για καθεμία 10% επιπλέον της αξίας της.
Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής συζητήθηκε στη Βουλή στις 13-5-2011 και η πρώτη ψηφοφορία διεξήχθη στις 21-7-2011, για ν' αποφασιστεί η ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο της νομικής αξιολόγησης της βασιμότητας της πρότασης άσκησης δίωξης στην υπόθεση της Siemens. Η δεύτερη ψηφοφορία ακολούθησε έναν μήνα μετά, στις 25-8-2011, για να αποφασιστεί η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.
Δυστυχώς, και στις δύο ψηφοφορίες τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, γεγονός που έπληξε τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος τη στιγμή που πάσχιζε να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του.
Και τις δύο φορές ΝΔ και ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη Βουλή επιχειρώντας τη συγκάλυψη, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν αρνητικά, αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά την αριθμητική υπεροχή που διέθετε, δεν διαμορφώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων. Έτσι, η διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens έπαψε να απασχολεί τη Βουλή.
Είναι απορίας άξιον, βέβαια, πώς, ενώ όλοι ζητούσαν την περαιτέρω διερεύνηση με τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, τελικά αρνήθηκαν θετική ψήφο!
Στη συνεδρίαση της Βουλής στις 25-8-2011 είχα τονίσει ότι «γνώμονάς μας οφείλει να είναι το περί δικαίου αίσθημα, που επιβάλλει την πλήρη διερεύνηση αδικημάτων που διαπράττονται εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος από εκείνους που ο λαός έχει εκλέξει. Είναι η μεγάλη στιγμή που θα αποδείξουμε ως βουλευτές ότι πρέπει και μπορούμε ν' ανταποκριθούμε στο πάγκοινο αίτημα για διαφάνεια στον δημόσιο βίο της χώρας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής σε όλους τους τομείς».
Τελικά, όχι μόνο αποφασίστηκε η συγκάλυψη ενός τέτοιων διαστάσεων σκανδάλου και η κάλυψη των ενόχων, αλλά η πλειοψηφία της Βουλής (με θετική ψήφο 164 βουλευτών) προχώρησε προ ολίγων ημερών σε επονείδιστο συμβιβασμό με τη Siemens. Η Ελλάδα λαμβάνοντας ένα ελάχιστο αντάλλαγμα, στερήθηκε μιας δίκαιης απαίτησης και το μεγαλύτερο σκάνδαλο μπήκε στις καλένδες!
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης δηλώνει ότι παραδίδοντας το υπουργείο είχε εκδώσει απόφαση για επιβολή προστίμου άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και της νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Παραιτούμενοι, λοιπόν, από κάθε χρηματική απαίτηση, το μόνο που απέμεινε είναι η αναζήτηση ποινικών ευθυνών από την ελληνική Δικαιοσύνη. Και εδώ όμως, παρόλο που η ποινική έρευνα έχει αρχίσει ήδη εδώ και επτά χρόνια, όχι απλώς δεν έχει εκδοθεί απόφαση, αλλά, όπως διαφαίνεται, θα καθυστερήσει πολλά χρόνια ακόμη, δεδομένου ότι ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η κύρια ανάκριση.
Όσον αφορά, δε, την πρόσφατη απόφαση της Βουλής, θέλω να τονίσω ότι η διαφθορά δεν πατάσσεται με «συμβιβασμό», διότι είναι θέμα πρωτίστως δικαιοσύνης.
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=75890
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου