Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Εικονικός περίπατος στην αρχαία Πέλλα





Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να «περπατήσετε» τους δρόμους της αρχαίας πρωτεύουσας των Μακεδόνων, της Πέλλας, ή των Αιγών, όπου μεγαλούργησε...
ο Φίλιππος και από όπου ξεκίνησε ο Αλέξανδρος; Και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψετε το σπίτι σας;

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μερίμνησε ώστε σύντομα να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Χάρη στο ψηφιακό πρόγραμμα «Δίκτυο εικονικής περιήγησης στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων», που ετοιμάζει η ΙΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και στο ΕΣΠΑ, σε περίπου δύο χρόνια αυτό θα είναι εφικτό. Αρχαιολογικούς - ψηφιακούς «περιπάτους» από μακριά, ξεναγήσεις μέσω «έξυπνων» φορητών συσκευών από κοντά, αναπαραστάσεις των αρχαίων πόλεων και μνημείων, καθώς και πλήθος πληροφοριών θα περιλαμβάνει το έργο που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αποτελεί εμπνευσμένο και παραπληρωματικό έργο του ψηφιακού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο, το οποίο επίσης συγκροτεί η έφορος Αγγελική Κοτταρίδη. Μια έμπειρη αρχαιολόγος, με ιδιαίτερες γνώσεις στο αντικείμενο και αγάπη για την προβολή του αρχαίου βασιλείου των Μακεδόνων.

«Πρόκειται για μια διαρκή, όσο και αδάπανη διαφήμιση των αρχαιοτήτων μας», είπε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η διευθύντρια του Αρχείου Μνημείων Ελενα Κουντούρη. «Παρακινεί τον διαδικτυακό χρήστη να επισκεφθεί τους χώρους, για να δει από κοντά όσα περνούν από την οθόνη του».

Η διευθύντρια Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων Νικολέττα Βαλάκου σημείωσε πως το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά τεκμηριωμένο και ότι παρουσιάζει όλες τις λεπτομέρειες των μνημείων. Η γενική γραμματέας, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε πως θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα έργα που έχουν γίνει στους χώρους, στα μνημεία και τα μουσεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμα ένα ψηφιακό πρόγραμμα ενέκρινε προχθές το ΚΑΣ. Πρόκειται για την «Ψηφιακή προσβασιμότητα και ανάδειξη των κάστρων της Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας», που επεξεργάζεται η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αφορά σε 150 κάστρα και οχυρές θέσεις.

Ο έφορος Δημήτρης Αθανασούλης εξήγησε πως θα υπάρχει ειδική εφαρμογή για φορητές ψηφιακές συσκευές, αλλά και σελίδες για κάθε κάστρο και μνημείο στο facebook και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Θα χρησιμοποιηθούν και άλλες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας όπως το google, flickr, wikipedia κ.ά.

Και στις δύο περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί η τρισδιάστατη τεχνολογία και θα αξιοποιηθούν ντοκιμαντέρ.
erroso.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: