Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Όταν ο σερ Μαρκεζίνης μιλούσε για τα ελληνικά πετρέλαια



Το ζήτημα των υποθαλάσσιων πόρων μας είχε θίξει πριν από τρία χρόνια ο Ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης.

Όταν ο σερ Μαρκεζίνης μιλούσε για τα ελληνικά πετρέλαια


Τότε είχε δει τα επιχειρήματά του να παραμερίζονται με το αιτιολογικό, ότι οι εν λόγω διεκδικήσεις ήταν ανούσιοι ισχυρισμοί μιας και η χώρα δεν διέθετε σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου – αμφιβολία, που ακόμη και τον Οκτώβριο του 2011 διετύπωνε το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τον Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο σε ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείου αναφέρθηκε στο θέμα, δηλώνοντας δικαιωμένος, ενώ «έδειξε» το δρόμο για να προασπίσουμε τα εδαφικά και οικονομικά μας συμφέροντα. «Σήμερα, που όλοι ξέρουν ότι η χώρα μας διαθέτει πράγματι τέτοια κοιτάσματα, το όλο ζήτημα πρόκειται να πάρει - πρέπει να πάρει - νέα μορφή. Και πάλι, όμως, κανείς δεν δείχνει να κατανοεί τη νέα έμφαση που πρέπει να δώσουμε στο όλο ζήτημα εάν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα αντί να επαναλαμβάνουμε γενικές ιδέες που είναι ήδη γνωστές. Πράγματι, στο εξής, οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πολιτικές: Να προσανατολιστούν στην επιδίωξη ενός πολιτικού συμβιβασμού μέσα στο πλαίσιο που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ενδεχόμενα δίκαια δικαιώματα της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαρκεζίνης.


Το σχέδιο Μαρκεζίνη

Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης περιέγραψε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το ελληνικό κράτος, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η αλλαγή.

(α) Εφόσον η έμφασή μας μετατοπιστεί από τις γενικόλογες (και επαναλαμβανόμενες) θέσεις και συζητήσεις για το κείμενο της Σύμβασης περί Δικαίου της Θαλάσσης προς τον τρόπο κατά τον οποίο το έχουν εφαρμόσει στην πράξη οι σχετικές νομικές αποφάσεις· και
(β) εφόσον αυτή η αξιολογική εξέταση του νομικού υλικού συνδυαστεί με τεχνικές αναλύσεις σχετικά με το πώς μπορούν να περιγραφούν γεωγραφικά οι περιοχές όπου υπάρχουν τα αντίστοιχα δικαιώματά μας.

Τότε, και μόνον τότε, μια ανανεωμένη διπλωματία μας θα περάσει σε πλήρη δράση και, με τη βοήθεια νέων συμμάχων, θα αναδείξει έναν συναινετικό και όχι έξωθεν επιβεβλημένο πολιτικό συμβιβασμό. Εν ολίγοις, απαιτείται  και ως προς αυτό το σημείο μια σημαντική αλλαγή έμφασης από τη γενική και γνώριμη προς μια περισσότερο νομική αλλά και επίμονη τάση προς έναν βιώσιμο πολιτικό συμβιβασμό.

Για το ζήτημα της προστασία των εδαφικών και οικονομικών συμφερόντων μας στη Μακεδονία και στη Θράκη, καθώς και τα δικαιώματά μας στους υποθαλάσσιους πόρους μας, επιχειρηματολογεί εδώ και δεκαετίες με ανεξάντλητη υπομονή υπέρ της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων και ο Καθηγητής Οικονομικού του Πανεπιστημίου του Maryland Θεόδωρος Καρυώτης.

Ο κ.Καρυώτης μίλησε χθες στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» που παρουσιάζει στο web tv του Newsbomb.gr, ο Κώστας Χαρδαβέλλας, δίνοντας μία ακόμη διάσταση στο θέμα της εκμετάλλευσης των ορυκτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ξένοι επενδυτές φεύγουν τρέχοντας από την Ελλάδα, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν το «τέρας» της γραφειοκρατίας. «Ακόμη και το ελληνικό μάρμαρο, που είναι το καλύτερο στον κόσμο, μένει στα αζήτητα, διότι οι Έλληνες επιχειρηματίες προτιμούν να το αγοράσουν από την Τουρκία. Και όταν τους ρώτησα γιατί το κάνουν, μου απάντησαν, ότι στην Ελλάδα έκαναν μέχρι και δύο χρόνια για να βγάλουν μία άδεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: