Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΜΠΑΛΩΣΟΥΝ







Νέα κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό


nea-kontra-nd-syriza-gia-ton-katotato-mistho
Στα «χαρακώματα» είναι για άλλη μια φορά Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση για το θέμα με τον κατώτατο μισθό και την αναθεώρησή του το 2014, που... αποκάλυψε σήμερα ο Όλι Ρεν.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν άφησε αναπάντητα τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «κάποιοι κάνουν παιχνίδι με τις λέξεις σε βάρος του ελληνικού λαού».

Ο κ. Νίκος Χουντής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, επικαλείται απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν για «να στοιχειοθετήσει δήθεν συμφωνία για μείωση του κατώτατου μισθού από το 2014». «Ουδέν ψευδέστερον, αφού η απάντηση του Επιτρόπου αναφέρεται ξεκάθαρα σε αναθεώρηση και όχι σε μείωση του κατώτατου μισθού που δήθεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο κ. Χουντής» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, και διαφαίνεται από την απάντηση του κ. Ρεν, είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο.

Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο κ. Ρεν δεν είπε τίποτε καινούριο. Απλά επανέλαβε στην απάντησή του, όλο το πλαίσιο λειτουργίας και εφαρμογής του μηχανισμού του κατώτατου μισθού, όπως αυτό προβλέπεται, και είναι ήδη γνωστό, από τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω και λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων» καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

Ολι Ρεν: Αναθεώρηση το 2014

Την ώρα που όλοι, στην Ελλάδα, διαψεύδουν τις δηλώσεις του κ. Μέργου περί «υψηλού» κατώτατου μισθού, στην Ευρώπη έχουν αντίθετη άποψη και όπως φαίνεται διαφορετικά σχέδια.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση δύο ελλήνων ευρωβουλευτών, του κ Πουπάκη και του κ. Χουντή, δήλωσε πως «αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Δεν αναφέρει μεν,ρητά, αν η αναθεώρηση αυτή θα είναι προς τα κάτω αλλά όταν αναφέρεται στο πλαίσιο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δεν μπορεί παρά όλοι να εξάγουν το ίδιο συμπέρασμα. Σχολιάζοντας αυτή την απάντηση ο κ. Πουπάκης είπε πως η όποια «διαβεβαίωση» του Υπουργού Εργασίας για διατήρηση των μισθών στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2016 μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να είναι και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει δημόσια ώστε να κλείσει οριστικά προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας που δοκιμάζεται σκληρά, κάθε βλαπτική και ανεύθυνη συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Χουντής δήλωσε πως «όπως προκύπτει από την απάντηση Ρεν, είμαστε μπροστά σε άλλη μια ακραία υποκρισία των κυβερνητικών συνεταίρων που μάταια προσπαθούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι έχουν δεσμευθεί από το Μνημόνιο, να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, γεγονός που ασφαλώς θα συμπαρασύρει σε μείωση όλους τους μισθούς στην Ελλάδα».

Γιάννης Παναγόπουλος: Εάν μειωθούν οι μισθοί θα έχουμε κοινωνική έκρηξη

Την έντονη αντίδραση του σε μια ενδεχόμενη μείωση των μισθών εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος προέβλεψε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχουμε κοινωνική έκρηξη. «Έχουμε φτάσει πλέον σε επίπεδα τραγικά. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, είπε και πρόσθεσε «έχουν καταρρεύσει τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς». 
 
http://newpost.gr/post/190962/nea-kontra-nd-syriza-gia-ton-katotato-mistho/

Δεν υπάρχουν σχόλια: