Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΧΑΝΙΑ : Βρήκαν ρωμαϊκή έπαυλη με ψηφιδωτά στο κέντρο των Χανίων


Μία Ρωμαϊκή έπαυλη, με ψηφιδωτά δάπεδα, κρυμμένη κάτω από το υπέδαφος στην συμβολή των οδών Αρχοντάκη και Ελ. Βενιζέλου, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της ΚΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


Μέρος του αρχαίου κτηρίου, αποτελεί το ιδιαίτερο ψηφιδωτό αίθριου χώρου, που αποκαλύφθηκε έπειτα από καθίζηση του εδάφους, έξω από την τράπεζα στην συμβολή της οδού Αρχοντάκη με την οδό Ελ. Βενιζέλου, φέρνοντας στην επιφάνεια και πάλι το πανέμορφο αρχαιολογικό εύρημα, που μαρτυρά την προαιώνια ιστορία της πόλης των Χανίων.

Η ΚΕ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το ψηφιδωτό δεν έχει υποστεί καταστροφή λόγω της καθίζησης, ξεκίνησε εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι αρχαιότητες μετά από γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης προβλέπεται να καταχωθούν, αφού καλυφθούν με κατάλληλα υλικά καθώς κρίθηκε προς το παρόν ως η βέλτιστη λύση για την προστασία τους.

Μελλοντικά και σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων μπορούν να αναδειχθούν επί τόπου καθώς συνιστούν ιδιαίτερο εύρημα για την πόλη των Χανίων της περιόδου αυτής.

Όπως ανέφερε στα 'Χανιώτικα Νέα' η Αρχαιολόγος στην ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Κατερίνα Τζανακάκη, όλα ξεκίνησαν όταν μέρος του ψηφιδωτού δαπέδου είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά σε σωστική έρευνα και είχε διατηρηθεί σε κατάχωση.

Ωστόσο, τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου η επιφάνεια του πεζοδρομίου στο σημείο αυτό υπέστη καθίζηση χωρίς εμφανή αιτία και σε αρκετό βάθος. Ακολούθησε έρευνα από την ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς στο ψηφιδωτό δάπεδο και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του.

Ο χώρος που ερευνήθηκε είχε μικρή έκταση. Μαζί με το ψηφιδωτό που είχε υποστεί καθίζηση και ρηγματώσεις, αποκαλύφθηκε ένας τοίχος με κατεύθυνση από Ν-Β επενδυμένος κατά τόπους με ασβεστοκονίαμα και ένας λίθινος αγωγός.

Μέρος του τοίχου είχε καταστραφεί από το σύστημα σύνδεσης με το δημοτικό αποχετευτικό αγωγό του φρεατίου αποχέτευσης της πολυκατοικίας, το οποίο επιπλέον εμφάνιζε και έντονη διαρροή λυμάτων πάνω στο μωσαϊκό.

Μετά από υπόδειξη της Εφορείας η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) μετακίνησε το φρεάτιο σε νέο σημείο ανατολικότερα, κοντά στον εξωτερικό τοίχο της τράπεζας, όπου δεν είχαν εντοπιστεί αρχαιότητες.

Σύμφωνα με την κα Τζανακάκη, οι εργασίες αυτές προκάλεσαν όπως είναι φυσικό μια γενικότερη καθυστέρηση στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης των φθορών που είχαν προκληθεί στο ψηφιδωτό από την καθίζηση του πεζοδρομίου.

Οι σημαντικές ρηγματώσεις που υπέστη το δάπεδο στερεώνονται επί τόπου από προσωπικό της Ε.Β.Α. και τη συντηρήτρια αρχαιοτήτων κα Θεανώ Ανδρουλάκη.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Από τα δεδομένα που ήρθαν στο φως εκτιμάται ότι το ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμούσε το αίθριο (ανοιχτή αυλή) ενός ρωμαϊκού κτηρίου, ίσως πλούσιας οικίας με εκτεταμένη διάρκεια χρήσης αφού το ψηφιδωτό φέρει αρχαίες επισκευές, όπως ανέφερε στα 'Χ.Ν.' η κα Τζανακάκη.

Ο τοίχος είναι μεταγενέστερης φάσης καθώς σε κάποια σημεία πατά πάνω στο ψηφιδωτό. Ο κύριος διάκοσμος του ψηφιδωτού ήταν μια γεωμετρική σύνθεση από την οποία διατηρείται μικρό μόνο μέρος: γεωμετρικά και φυτικά θέματα και εξωτερική ταινία προσαρμογής στον τοίχο, με ελισσόμενα κισσόφυλλα.

Η κάτοψη του αρχαίου κτηρίου επεκτείνεται προς τα δυτικά επί της οδού Αρχοντάκη, όπου παλαιότερα με αφορμή δημοτικά έργα, είχε βρεθεί μικρό μέρος άλλου ψηφιδωτού δαπέδου και τοίχου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, το αρχαίο κτήριο φαίνεται πως καταστράφηκε τη βυζαντινή ή ενετική περίοδο.

​Το κτήριο εντάσσεται στον ανατολικότερο οικιστικό πυρήνα της αρχαίας Κυδωνίας με ιδιαίτερη ακμή και οικονομική ευρωστία κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο όπως έχει φανεί από άλλες οικίες της περιόδου που έχουν αποκαλυφθεί στο κέντρο των Χανίων (βορειότερα στο οικόπεδο Μελισσά και νοτιοδυτικά, σύγχρονο κτήριο Εθνικής Τράπεζας, μέγαρο Παπαδόπετρου και στοά Βαρδινογιάννη).

Πηγή: CretePlus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: