Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ήλθε και η ώρα των τραπεζικών

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Τράπεζες: Προς την έξοδο 20.000 υπάλληλοι

Τράπεζες: Προς την έξοδο 20.000 υπάλληλοι

Είκοσι χιλιάδες λιγότεροι θα είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι στο τέλος του 2016, από 54.500 (στο τέλος του 2012) καθώς το 1/3 των εργαζομένων στις τράπεζες, θα οδηγηθεί στην έξοδο, ενώ θα κλείσει και το 40% των καταστημάτων, δηλαδή ο αριθμός τους θα περιοριστεί στα 2.100 (από 3.500 στο τέλος του 2012).

Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά και η μη ανανέωση συμβάσεων ενοικίασης εργαζομένων, είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες για να περιορίσουν τις θέσεις εργασίας.

Μέχρι το τέλος του 2016 θα μπει μεγάλο μαχαίρι στα λειτουργικά κόστη. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σχεδόν το 70% του κόστους λειτουργίας των τραπεζών είναι αμοιβές προσωπικού.

Οι τράπεζες πρόκειται μέχρι το τέλος Ιουλίου να καταθέσουν τα νέα τους επιχειρησιακά σχέδια στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στα πλάνα αυτά υπάρχει η πρόβλεψη για το «μαχαίρι» στον αριθμό των εργαζομένων.

Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκαθάρισε την περασμένη Παρασκευή τη θέση της. Ανακοίνωσε ένα ελκυστικό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που προσφέρει bonus μέχρι 170.000 ευρώ (μικτά) πλέον της νόμιμης αποζημίωσης.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο όμως δεν περπάτησε, καθώς ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να ενταχθούν περίπου 2.000 άτομα. Το οικονομικό κίνητρο για πρόωρη αποχώρηση φτάνει τις 200.000 ευρώ (μικτά).

Η Alpha Bank δεν πρόκειται μέσα στο έτος να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι εργαζομένου που φεύγουν για να συνταξιοδοτηθούν, εισπράττουν μεγάλο εφάπαξ, που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ (πρόκειται για παροχή της εταιρείας, καθώς οι εργαζόμενοι δεν υπόκεινται σε κρατήσεις).

Η Εμπορική πριν περάσει στην Alpha ολοκλήρωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Το επόμενο βήμα είναι η μη ανανέωση των συμβάσεων 400 ενοικιαζόμενων εργαζομένων της (συνολικά απασχολεί 1.100 ενοικιαζόμενους).


Στο πρόγραμμα εθελούσιας του ΤΤ συμμετείχαν 650 εργαζόμενοι οι οποίοι θα αποχωρήσουν στο τέλος του μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Eurobank, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσει κάποιο πρόγραμμα εθελούσιας.



Μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση θα αποχωρήσουν περίπου 17.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2016. Ο κλάδος απασχολεί περίπου 3.000 ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν. Οπότε φτάνουμε τις 20.000 άτομα.

Επίσης εκτιμάται ότι τουλάχιστον 4.000 τραπεζοϋπάλληλοι θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2015, οι οποίοι μπορεί να «βοηθηθούν» να εγκαταλείψουν νωρίτερα αν τους δοθούν ικανά κίνητρα.

http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: