Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ-ΣΑΜΟΣ : ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ



ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
 
Εμπρησμοί και αποβατικά 
 
 

Ένας εφιαλτικός συνδυασμός έκανε χθες την εμφάνισή του στην Σάμο από αυτούς που προβλέπονται στα επιτελικά σχέσια και σενάρια απόκρουσης εισβολής, αλλά στην πράξη πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του: Ο εμπρησμός και το ξέσπασμα μεγάλης πυρκαγιάς στο εσωτερικό του νησιού με ταυτόχρονη αποβατική ή αεραποβατική κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Χθες ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Σάμο (θα μπορούσε να είναι εμπρησμός) και λίγο αργότερα ένα αποβατικό LCT του τουρκικού Ναυτικού, συνοδευόμενο από μία φρεγάτα έφτασαν σε απόσταση δύο μιλίων από τις ακτές του νησιού κι ενώ όλος ο κρατικός μηχανισμός και οι διαθέσιμες δυνάμεις του Στρατού είχα σπεύσει στην κατάσβεση στης πυρκαγιάς.

Τα δύο πλοία πέρασαν από την περιοχή Κασονήσι και Μακρονήσι στη περιοχή της Αγίας Παρασκευής και συνέχισαν με κατεύθυνση τη περιοχή της Σμύρνης.

Η πυρκαγιά μαινόταν όλη την νύχτα και απείλησε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο φαίνεται ότι ευτυχώς σώθηκε με την επέμβαση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά το ζήτημα είναι ότι για πρώτη φορά είχαμε τον συγκεκριμένο συνδυασμό πυρκαγιάς και εμφάνισης τουρκικού αποβατικού σκάφους.

Ένα ενδεχόμενο που μετά τις αποκαλύψεις για τον ρόλο Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, απλά επιβεβαίωσε ότι είναι ένα ισχυρό σενάριο προκειμένου να υπάρξει αντιπερισπασμός και να απασχοληθούν οι φίλιες δυνάμεις με την κατάσβεσή της ή να δοθούν σινιάλα στους εισβολείς.
Ας δούμε τι έγινε στην εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974:

"Την τουρκική νηοπομπή εντόπισε και έθεσε σε παρακολούθηση το ραντάρ του ΣΕΠ, το οποίο βρισκόταν στο βορειοανατολικό άκρο της Κύπρου, στο ακρωτήρι του Αγίου Ανδρέα. Γρήγορα κατέστη αντιληπτό ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές ομάδες σκαφών. Η μία, παραπλανητική, αποτελείτο από έξι εμπορικά πλοία, τα οποία έπλεαν με κατεύθυνση νότια-νοτιοανατολική, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι θα εκτελείτο απόβαση στον κόλπο Αμμοχώστου.
Τα μεσάνυκτα, όμως, κατέστη πλέον σαφές ότι δεύτερη νηοπομπή με κατεύθυνση νοτιοδυτική έπλεε προς την περιοχή Κυρήνειας. ΄Ηταν η δύναμη των αντιτορπιλλικών και αποβατικών.

Για την καλύτερη καθοδήγηση της και αντιπερισπασμό των υπερασπιστών του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι εμπρηστές άναψαν τεράστιες φωτιές σε σημεία της βόρειας πλευράς του Πενταδάκτυλου

Μία από τις φωτιές έκαιγε συνεχώς από την Πέμπτη 18 Ιουλίου, στην πλαγιά απέναντι ακριβώς από το σημείο, όπου τελικά διενεργήθηκε απόβαση". 

Το χθεσινό σκηνικό στην Σάμο σε τίποτα δεν διέφερε (πλην της κατάληξής του, ευτυχώς...) από εκείνο το ξημέρωμα στην Κύπρο...

Σε πολλές ασκήσεις του Στρατού και της Εθνοφυλακής στα νησιά του Αν.Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, περιλαμβάνεται ως πολύ πιθανή η αντιμετώπιση απόβασης εν μέσω προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιάς. Πάντως η χθεσινή "σύμπτωση" είναι ιδιαίτερα ανησυχητική...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ

 
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Πυραγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου κ. Μανώλη Μόττο και τον πρόεδρο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σάμου κ. Γιώργο Στάντζο το μέτωπο της φωτιάς έχει περιοριστεί τοπικά σε μερικά σημεία που είναι μη προσβάσιμα από δυνάμεις της πυροσβεστικής και σε άλλα σημεία που λόγω στροβιλισμών καίει τα ήδη καμένα. 

Κάτω από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται ένα πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής και εθελοντών και με τα χέρια προσπαθεί να περιορίσει τη φωτιά ενώ μαζί τους συνδράμει και ένα πεζοπόρο 15μελές τμήμα του στρατού. 

Ρίψεις από αέρος γίνονται πολύ λίγες αφού έχουν δυσκολέψει οι συνθήκες στη συλλογή νερού από θαλάσσης, ενώ υπήρξε και μια βλάβη σε ένα από τα 2 αεροπλάνα καναντέρ.
Τα άλλα 2 επέστρεψαν στην Αθήνα για άλλο περιστατικό, ενώ η επίσημη εκτίμηση της Πυροσβεστικής αναφέρει για καμένη έκταση 600 στρεμμάτων

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Κλιμακίου της περιοχής Βλαμαρή κ. Θοδωρής Κοχλιός ανέφερε για έκταση 1900 στρεμμάτων.

Το ευτυχές είναι ότι δεν κάηκε το βυζαντινό εκκλησάκι του Αΐ-Γιάννη ενώ ήδη πολίτες είχαν προλάβει να πάρουν από μέσα τις εικόνες και να τις παραδώσουν στις μοναχές της Ζωοδόχου Πηγής

Λόγω της επιδείνωσης των ανέμων και με δεδομένο ότι η Σάμος σήμερα είναι σε κατάσταση εξαιρετικού κινδύνου υπάρχει μεγάλη επιφυλακή για τυχόν αναζοπυρώσεις.
Σημαντική ήταν η διάνοιξη ενός δρόμου 300 περίπου μέτρων από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που βοήθησε να φτάσουν πιο γρήγορα οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Πάντως για πολλά χρόνια υπήρχε αίτημα εθελοντών για διάνοιξη αυτού του δρόμου που όμως δεν εισακούστηκε ποτέ!

Όλοι εύχονται πριν πέσει το φως της ημέρας να είναι η φωτιά υπό μερικό έλεγχο. 

Επίσης ανακρίνονται οι 2 συλληφθέντες άνδρες που βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς ώστε να ξεκαθαρίσει η αρχική αναφορά τους περί άλλων 2 αγνοουμένων (γυναίκα και ένα παιδί) που δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα. Παρόλα αυτά οι έρευνες αι από την Ελληνική ομάδα διάσωσης και άλλων εθελοντών συνεχίζονται.

Οι ανακριτικές αρχές πάντως βλέπουν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα το θέμα αφού οι 2 άνδρες στην αρχή δήλωσαν Σύριοι και έπειτα Αφγανοί ενώ εξετάζεται ποιο ήταν το οφελός τους ώστε να παραπλανήσουν τις αρχές με την αναφορά των άλλων 2 αγνοουμένων.

Άρθρο: Γιώργος Γαρυφάλλου

Σκάφος του Λιμενικού ανάγκασε Τούρκικα Πολεμικά ...να την κάνουν εκτός των Χωρικών Υδάτων στη Σάμο !

 Δεν έχει όρια για άλλη  μια φορά το θράσος των Τούρκων, αφού ακόμη και την ώρα (15:00) που ξεσπούσε η πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο στη περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, αυτοί θέλησαν να προκαλέσουν!


Σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων και μέσα στα Ελληνικά ύδατα ένα μεγάλο τουρκικό αποβατικό γεμάτο με άρματα μάχης,συνοδευόμενο από μία (1) φρεγάτα έκαναν προκλητική πορεία από την περιοχή Κασονήσι και ενώ πέρασαν πολύ κοντά από το Μακρονήσι στη περιοχή της Αγίας Παρασκευής στο Νησί, συνέχισαν με κατεύθυνση τη περιοχή της Σμύρνης.

Στις 4 περίπου το απόγευμα κοντά στη περιοχή ανοιχτά του Κοκκαρίου, ένα περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σάμου ερχόμενο από το Βαθύ, ''μάγκικα'' έβαλε πλώρη κατά πάνω τους, αναγκάζοντας τους Τούρκους να παρεκλίννουν την πορεία τους στα δικά τους ύδατα!

 
Αξίζουν συγχαρητήρια στους άνδρες του Λιμεναρχείου Σάμου που παρόλο ότι είχαν κόντρα τους βορείους ανέμους δεν υπολόγισαν ούτε τα τουρκικά πολεμικά σκάφη και έφτασαν σε απόσταση 50 μέτρων δίπλα τους, αναγκάζοντάς τους να ''υποχωρήσουν''!
 
Γιώργος Γαρυφάλλου απο την Σαμιακή γνώμη !
 http://www.i-samos.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: