Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Μια «γριά πανούργα αλεπού» στην Αθήνα

 
Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»...Κάπως έτσι αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός την έλευση του Βόλφανγκ Σόιμπλε σήμερα στην Ελλάδα.

Παρά το κλίμα που καλλιεργείται και κανείς δεν έχει διάθεση να αμφισβητήσει περί χρηματοδότησης τρόπον τινά μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων από τον γερμανικό κουμπαρά με 100 εκατομμύρια ευρώ, κανείς δεν μπορεί να μην αντιμετωπίσει με μια κάποια δόση δυσπιστίας την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές κι ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία της Μέρκελ αμφισβητείται από τις δημοσκοπήσεις.

Το αγαπημένο του δόγμα «μαστίγιο και καρότο» έχει πολλές φορές προκαλέσει αντιδράσεις και αναταραχή στην χώρα.

Εμπνευστής και δεινός υποστηρικτής του  grexit, φανατικός οπαδός των σκληρών δημοσιονομικών προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πιο αντιπαθητικός ξένος πολιτικός στη χώρα μας και ο άνθρωπος που έκανε μέχρι και τον μετριοπαθή Κάρολο Παπούλια να αναρωτηθεί: «Ποιος είναι ο Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα;».
Δίνει την εντύπωση του ανθρώπου που μισεί θανάσιμα την Ελλάδα και τους Έλληνες παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του ίδιου.

Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι από το 1990 όταν ως υπουργός Εσωτερικών έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης, δημιουργεί την εικόνα ενός σκληρού πολιτικού. Δεν είναι τυχαίο που ο πρώην πρόεδρος των γερμανών σοσιαλδημοκρατών είχε κάποτε πει πως η δολοφονική επίθεση τον μετέτρεψε σε έναν πικραμένο άνθρωπο, άποψη που δεν άρεσε στον ίδιο τον Σόιμπλε, ωστόσο όπως έχει γράψει η Spiegel έχει βρει πολλούς υποστηρικτές.

Ποιος πραγματικά είναι ο Βόλφανγκ Σόιμπλε; 

Ο γερμανικός τύπος του έχει αποδώσει τρία βασικά επίθετα: σκληρός, αποφασιστικός, πωρωμένος. Πρωτοστάστησε στην πτώση του τείχους του Βερολίνου και ανέλαβε τις τελικά απόλυτα επιτυχημένες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της χώρας του. Κατά τη δεκαετία του 90 ήταν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γερμανία και ο επικρατέστερος «διάδοχος» του Κόλ στο κόμμα και την καγκελαρία.

Ως τέτοιον τον είχε χρήσει άλλωστε ο Κόλ αν και η πίστη του Σόιμπλε σε αυτόν στάθηκε το εμπόδιο ώστε να αναλάβει την ανώτατη πολιτική θέση στη χώρα, κάτι που ο ίδιος επιθυμούσε πάντα.

Λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και αφού ο Κόλ είχε χάσει τις εκλογές του 1998 ενεπλάκη στο σκάνδαλο με αδήλωτες και παράνομες  χρηματοδοτήσεις του κόμματος κατά την διάρκεια της ηγεσίας του Κόλ.

Η παραδοχή του Σόιμπλε σε συνέντευξή του ότι πήρε για λογαριασμό του κόμματος 52.000 δολάρια από έμπορο όπλων του κόστισε εν μέρει την πολιτική του εξέλιξη αφού θεωρήθηκε μέρος του «συστήματος Κολ»

Τότε ήταν που η γυναίκα που ο ίδιος ο Σόιμπλε είχε κάνει γραμματέα , η Άνγκελα Μέρκελ έκανε το πραξικόπημα και ανέλαβε τα ηνία του κόμματος. Το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων του κόμματος το πλήρωσε ακριβά ο φιλόδοξος Σόιμπλε αφού με αυτό το πρόσχημα το 2004 η Μέρκελ μπλόκαρε την υποψηφιότητά του για την προεδρεία.

Το σημερινό του alter ego αφού του γκρέμισε όλες τις πολιτικές του φιλοδοξίες φρόντισε να τον επαναφέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή τοποθετώντας τον το 2005 υπουργό εσωτερικών, ενώ το 2009 του ανέθεσε το καυτό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου οικονομικών εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Τότε κάποιοι είχαν πει πως επρόκειτο για άλλη μια παγίδα της Άνγκελα Μέρκελ αν και ο Σόιμπλε φαίνεται να επιθυμούσε αυτήν του την τοποθέτηση.

Ήταν άλλωστε η τελευταία του ευκαιρία για να ολοκληρώσει με επιτυχία την πολιτική του καριέρα...
Σήμερα στην Γερμανία τον αποκαλούν την πανούργα γριά αλεπού της πολιτικής που δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την αμερικανική οικονομική πολιτική «ανίδεη».

Μένει να δούμε πώς τελικά θα σκιαγραφήσει και ο ιστορικός του μέλλοντος τον πολιτικό Βόλφανγκ Σόιμπλε... 

http://newpost.gr/post/254133/mia-gria-panoyrga-alepoy-sthn-athhna#ixzz2ZOAeZnbe

Δεν υπάρχουν σχόλια: