Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Το φαρμακείο της φύσης




Το φαρμακείο της φύσης

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Φαρμακοποιού

Από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας, τα διάφορα προϊόντα της φύσης, στη φυσική τους  και ακατέργαστη μορφή, υπήρξαν καθοριστικά για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας  του ανθρώπινου γένους. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο Διοσκουρίδης κατά τον πρώτο μ.Χ. αιώνα έγραψε μια Βοτανική, χρησιμοποιώντας 600 φυτά.
Σήμερα όχι μόνο δεν αμφισβητείται η θεραπευτική ιδιότητα των βοτάνων, αλλά την παραδέχεται και η επιστήμη και τη θεωρεί αποτελεσματική για χίλιες δυο ασθένειες. Στην Ελλάδα φυτρώνουν περισσότερα από 4.000 βότανα. Μερικά από αυτά είναι και τα εξής:


ΑΓΡΙΑΔΑ 
Η αγριάδα φυτρώνει μόνη της  και τη συναντάμε σε όλα σχεδόν τα εδάφη (χωράφια, αγρούς, λιβάδια, όχθες ποταμών). Τους ανοιξιάτικους ή φθινοπωρινούς μήνες ξεριζώνουμε το φυτό, κόβουμε τις ρίζες, τις δένουμε σε ματσάκια και τις αφήνουμε να ξεραθούν για περίπου δύο εβδομάδες σε σκιερό χώρο. Η σημαντικότερη χρήση της αγριάδας είναι η διουρητική. Χρησιμοποιείται επίσης για τις  πέτρες  νεφρών και χολής, την κυστίτιδα και τα αρθριτικά.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Βράζουμε 30 γραμμ. σε 1 λίτρο νερό. Αφού το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και πίνουμε από ένα ποτήρι πρωί, μεσημέρι και βράδυ με άδειο στομάχι.


ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Ο βασιλικός καλλιεργείται σε κήπους γλάστρες σε όλη την Ελλάδα. Χρειάζεται αρκετό ήλιο και τακτικό πότισμα. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο μαζεύουμε τις ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα και, αφού τα ξεράνουμε σε σκιερό μέρος, τα φυλάγουμε σε γυάλινα βάζα. Ο βασιλικός  χρησιμοποιείται περισσότερο για ζαλάδες, σπασμούς, ατονία, δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα, εντερικές διαταραχές.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Αφού βάλουμε ένα κουταλάκι βασιλικό σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το πίνουμε έπειτα από κάθε γεύμα. Το πίνουμε όμως γουλιά γουλιά, αφού την κρατήσουμε για λίγο στο στόμα.


ΔΥΟΣΜΟΣ
Εκτός του ότι το φυτό φυτρώνει μόνο του σε ορεινά και υγρά μέρη, καλλιεργείται από πολλούς ανθρώπους, συνήθως σε γλάστρες και στον κήπο, λόγω του αρώματος του, της χρησιμότητας  του ως καρύκευμα στο φαγητό, αλλά και των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων. Χρήσιμο μέρος του φυτού είναι τα φύλλα, που τα μαζεύουμε το φθινόπωρο για να τα αποξηράνουμε. Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε τις ανθισμένες κορυφές, που τις κόβουμε το καλοκαίρι, αλλά και τα φρέσκα φύλλα του φυτού. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του πυρετού, της  δυσπεψίας των τροφικών δηλητηριάσεων, της  υπέρτασης, των ρευματισμών, του πονοκέφαλου κ.ά.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Τα φρέσκα φύλλα ανακουφίζουν τους πόνους των ρευματισμών, αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις που πονάνε. Επίσης τα τρίβουμε στο μέτωπο για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου. Μπορούμε με τα φύλλα να παρασκευάσουμε τσάι και να το χρησιμοποιήσουμε σε περιπτώσεις δυσπεψίας, διάρροιας  ή για να ηρεμήσει το στομάχι ύστερα από εμετό. Βράζουμε 10 γραμμάρια φύλλα σε 1 λίτρο νερό και πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα.


ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ
Τη συναντάμε συνήθως σε άγρια κατάσταση σε κήπους, χωράφια τα οποία ποτίζονται συχνά. Μαζεύουμε τα βλαστάρια και τα φύλλα τους το καλοκαίρι, τα οποία χρησιμοποιούνται φρέσκα ή ξερά για να γίνουν αφέψημα. Η γλιστρίδα χρησιμεύει περισσότερο σαν τονωτικό, διουρητικό, ορεκτικό. Επίσης σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη, αλλά και την ίδια τη δίψα, βάζοντας 2-3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα. Τρώγοντας  γλιστρίδα το καλοκαίρι καθαρίζει το αίμα και χαμηλώνει η πίεση.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Το πίνουμε ως αφέψημα και επίσης το τρώμε ως σαλάτα.


ΜΟΛΟΧΑ
Τη μολόχα τη συναντάμε παντού, όπου υπάρχουν και άλλα αγριόχορτα, στις  άκρες αγροτικών δρόμων, σε χωράφια που δεν καλλιεργούνται κ.α. Τα μέρη του φυτού που συλλέγουμε είναι τα λουλούδια, τα φύλλα και η ρίζα. Ανθίζει το καλοκαίρι και η συλλογή μπορεί να γίνει από τον Ιούνη μέχρι τον Σεπτέμβρη. Η συλλογή των ριζών γίνεται το φθινόπωρο. Βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματοπάθειας έλκους στομάχου-δωδεκαδακτύλου, βήχα.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Το έγχυμα από ξεραμένη ρίζα μολόχας ανακουφίζει από βρογχικά, βήχα, λαρυγγίτιδα και παθήσεις  του στομάχου. Το έγχυμα από φύλλα και λουλούδια χρησιμοποιείται για πλύσεις των φλεγμονών του δέρματος.


ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Το συναντάμε κυρίως σε πετρώδη μέρη της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και των νησιών. Επειδή είναι όμορφο και αρωματικό, μπορούμε να το φυτέψουμε σε γλάστρες ή στον κήπο. Του αρέσει το φως και ο ήλιος. Στο τέλος της άνοιξης μαζεύουμε τα φύλλα μαζί με τις ανθισμένες κορυφές, τα οποία και ξεραίνουμε σε σκιερό μέρος. Το δεντρολίβανο βοηθάει στην καταπολέμηση του άσθματος, της αϋπνίας, της γρίπης, των ζαλάδων, της τριχόπτωσης και της  αναιμίας.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Χρησιμοποιείται ως έγχυμα. Βάζουμε 1 κουταλάκι φύλλα ή άνθη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφού το σουρώσουμε, ύστερα από 10 λεπτά πίνουμε 1 φλιτζάνι την ημέρα. Αν βράσουμε μια χούφτα σε 1 λίτρο νερό για 10 λεπτά μπορούμε να κάνουμε κομπρέσες σε ρευματισμούς ή να πλύνουμε πληγές.
www.medicum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: