Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

H E.E. δε σχολιάζει τις δηλώσεις Ερντογάν για την Θράκη. Δηλώνει αναρμόδια!


 
Η επερώτηση έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2014 βάση δηλώσεων του Ερντογάν για την Θράκη σε δημόσια τοποθέτηση του σε συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2013.

Αφορούσε τους σχολιασμούς της Ε.Ε και αν τελικά στηρίζει την Ελλάδα και τις θέσεις της, στο θέμα των συνόρων για την Θράκη ή στέκεται ουδέτερη σε αυτό το θέμα και δεν στηρίζει τις χώρες μέλη.

Έχει φυσικά και αυτό την σημασία του καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει πώς η FRONTEX θα μας προστατέψει στα σύνορα μας σε επιθετικές τάσεις της Τουρκίας και μας ζητεί να περικόψουμε αμυντικές δαπάνες.

Η δήλωση του Ερντογάν έλεγε επακριβώς ότι:

"Thrace should also include Thessaloniki and Xanthi (Greece), Deliorman and Kardzhali (Bulgaria), Skopje and Vardar (Macedonia) and Pristina (Kosovo), Thrace, including the above mentioned places — which are not actually part of Thrace — is ‘part of Turkish history’. ‘This region is representative of our entire history,’"

Στις 21.2.2014 και 12.3.2014 ακολούθησε ερώτηση και γραπτή επερώτηση [(Question for written answer to the Commission Rule 117 Laurence J.A.J. Stassen (NI)] στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το τι θέση παίρνει η Ε.Ε. όσον αφορά τις δηλώσεις αυτές και τι θέση παίρνει σε τέτοιες έμμεσες απειλές σε χώρες μέλη. Η απάντηση ήταν η παρακάτω, διά επίσημου στόματος (Štefan Füle), με ακριβή λόγια πώς:

" The Commission is not in position to comment on every statement made by members of the Turkish Government as reported by the media. Turkey needs to commit itself unequivocally to good neighborly relations and to the peaceful settlement of disputes in accordance with the United Nations Charter, having recourse, if necessary, to the International Court of Justice.’"

Η απάντηση φυσικά δεν ικανοποιεί τις Ελληνικές θέσεις αφού η ουδετερότητα της Ε.Ε διατηρεί αποστάσεις απέναντι σε χώρες μέλη , υπέρ μιας υποψηφίου χώρας και φυσικά καταργεί κάθε συμμαχικό σύμφωνο που διατηρεί την ιδεολογία της Ένωσης. Πέραν τούτου η προτροπή τους για επίλυση διαφωνιών στην Χάγη , δείχνει πως οι ίδιοι στην Ε.Ε. δέν διαθέτουν καμία δύναμη προστασίας απέναντι σε μέλη τους που απειλείται η συνοριακή ακεραιότητα τους.


Από την δική μας πλευρά φυσικά δεν έχουμε κάτι παραπάνω να σχολιάσουμε για το συγκεκριμένο γεγονός, πέρα από το πώς αντίστοιχες τέτοιες τοποθετήσεις απο την Ε.Ε. έχουν γίνει πολλές φορές. Είναι ο κύριος λόγος ανησυχιών αλλά και ριζική απάντηση σε όσους ονειρεύνται ξένες δυνάμεις να φυλούν τα Ελληνικά σύνορα. Να είμαστε σίγουροι πως ο Ερντογάν γνωρίζει πάρα πολύ καλά όλο αυτο το αδύναμο προσωπείο και ξέρει να κινηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν εμείς αναγνωρίζουμε πώς η Ελλάδα , έχει ανάγκη να στηρίζεται στα δικά της πόδια και οχι στους ώμους άλλων.

Σημειώνουμε φυσικά πως η επερώτηση έγινε απο ξένο βουλευτή και ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ. Σημάδι και για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και γιατί πρέπει επιτέλους ώς πολίτες να επιλέξουμε με τον καλύτερο και πιο ικανό τρόπο , τους επόμενους ευρω-αντιπρόσωπους μας.
Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

geopolitics.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: