Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Καύσωνες διαρκείας προβλέπονται για την Ελλάδα!




Καύσωνες διαρκείας!
 Καυτά καλοκαίρια με πρωτόγνωρη υγρασία και καταστροφικές  πυρκαγιές προβλέπει για τη χώρα μας η έκθεση του ΟΗΕ

Των Α. ΧΑΪΝΗ & Π. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

planet@realnews.gr
Θερμότερα και μεγαλύτερης διάρκειας καλοκαίρια, περισσότερη υγρασία, μείωση των υδατικών αποθεμάτων, ακραία φυσικά φαινόμενα, αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές και δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία προβλέπει, μεταξύ άλλων, για τη Μεσόγειο και την Ελλάδα η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΡCC).
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μέση θερμοκρασία της Ελλάδας ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2050 και κατά 5 βαθμούς μέχρι το 2100. «Αντίστοιχα, όμως θα αυξηθούν και οι ημέρες με υγρασία. Ακόμη και με θερμοκρασία που θα φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να δούμε υγρασία που να ξεπερνά το 70%», εξηγεί στη Realnews  ο δρ Χρήστος Γιαννακόπουλος φυσικός της ατμόσφαιρας διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της ομάδας των συντακτών της έκθεσης της IPCC.  «Για τη δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα το φαινόμενο θα είναι αισθητό τουλάχιστον για έναν μήνα τον χρόνο, ενώ λιγότερο θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες», αναφέρει ο ίδιος.
 Όπως είναι φυσικό, η αυξημένη υγρασία αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία του πληθυσμού. «Καθώς το κλίμα θα γίνεται πιο τροπικό, θα αυξηθούν και οι ημέρες δυσφορίας των πολιτών, λόγω του συνδυασμού ποσοστών υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας», συμπληρώνει ο Χρ. Γιαννακόπουλος. Το γεγονός αυτό δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον τομέα του τουρισμού. «Είναι αλήθεια ότι ο τουρισμός δεν επηρεάζεται μόνο από το κλίμα, αλλά και από γεωπολιτικούς παράγοντες. Εντούτοις αν υποθέσουμε ότι όλοι οι παράγοντες παραμείνουν σταθεροί μέχρι το τέλος του αιώνα, ακριβώς εξαιτίας της δυσφορίας η τουριστική περίοδος θα περιοριστεί κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Από την άλλη, όμως η θερινή περίοδος θα επιμηκυνθεί και μέσα στο φθινόπωρο», υποστηρίζει.  Παράλληλα θα μεγαλώσει η περίοδος επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον Χρ. Γιαννακόπουλο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας και η Κρήτη.
Ενεργειακό
Έντονο πρόβλημα θα παρουσιαστεί και στον τομέα της ενέργειας εφόσον θα αυξηθούν οι ανάγκες του πληθυσμού σε ψύξη. «Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το υφιστάμενο σύστημα δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού σε ψύξη, καθώς το διάστημα κατά το οποίο θα χρειαζόμαστε κλιματισμό αναμένεται να αυξηθεί κατά 20 ημέρες μέχρι το 2050 και κατά 40-50 ημέρες μέχρι το 2100. Δηλαδή, αν τώρα χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό επί δύο μήνες τον χρόνο, στο μέλλον θα το χρησιμοποιούμε επί 100 ημέρες», τονίζει ο Χρ. Γιαννακόπουλος. Πιο αισθητό θα είναι το πρόβλημα στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας όπου υπολογίζεται ότι η χρήση του κλιματιστικού θα γίνεται αναγκαστικά για τα δυόμισι τρίτα του χρόνου.
Ανάλογες πιέσεις θα δεχτούν και τα υδάτινα αποθέματα της χώρας επηρεάζοντας τις καλλιέργειες «Ακόμη και τα ελαιόδεντρα, αν και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, πλέον φύονται με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους λόγω του ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό», σημειώνει ο Χ. Γιαννακόπουλος.
ΖΑΝ  ΖΟΥΖΕΛ : «Πρέπει να προετοιμαστείτε»
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πρόκειται να εκλείψουν στο μέλλον. Ο διεθνούς φήμης κλιματολόγος Ζαν Ζουζέλ, διευθυντής του ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace και αντιπρόεδρος της ΙΡCC, τον οποίο η Realnews συνάντησε στο Παρίσι, είναι σαφής: «Φυσικές καταστροφές θα είχαμε ούτως ή άλλως και χωρίς την αλλαγή του κλίματος, όμως εξαιτίας αυτής της κατάστασης αναμένεται να αυξηθούν και να ενταθούν οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι περίοδοι ξηρασίας». Για τον νομπελίστα επιστήμονα, η προσαρμογή στις νέες συνθήκες θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη -«έως αδύνατη», όπως εκτιμά- γι' αυτό και το ζητούμενο είναι να κατορθώσουμε να οχυρώσουμε άμε σα τις πόλεις μας. «Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει συστήματα τέτοια που θα προετοιμάσουν τους κατοίκους της να αντιμετωπίσουν τους καύσωνες και τη συνεπαγόμενη έλλειψη νερού», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι ανάλογη δράση πρέπει να αναληφθεί και για τις παράκτιες περιοχές, όπου αναμένεται άνοδος της στάθμης της θάλασσας έως και 50 εκατοστά στα επόμενα 50 χρόνια.  
«Όλοι  οι παραγωγικοί τομείς θα πληγούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει ο διακεκριμένος Γάλλος επιστήμονας. «Παραδοσιακές καλλιέργειες της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το αμπέλι, θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στις μακρές περιόδους ξηρασίας, με άμεσες επιπτώσεις στην οινοπαραγωγή», καταλήγει ο Γάλλος κλιματολόγος.
"Realnews"

Δεν υπάρχουν σχόλια: