Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Η Κίνηση της Βόλβης

 


Η Κίνηση της Βόλβης

Καθώς βαδίζουμε προς την διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2023, μέσα από κατηγορίες για σκάνδαλα και τηλεφωνικές υποκλοπές, αξίζει να θυμηθούμε ότι η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε το 1974 σαν ένα αρχηγικό κόμμα υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να αναδειχθεί σε κόμμα ΑΡΧΩΝ.

Όμως αυτό δεν θα συνέβαινε αν από την αρχή  δεν υπήρχαν στο κόμμα της ΝΔ και ιδιαίτερα στην νεολαία της στελέχη που με τις ιδέες και τις πράξεις τους λειτούργησαν σαν λυδία λίθος επιτυγχάνοντας έτσι να μετατρέψουν ένα κόμμα αρχηγικό  σε κόμμα αρχών, με θέσεις και πλήρες καταστατικό.

Ας δούμε λοιπόν την ιστορία της Κίνησης, και ας διδαχθούν από αυτή τα σημερινά στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος σχετικά με το πως έγινε η μεγάλη αλλαγή της  κεντροδεξιάς παράταξης από αρχηγικό κόμμα σε ΚΟΜΜΑ ΑΡΧΩΝ

Πρόκειται για ένα περιστατικό που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Προσυνεδρίου της Ν.Δ, το μακρινό 1976 σε μια... ταβέρνα, δίπλα στη Λίμνη της Βόλβης και είναι μια ιστορία σαν και δεκάδες άλλες ιστορίες εσωκομματικών συγκρούσεων, σε όλα τα κόμματα, που ξεκινούν με «δείπνα» και οδηγούν σε αλλαγές ιδεών και ηγεσίας.

Το μακρινό λοιπόν 1979 διοργανώθηκε στο Athos Palace της Χαλκιδικής το πρώτο ιστορικό συνέδριο της ΝΔ που επηρέασε την πορεία του κόμματος. Εκεί στον ίδιο χώρο υπήρξε μια  κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ.  Την παραμονή εκείνης της μέρας  ένας ψηλός νεαρός με μουστάκι πλησίασε μια καθαρίστρια του ξενοδοχείου με ένα πακέτο χαρτιών και μια εντολή.  «Ο Καραμανλής έδωσε εντολή να τα μοιράσετε μέχρι το πρωί κάτω από τις πόρτες των συνέδρων» της είπε και η γυναίκα με δέος, ακούγοντας το όνομα του πρωθυπουργού  έσπευσε να εκτελέσει την εντολή του Προέδρου που της δόθηκε μέσω του αγγελιοφόρου του. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε. 

 


 

Η γυναίκα αυτή όντως έπραξε όπως της είπε ο νεαρός και έριξε κάτω από τις πόρτες των συνέδρων της ΝΔ τη σελίδα με το κείμενο, για να τη βρουν το πρωί οι σύνεδροι. Εν ριπή οφθαλμού, ο μυστακοφόρος νεαρός είχε εξαφανιστεί μόλις ολοκλήρωσε την «εντολή του Καραμανλή».   

 Το επόμενο πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ξυπνήσει στο δωμάτιό του και θα βρει στο πάτωμα, μπροστά από την πόρτα μια δακτυλογραφημένη σελίδα. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πια ήταν η αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ  όταν διάβασε την ανακοίνωση. Στενοί πάντως συνεργάτες του  έλεγαν πως η έκπληξή του ήταν απόλυτη και είχε εξαγριωθεί. Αυτό πρέπει να είναι και ακριβές, μιας και πριν πέσει ξανά για ύπνο, το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Καραμανλής είχε εκπαραθυρώσει τους ανθρώπους που κρύβονταν πίσω από αυτό το μυστηριώδες σαμποτάζ, το οποίο έμεινε στη πολιτική ιστορία της Ελλάδος αλλά και κυρίως στην γαλάζια ιστορία ως η «κίνηση της Βόλβης». Και μπορεί μεν τα στελέχη να απομακρύνθηκαν άμεσα όμως στην  πραγματικότητα, η «κίνηση της Βόλβης» λειτούργησε ως η Λυδία λίθος για να μετατραπεί η ΝΔ σε κόμμα αρχών, με θέσεις και πλήρες καταστατικό, από κόμμα προσωποπαγές και αρχηγοκεντρικό που ήταν από την ίδρυση της, το 1974.

 


 

Ο νεαρός με το μουστάκι που έδωσε τις «προκηρύξεις» στην ανυποψίαστη καμαριέρα δεν ήταν άλλος από τον μετέπειτα πρόεδρο του κόμματος της ΝΔ  Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μαζί του, την «κίνηση της Βόλβης» συναπάρτιζαν μια σειρά στελεχών της ΟΝΝΕΔ, οι οποίοι έκριναν πως το κόμμα έπρεπε να περάσει στο επόμενο στάδιο και να μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα με ιδεολογία, σαφείς δομές και οργανωμένο τρόπο λειτουργίας. Μαζί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη διεγράφησαν τότε και άλλα γνωστά ονόματα σήμερα, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ο Άγγελος Μοσχονάς (και οι δύο θεωρούνταν ότι ανήκαν στην  ηγετική ομάδα της κίνησης), ο Γ. Κατσώχης, ο Κ. Φούτζιλας, ο Χαρ. Κωνσταντινίδης και πολλοί άλλοι που επάνδρωναν κυρίως τις τάξεις της ΟΝΝΕΔ.

Εάν έχετε την απορία γιατί μιλάμε για «κίνηση της Βόλβης» αφού το συνέδριο έγινε στην Χαλκιδική θα πρέπει να αναφέρουμε ότι  η κίνηση δεν εκδηλώθηκε   το 1979 αλλά το 1976, πριν από το Προσυνέδριο της ΝΔ και πάλι στη Χαλκιδική. Εκεί, σε μια ταβέρνα πάνω στη λίμνη Βόλβη, τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, οι γαλάζιοι νεολαίοι μεταξύ ψαριού, σαλάτας και οίνου ζυμώθηκαν και άκουσαν το δυναμικό Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γιο του παλιού βουλευτή της ΕΡΕ στο Ηράκλειο, Γιάννη Μεϊμαράκη, να τους διαβάζει μια «προκήρυξη». Η αλήθεια είναι πως η «κίνηση της Βόλβης» δεν ενόχλησε μέχρι το 1979. Με συγκεκριμένες ενέργειες όμως έκανε μεν αισθητή την παρουσία της, πλην όμως δεν διαφοροποιούταν από την επίσημη κομματική γραμμή.

 


 

Από τις αρχές του 1979 τα πράγματα άλλαξαν κι οι γαλάζιοι νεολαίοι πέρασαν στο αντάρτικο, βάλλοντας εναντίον των επιλογών του ίδιου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο το προηγούμενο διάστημα είχαν αφήσει στο απυρόβλητο. Έτσι, μια μέρα πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΝΔ στην Κασσάνδρα, η «κίνηση» εκδίδει σκληρή ανακοίνωση. «Το συνέδριο της ΝΔ είναι μια πλαστογράφηση δημοκρατικού συνεδρίου» σημείωναν οι νεολαίοι της ΝΔ μεταξύ άλλων. Εγκαλούσαν μάλιστα την κομματική ηγεσία  σχετικά με το ότι  δεν είχε προηγηθεί διάλογος για τις θέσεις του κόμματος, ενώ παράλληλα  γίνονταν και καταγγελίες για μεθοδεύσεις εναντίον συγκεκριμένων υποψηφίων συνέδρων από την ηγεσία της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι το συνέδριο της ΝΔ  του 1979 είναι το πρώτο στην ελληνική πολιτική ιστορία, για το οποίο τα μέλη ενός αστικού κόμματος εξέλεξαν συνέδρους. Κατέληγαν πως «το συνέδριο δεν αποβλέπει σε τίποτα άλλο από την παραπλάνηση της κομματικής βάσης ότι άρχισαν να υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα» και ζητούσαν «να αποκτήσει η παράταξη ένα κόμμα που να ανήκει στα μέλη του». Φυσικά, η αντίδραση της ηγεσίας της ΝΔ ήταν άμεση. «Έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος». Αυτή βέβαια ήταν και χαρακτηριστική φράση και του Ανδρέα Παπανδρέου όταν αποφάσιζε την απομάκρυνση-διαγραφή κάποιου στελέχους, σχολίαζαν τότε κύκλοι της ηγεσίας. Πάντως οι  περισσότεροι από τους διαγραφέντες επέστρεψαν  στη ΝΔ είτε επί  προεδρίας του Ευάγγελου Αβέρωφ είτε και κυρίως επί της προεδρίας του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.

Για το θέμα αυτό  ενδιαφέρον έχει και μια εξομολόγηση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη στην Ελευθεροτυπία το 2010 για ένα περιστατικό που ακολούθησε εκείνο το ταραχώδες συνέδριο του 1979. Όπως θυμάται ο πρώην υπουργός «μετά το συνέδριο μάς φώναξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πάμε για φαγητό κάπου έξω από τη Χαλκιδική. Πήγαμε. Ήταν ο Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εμπορίου, εγώ, ήμουν τότε υπουργός Παιδείας, και ίσως κάποιοι ακόμη. Την ώρα που τρώγαμε μας λέει ο Καραμανλής: “Ξέρετε τι κάναμε σήμερα; Αρχίσαμε τη διάλυση του κόμματος διότι κάναμε την οργάνωση“. Ο Καραμανλής φοβόταν ότι αυτές οι κομματικές οργανώσεις (τοπικές επιτροπές και νομαρχιακές) οδηγούν σε έναν παραγοντισμό άνευ προηγουμένου. Δημιουργούν “παράγοντες” που θέλουν να επεμβαίνουν στη ζωή του κόμματος».

Η ιστορία διέψευσε τον γέρο Καραμανλή όμως το κόμμα φαίνεται, ότι σήμερα,  κάτω από τις τελευταίες εξελίξεις,  επιστρέφει πάλι σε μια κατάσταση ηγεμονισμού και ελέγχου του από τον «αρχηγό-πρόεδρο».

κγ

Πηγή

https://thecaller.gr/xronomixani/otan-o-meimarakis-xegelase-mia-kamariera-kai-i-volvi-perase-stin-istoria/

Δεν υπάρχουν σχόλια: