Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Barcode και 666

Barcode:

Η google αφιερώνει την κεντρική της σελίδα

στην 57η επέτειο

του γραμμωτού κώδικα



Όσοι μπουν στη σελίδα αναζήτησης της Google θα διαπιστώσουν ότι στη θέση του λογοτύπου της εταιρείας υπάρχειι ένα bar code. Όχι δεν πρόκειται για κάποια ύποπτη ιστοσελίδα, ούτε για πρόβλημα στη σελίδα αναζήτησης.

Η Google έκανε αυτήν την αλλαγή για τη σημερινή μέρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 57 ετών από τη δημιουργία του barcode από τους Norman Woodland και Bernard Silver. Η πατέντα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό της κωδικοποίησης των δεδομένων σε κύκλους, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα.

Η Google συνηθίζει να προχωρά σε αλλαγές όταν πρόκειται για αργίες, επετείους και ξεχωριστά γεγονότα. Πρόσφατα, αντικατέστησε το "l" στο όνομά της με τον αριθμό 11, λόγω των ενδέκατων γενεθλίων της.

Παράλληλα, στη θέση του "G" τοποθέτησε το κεφάλι του Γκάντι, με αφορμή τη συμπλλήρωση 140 ετών από τη γέννησή του.

Πως γεννήθηκε το barcode

Η πρώτη πατέντα που τυποποιήθηκε με το bar code ήταν η 2.612.994 και ήταν ένα σχέδιο ομόκεντρων κύκλων, που δεν μοιάζει καθόλου με το σύνολο ευθειών γραμμών που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Εφευρέτες του bar code ήταν οι Αμερικανοί Norman Joseph Woodland και Bernard Silver .

Η έρευνά τους άρχισε το 1948 όταν ο Bernard Silver, ένας απόφοιτος φοιτητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Drexel στη Φιλαδέλφεια, κρυφάκουσε τον ιδιοκτήτη μιας τοπική αλυσίδας τροφίμων να ζητά από ένα από τους κοσμήτορες του ιδρύματος να σχεδιασθεί ένα σύστημα για να διαβάζονται αυτόματα τα στοιχεία των προϊόντων.

Ο Silver μαζί με τον Woodland, που ήταν καθηγητής στο Drexel, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μια πατέντα από μελάνι που εκτίθετο στο υπεριώδες φως, αλλά ολόκληρη η επεξεργασία αποδείχθηκε πάρα πολύ ακριβή και αναξιόπιστη.

Ο Norman Joseph Woodland ξεκίνησε με το γραμμικό bar code και αργότερα αντικατέστησε τις γραμμές με κύκλους έτσι ώστε να μπορούν τα στοιχεία να διαβαστούν από κάποιο scanner από οποιαδήποτε γωνία. Οι Silver και Woodland κατοχύρωσαν την εφεύρεσή τους με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το επόμενο έτος.

Το bar code δοκιμάστηκε πρώτα το 1966, και στα 1970 το γνωστό σχέδιο Universal Product Code (UPC), που ακόμα χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο, συμφωνήθηκε σαν ένα ουσιαστικό μέτρο στην βιομηχανική τυποποίηση.

Στην νέα αυτή μορφή UPC χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην τυποποίηση ενός πακέτου της τσίχλας της Wrigley's σε μια υπεραγορά στο Troy, Ohio τον, Ιούνιο του 1974.

Κανένας όμως από τους εφευρέτες δεν έκανε την τύχη του από την εφεύρεση αυτή αφού το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είχε πουληθεί το 1952 για ένα μέτριο ποσό.

Ο Bernard Silver δεν έμαθε ποτέ την παγκόσμια διάδοση της εφεύρεσής του και την τεράστια χρήση του barcode, αφού πέθανε σε ένα τροχαίο ατύχημα το 1962.

Πηγή;

http://www.telegraph.co.uk/technology/google/6268827/Bar-code-invention-history-behind-new-Google-doodle.html


Barcode και 666


Barcode: Η google αφιερώνει στην 57η επέτειο του γραμμωτού κώδικα


Το σημερινό αφιέρωμα της Google και το νέο της logo είναι αφιερωμένο στο barcode : Σήμερα είναι η 57η επέτειος από την εύρεση της "πατέντας" που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1949. Δεν είναι λίγες βέβαια και οι θεωρείες συνωμοσίας που κρύβονται και πίσω από αυτόν αλλά σίγουρα εμείς θέλουμε να λάβουμε υπόψη την σημασία του ως παγκόσμιου συμβόλου που βοηθά στην παγκοσμιοποίηση ενός κώδικα για όλα τα προίόντα. Τώρα ο συγκεκριμένος κώδικας τι σημαίνει... δεν γνωρίζουμε! Η ιστορία ή η ίδια η google θα μας δείξει!

Ο γραμμωτός κώδικας (barcode) είναι γνωστός σε όλους κυρίως από την παρουσία του στην πλειονότητα των συσκευασμένων προϊόντων, σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, κάρτες κ.λπ. Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει καθώς και για κάποιες από τις εταιρίες που πρωταγωνιστούν στο εγχώριο επιχειρηματικό πεδίο εφαρμογής του

Ο γραμμωτός (ή γραμμικός) κώδικας αποτελεί μία από τις πολλές εφαρμογές που ανήκουν στην κατηγορία των τεχνολογιών AIDC (Automatic Identification and Data Capture ή επί το ελληνικότερον, Αυτόματη Αναγνώριση Στοιχείων και Κτήση Δεδομένων), που επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη λήψη και αποθήκευση της πληροφορίας τη στιγμή που αυτή δημιουργείται. Στις τεχνολογίες AIDC εντάσσονται επίσης η Μαγνητική Λωρίδα (Magnetic Stripe), η Αναγνώριση Ασύρματης Συχνότητας (Radio Frequency Identification - RFID), η Αναγνώριση Φωνής και Εικόνας (Voice and Vision Identification), τα βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης (Biometrics), οι έξυπνες κάρτες (smart cards) και άλλες, λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, εφαρμογές.

Στις ΗΠΑ η πρώτη εφαρμογή του

To barcode εμφανίστηκε και εφαρμόστηκε πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα τέλη της δεκαετίας του '60, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των εκεί σούπερ μάρκετ για γρηγορότερη διακίνηση ("πέρασμα") των αγαθών από τα ταμεία. Ως γνωστόν, στην προ barcode εποχή, οι ταμίες ήταν αναγκασμένοι να πληκτρολογούν στην ταμειακή μηχανή την τιμή του κάθε προϊόντος που επρόκειτο να αγοραστεί από τον πελάτη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ουρών, σφαλμάτων και τη δαπάνη πολύτιμου χρόνου. Το πρώτο σύστημα barcode εκείνης της όχι και τόσο μακρινής εποχής περιοριζόταν στο "χτύπημα" των προϊόντων και δεν επέτρεπε λειτουργίες όπως η αυτόματη ενημέρωση των αποθεμάτων κάθε φορά που ένα προϊόν αγοραζόταν. Στη συνέχεια, η σχετική τεχνολογία αναβαθμίστηκε και ξέφυγε από τα στενά όρια της ταμειακής καταγραφής των εξερχόμενων προϊόντων, καθώς επεκτάθηκε στην καταγραφή και των εισερχόμενων αγαθών, στην απογραφή, στον έλεγχο των αποθεμάτων κ.λπ. Η Ελλάδα εισήλθε στον... κόσμο του barcode στα τέλη της δεκαετίας του '80, γεγονός που συνδυάστηκε με τον πολλαπλασιασμό των πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ.

Αυτόματη μεταβίβαση δεδομένων


Η βασική ιδέα που διέπει τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να συνοψιστεί στο εξής: Τοποθετείται μια σειρά πληροφοριών σε ένα προϊόν με τρόπο πού ειδικά μηχανήματα μπορούν να τη "διαβάσουν" αυτόματα και να τη μεταβιβάσουν σε κεντρικό υπολογιστικό σύστημα, ώστε το προϊόν να είναι αναγνωρίσιμο. Η μεταφορά των δεδομένων από τα ειδικά μηχανήματα ανάγνωσης (scanners, ανιχνευτές κ.λπ.) σε υπολογιστή μπορεί να γίνει είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Ο δεύτερος τρόπος, που κερδίζει συνεχώς έδαφος και αποτελεί ό,τι πιο εξελιγμένο, υποστηρίζεται από ασύρματα δίκτυα τοπικής εμβέλειας (Wireless Local Area Networks - WLAN) μέσα στα οποία μπορεί να γίνει, χωρίς καλώδια, μετάδοση δεδομένων από ένα φορητό τερματικό σε έναν υπολογιστή λ.χ., και από εκεί οπουδήποτε, ακόμα και στο Internet. Σήμερα οι barcodes είναι παντού, υποκαθιστούν τη χειρόγραφη εισαγωγή ή πληκτρολόγηση της πληροφορίας σε κάποιο σύστημα και ταυτόχρονα "απογειώνουν" τα δεδομένα σε ψηφιακές λεωφόρους υψηλής ταχύτητας και αξιόπιστης διαχείρισης.

Υποστηρίζεται ότι το 666 βρίσκεται στο Bar Codes και συγκεκριμένα στις τρεις μεγαλύτερες μπάρες. Για να κατανοηθεί αυτό πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτές οι τρεις μπάρες αποτελούν και αυτές από μόνες τους αριθμούς του γραμμωτού κώδικα. Αυτό θα γίνει

1) παρουσιάζοντας τα χαραχτηριστικά του γραμμωτού κώδικα και

2) κοιτώντας αν οι τρεις αυτές μπάρες παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά

Τι είναι: Ο γραμμωτός κώδικας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εναλλαγή άσπρων και μαύρων γραμμών για την παράσταση αριθμών ώστε να είναι εύκολα αναγνώσιμοι από τις ηλεκτρονικές μηχανές- υπολογιστές Τα πιο γνωστά συστήματα γραμμωτού κώδικα είναι το U.P.C. (Universal Product Code) και το E.A.N. 13 (European Article Numbering) . Υποστηρίζεται ότι το τελευταίο θα χρησιμοποιηθεί για την αναγραφή στις ηλεκτρονικές ταυτότητες.

1) Ε.Α.Ν-13 : Σημαίνει Ευρωπαϊκή Αρίθμηση Αντικειμένων και αποτελείται από 13 ψηφία. Το πρώτο είναι ξεχωριστό ενώ τα υπόλοιπα 12 είναι χωρισμένα στα δύο ένα αριστερά και ένα δεξιά

1ο ψηφίο

Γράφεται αριστερά πρώτος από όλους και με αραβική μορφή (αριθμός δηλαδή)

7 πρώτα

Υποδηλώνουν την χώρα προέλευσης και τον κατασκευαστή

5 επόμενα

Μας δείχνουν τον τύπο του προϊόντος

Τελευταίο ψηφίο

Είναι το ψηφίο ελέγχου με το οποίο ο υπολογιστής ελέγχει αν διάβασε σωστά τον κώδικα

Βοηθητικοί Χαραχτήρες

Είναι οι πιο μακριοί χαραχτήρες και βρίσκονται ένας στην αρχή, ένας στην μέση και ένας στο τέλος. Ο μεσαίος χωρίζει τα 12 στοιχεία σε δύο υπό πεδία των 6 στοιχείων.

2) Παράσταση Ψηφίων: Κάθε ψηφίο αποτελείται από μια αλληλουχία άσπρων και μαύρων γραμμών. Η αλληλουχία μαύρου (1) – άσπρου (0) πρέπει να γίνεται τέσσερις φορές. Επίσης κάθε ψηφίο αποτελείται από επτά μονάδες (modules) πλάτους 0.33 χιλιοστών η κάθε μία. Δηλαδή κάθε ψηφίο έχει πλάτος 2.31 χιλ. = 7 ´ 0.33. Κάθε μέρος μαύρου ή άσπρου μπορεί να αποτελείται από παραπάνω από ένα modules

ΔΗΛΑΔΗ: 1 ψηφίο = 7 ´ 0.33modules = 4 εναλλαγές άσπρου μαύρου = 2.31 χιλ. Είναι δυνατό να υπάρχει μεγέθυνση και σμίκρυνση της παράστασης αλλά σε περίπτωση σμίκρυνσης δεν επιτρέπεται το module να είναι κάτω από 0.23 χιλ.

Κωδικοποίηση αριστερού & δεξιού πεδίου: Κάθε ψηφίο του κώδικα μπορεί να παραστεί με 3 τρόπους. Οι πρώτοι δύο χρησιμοποιούνται για την κωδικοποίηση στο αριστερό πεδίο ενώ ο τρίτος στο δεξί.

Α) Ο Α και ο Β έχουν μεταξύ τους ανάποδη αντιστροφή

Β) Ο Α και ο C έχουν μεταξύ τους αντίστροφή (αρνητικό)

Γ) Ο Β και ο C έχουν μεταξύ τους κατοπτρική αντιστροφή

Επίσης:

Δ) οι Α και Β είναι μονοί (αρχίζουν από 0)

Ε) Ο C είναι περιττοί (αρχίζουν από 1)

Αυτά παραπάνω είναι και τα χαραχτηριστικά του γραμμωτού κώδικα

που πρέπει να έχουν και οι τρεις επίμαχες μπάρες

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΘΜΩΝ:

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ

ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ 666

3) Βοηθητικοί χαραχτήρες και 666: όπως είδαμε παραπάνω εκτός από τους 12 χαραχτήρες υπάρχουν άλλοι τρεις οι οποίοι είναι αμετάβλητοι και αποκαλούνται «μπάρες ασφαλείας» ή “guard bars”. Αυτοί οι χαραχτήρες βρίσκονται στην αριστερή και δεξιά άκρη και στο μέσο και είναι μακρύτεροι από τους άλλους. Αυτό που θα αποδείξουμε είναι ότι αυτοί οι τρεις χαραχτήρες είναι ο αριθμός του θηρίου κατά 99%.

Αυτοί οι χαραχτήρες είναι οι κάτωθι

πρακτικά είναι αυτοί εδώ έτσι ώστε να έχουμε 4 εναλλαγές άσπρου μαύρου.

Δηλαδή κάνουμε την ‘υπόθεση’ ότι η πρώτη και η τελευταία άσπρη γραμμή δεν ανήκουν στο περιθώριο. Μα είναι ΥΠΟΘΕΣΗ; ΟΧΙ δεν είναι γιατί το λευκό περιθώριο στον γραμμωτό κώδικα πρέπει

1) να υπάρχει οπωσδήποτε αριστερά και δεξιά,

2) να έχει ορισμένο πλάτος (10 modules) και ονομάζεται ήσυχη ζώνη “quiet zone”. Κοιτάξτε όλα τα προϊόντα και θα καταλάβετε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: όπως είπαμε παραπάνω οι χαραχτήρες στο αριστερό πεδίο αρχίζουν από 0 και καταλήγουν σε 1. Εκείνοι στο δεξιό αρχίζουν από 1 και καταλήγουν στο 0. Με αυτό συνεπάγεται ότι σαρωτής (scanner light pen) είτε κινείται από αριστερά προς τα δεξιά ή αντίστροφα το πρώτο που συναντάει είναι το 0 (λευκό περιθώριο). Αν δεν υπάρχει λευκό περιθώριο έχουμε πρόβλημα.

(Ολοκάθαρο παράδειγμα λευκού περιθωρίου σε προϊόν με σκούρο πλαστικό υλικό συσκευασίας).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: οι τρεις βοηθητικοί χαραχτήρες παρουσιάζουν τα εξής

1) εμφανίζουν 4 εναλλαγές άσπρου – μαύρου

2) ο δεξιός είναι αντίστροφος και κατοπτρικός του αριστερού

3) ο αριστερός είναι ο περιττός αριθμός (0101) ενώ ο δεξιός ο άρτιος (1010)

ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ δηλαδή τα χαραχτηριστικά του γραμμωτού κώδικα και αντιπροσωπεύουν κάποιον αριθμό. Ποιος είναι αυτός; Ο μοναδικός αυτός αριθμός που παρουσιάζει 4 εναλλαγές σε 4 μονάδες πλάτους και δεν συγχέεται με άλλους είναι ο αριθμός 6. Κοιτώντας κανείς παραπάνω το διάγραμμα των αριθμών θα δει ότι ο αριθμός 6 αποτελείται από 4 εναλλαγές συνεχόμενες και τα επόμενα modules άσπρα δηλαδή 0. Δηλαδή είτε 0000101 είτε 0101 δεν υπάρχει διαφορά

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΜΕΣΑΙΑ ΜΠΑΡΑ: η μεσαία μπάρα όντως δεν χρειάζεται αν δεν υπάρχει παραπάνω από μια κωδικοποίηση του γραμμωτού κώδικα. Αντιθέτως υπάρχουν 3 όπως είδαμε μορφές κωδικοποίησης και η μεσαία μπάρα χρησιμεύει για να ξεχωρίζει τους αριστερούς από τους δεξιούς. Θα σκεφτεί κανείς: γιατί να υπάρχει παραπάνω από μία κωδικοποίηση ώστε να χρειάζεται η μεσαία μπάρα; Ρωτήστε αυτούς που έφτιαξαν και προώθησαν τον γραμμωτό κώδικα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Μετά από το θέμα που δημιουργήθηκε με τον εν λόγω αριθμό έγιναν μελέτες από ηλεκτρονικούς και επιστήμονες οι οποίοι απέδειξαν πως εμπεριέχεται το 666 στον Bar Code. Η κατασκευάστριες εταιρίες αρνήθηκαν να τον αλλάξουν γιατί η αλλαγή θα κόστιζε και έπειτα αυτός ο τρόπος κωδικοποίησης τους διευκολύνει αφάνταστα.

Πηγή:

http://www.madata.gr/index.php/diafora/science/44124.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: