Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Μια αιματηρή ρατσιστική επίθεση στη Γερμανία




Marwa el-Sherbini




Ο φόνος της Marwa el-Sherbini συνέβη καθώς κατέθετε στο δικαστήριο για το πώς ο κατηγορούμενος την προσέβαλε επειδή φορούσε μαντήλα όταν αυτή του ζήτησε να επιτρέψει στο παιδί της να παίξει στην παιδική χαρά. Ο κατηγορούμενος της επιτέθηκε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου της Δρέσδης και της κατάφερε 18 μαχαιριές.

Μέσα στο δικαστήριο βρισκόταν και ο 3 ετών γιός της που παρακολούθησε ανήμπορος την μητέρα του να πέφτει δολοφονημένη στο πάτωμα του δικαστηρίου.

Ακόμα και ο άνδρας της Elvi Ali Okaz δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον φόνο της εγκύου, στο δεύτερο παιδί τους, συζύγου του από τον μανιασμένο 28χρονο Ρώσο που έμενε στην Γερμανία Καθώς έτρεξε να την σώσει πυροβολήθηκε από τον αστυνομικό που είχε τρέξει στην αίθουσα επειδή τον πέρασε για δράστη του φόνου.

Και ενώ το τραγικό αυτό συμβάν έλαβε χώρα την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2009 η δημοσιότητα που του δόθηκε από τα ΜΜΕ της Ευρώπης ήταν σχεδόν ανύπαρκτη ενώ στην Γερμανία εστιάστηκε στην ελλιπή φύλαξη των αιθουσών των δικαστηρίων και όχι στα ρατσιστικά κίνητρα της επίθεσης.


2000 μίλια μακριά από την Γερμανία στην πατρίδα της την Αίγυπτο η 32 ετών φαρμακοποιός ονομάστηκε η «Η μάρτυρας της Μαντήλας» (the "headscarf martyr") και έγινε το Εθνικό σύμβολο των καταδιωκομένων για την μαντήλα από ένα τεράστιο πλήθος διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αυξανόμενη ισλαμοφοβία στην Δύση.

Η κηδεία της Marwa el-Sherbini έγινε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πέντε μέρες μετά την δολοφονία της με την παρουσία χιλιάδων βαρυπενθούντων και προσωπικοτήτων της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης. Μετά δε από αυτό αποφασίστηκε να δοθεί το όνομά της σε μια οδό της πόλης.



Η Marwa el-Sherbini είχε σπουδάσει φαρμακοποιός και υπήρξε παίκτρια της Εθνικής Ομάδας χειροσφαίρισης της Αιγύπτου. Ο σύζυγός της είναι βιολόγος γενετιστής ο οποίος επρόκειτο να υποβάλλει την διδακτορική του διατριβή για το PhD στο Ινστιτούτο Max Planck της Δρέσδης.

Και οι δύο βρισκόντουσαν στην Γερμανία από το 2003 και επρόκειτο να επιστρέψουν στην Αίγυπτο στο τέλος του 2009. Το ζευγάρι έχει ένα παιδί 3 ετών σήμερα και η Marwa ήταν τριών μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

Ο άνεργος Alex W. από το Perm της Ρωσίας καταδικάστηκε σε 780 ευρώ πρόστιμο τον Νοέμβριο του 2008 από Γερμανικό Δικαστήριο σε πρώτο βαθμό για την επίθεση κατά της Marwa el-Sherbini και την προσβολή της με φράσεις «τρομοκράτισσα», «μουσουλμάνα πόρνη». και επίθεσή του κατά της Marwa el-Sherbini. Ο Alex W. έκανε έφεση και κατά την συζήτησή της στο δικαστήριο της Δρέσδης βρέθηκε αντιμέτωπος με την Marwa.

Παρ’ όλον όμως που είχε κάνει εμφανή τα αντι-ισλαμικά αισθήματά του στο δικαστήριο δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της Marwa el-Sherbini και βεβαίως παραμένει και το ερώτημα πως τον άφησαν να έχει απάνω του μαχαίρι.



Το εξαγριωμένο πλήθος στην κηδεία της άτυχης κοπέλας κατηγορούσε την Γερμανία για ρατσισμό και κραύγαζε το σύνθημα «Οι Γερμανοί είναι εχθροί του Θεού». Ο Μουφτής ζήτησε από την Γερμανία την παραδειγματική τιμωρία του ενόχου.

Την σύζυγο της Marwa επισκέφθηκαν μαζί οι γενικοί γραμματείς του Ισραηλινού και του Μουσουλμανικού Συμβουλίου για να τον συλλυπηθούν και μίλησαν από κοινού για την απαράδεκτη συμπεριφορά των πολιτικών και των ΜΜΕ της Γερμανίας. Επεσήμαναν δε ότι ενώ η επίθεση είχε καθαρά ρατσιστικά κίνητρα το γεγονός αποσιωπήθηκε και δόθηκε έμφαση μόνο στα μέτρα ασφαλείας των δικαστηρίων της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: