Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


ΤΑ ΚΑΛΑ





ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ 55 ΕΩΣ 78 ΕΤΩΝ


Η χρήση του Διαδικτύου αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία στις μεγάλες ηλικίες

Ενισχύει τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων


Αύξηση της εγκεφαλικής λειτουργίας στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαδικασία της μνήμης και της λήψης αποφάσεων, παρατηρήθηκε σε ενηλίκους που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ε­ντατικά το Διαδίκτυο στο πλαίσιο σχετικού πειράματος από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρ­νιας (UCLA).


Τα αποτελέσματα, αν και το δείγ­μα ήταν σχετικά μικρό -μόλις 24 άν­θρωποι συμμετείχαν στο πείραμα εν­θουσίασαν τους ερευνητές. Συγκε­κριμένα, η ομάδα του πανεπιστημί­ου ζήτησε αρχικά από ανθρώπους η­λικίας από 55 έως 78 που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει εντατικά το Ίντερνετ για να ερευνήσουν θέματα του ενδιαφέροντος τους, να πραγματοποιήσουν μία σειρά από «ψαξίματα» στον παγκόσμιο ιστό, ενώ κα­τέγραφαν την εγκεφαλική λειτουρ­γία τους με τη χρήση απεικονιστικών σαρωτών εγκε­φάλου (fMRI).


Εν συνεχεία τους ζητήθηκε να συνεχίσουν επί μία εβδομάδα να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου μία ώρα την ημέρα, μέ­χρι να επιστρέψουν στο εργαστήριο για έναν δεύτερο έλεγχο με fMRI.


Κατά την πρώτη απεικόνιση πα­ρατηρήθηκε αυξημένη λειτουργία των περιοχών που σχετίζονται με τη γλώσσα, την ανάγνωση, τη μνήμη και την όραση. Κατά τη δεύτερη α­πεικόνιση εμφανίστηκε, πέραν όλων των άλλων περιοχών που είχαν ε­νεργοποιηθεί και στην πρώ­τη, έντονη δραστηριότητα στις περιοχές της μέσης με­τωπιαίας έλικας και της κά­τω μετωπιαίας έλικας, δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη βρα­χυχρόνια μνήμη και με τη λήψη α­ποφάσεων.


Σημαντικό κρίνεται το στοιχείο ό­τι σε ενηλίκους που χρησιμοποι­ούσαν συχνά τις διαδικτυακές μη­χανές αναζήτησης, οι περιοχές με αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία ταυτίζονται με τις περιοχές με έ­ντονη δραστηριότητα των εγκεφάλων των μη συστηματικών χρηστών, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία «μαθαίνει» ο εγκέφαλος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάρι Σμολ, καθηγη­τής ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του UCLA: «Ανακα­λύψαμε ότι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι με μικρή εμπειρία στη χρήση μηχανών αναζήτησης, μέ­σα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας και την ποιότητα αυτής».


ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ





ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ



ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ


Η μαύρη λίστα με τις πιο επικίνδυνες γυναίκες


Η απάτη με τον κωδικό «Ρωσίδα νύφη» είναι τόσο διαδεδομένη στα διαδικτυακά μονοπάτια, που αρκετές ιστοσελίδες έχουν ως αποκλειστικό περιεχόμενο τους τη δημοσίευση της... μαύρης λίστας των πιο επικίνδυνων γυναικών.


Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η www.russiawomenblacklist.com , η www.anti-scam.com και η www.russian-scam.org, όπου μεταξύ άλλων μπορεί κανείς να βρει δεκάδες φωτογραφίες γυναικών που βγάζουν τα προς το ζην με την εν λόγω τακτική. Δίπλα από κάθε φωτογραφία αναφέρονται το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθ­μός τηλεφώνου που χρησιμοποίησε η κοπέλα, ενώ διατίθενται και σχόλια από άνδρες που έπεσαν στην παγίδα της, καθώς και ο βαθμός... επικινδυνότητας ανά περίπτωση:


«Ναταλία Αμπρόμοβα - Νατάσσα», γράφει μια από τις καταχωρίσεις. «Η συγκεκριμένη κο­πέλα στέλνει λεπτομέρειες από το διαβατήριο και τη βίζα της. Αφού ανταλλάξει μαζί σας με­ρικά γράμματα, λέει ότι θα έρθει να σας επισκεφθεί στη χώρα σας και στέλνει σκαναρισμένο αντίγραφο του εισιτηρίου.


Η απάτη ξεκινά όταν σας ζητά να της ταχυ­δρομήσετε 600 δολάρια, προκειμένου να της επιτραπεί να φύγει από την Ρωσία και συγκε­κριμένα από την Αγία Πετρούπολη. Ταχρήματα αποστέλλονται μέσω της Western Union και αμέσως μετά η Ναταλία εξαφανίζεται».

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι υπόλοιπες αναφορές: «Ιρίνα Αντάμοβα. Είναι υπαρκτό πρόσωπο και ζει στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ισχυρίζεται ση εργάζεται ως γιατρός σε ένα παι­διατρικό νοσοκομείο της περιοχής.


Στην πραγματικότητα ζει κερδίζοντας χρή­ματα από ξένους άνδρες. Κάποιες φορές τα ζη­τά, επειδή, όπως λέει, η σύνδεση με το Ιντερνετ είναι ακριβή, άλλοτε για βίζα και εισιτήρια προκειμένου να σας επισκεφθεί στην πατρίδα σας. Συνήθως προσελκύει τα θύματα της κα­ταχωρίζοντας αγγελία σε διεθνή διαδικτυακά γραφεία γνωριμιών».
















Από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της 24ης. Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: