ΤΑ ΚΑΛΑ
ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ 55 ΕΩΣ 78 ΕΤΩΝ
Η χρήση του Διαδικτύου αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία στις μεγάλες ηλικίες
Ενισχύει τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων
Αύξηση της εγκεφαλικής λειτουργίας στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαδικασία της μνήμης και της λήψης αποφάσεων, παρατηρήθηκε σε ενηλίκους που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά εντατικά το Διαδίκτυο στο πλαίσιο σχετικού πειράματος από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA).
Τα αποτελέσματα, αν και το δείγμα ήταν σχετικά μικρό -μόλις 24 άνθρωποι συμμετείχαν στο πείραμα ενθουσίασαν τους ερευνητές. Συγκεκριμένα, η ομάδα του πανεπιστημίου ζήτησε αρχικά από ανθρώπους ηλικίας από 55 έως 78 που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει εντατικά το Ίντερνετ για να ερευνήσουν θέματα του ενδιαφέροντος τους, να πραγματοποιήσουν μία σειρά από «ψαξίματα» στον παγκόσμιο ιστό, ενώ κατέγραφαν την εγκεφαλική λειτουργία τους με τη χρήση απεικονιστικών σαρωτών εγκεφάλου (fMRI).
Εν συνεχεία τους ζητήθηκε να συνεχίσουν επί μία εβδομάδα να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου μία ώρα την ημέρα, μέχρι να επιστρέψουν στο εργαστήριο για έναν δεύτερο έλεγχο με fMRI.
Κατά την πρώτη απεικόνιση παρατηρήθηκε αυξημένη λειτουργία των περιοχών που σχετίζονται με τη γλώσσα, την ανάγνωση, τη μνήμη και την όραση. Κατά τη δεύτερη απεικόνιση εμφανίστηκε, πέραν όλων των άλλων περιοχών που είχαν ενεργοποιηθεί και στην πρώτη, έντονη δραστηριότητα στις περιοχές της μέσης μετωπιαίας έλικας και της κάτω μετωπιαίας έλικας, δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη βραχυχρόνια μνήμη και με τη λήψη αποφάσεων.
Σημαντικό κρίνεται το στοιχείο ότι σε ενηλίκους που χρησιμοποιούσαν συχνά τις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, οι περιοχές με αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία ταυτίζονται με τις περιοχές με έντονη δραστηριότητα των εγκεφάλων των μη συστηματικών χρηστών, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία «μαθαίνει» ο εγκέφαλος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάρι Σμολ, καθηγητής ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του UCLA: «Ανακαλύψαμε ότι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι με μικρή εμπειρία στη χρήση μηχανών αναζήτησης, μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας και την ποιότητα αυτής».
ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Η μαύρη λίστα με τις πιο επικίνδυνες γυναίκες
Η απάτη με τον κωδικό «Ρωσίδα νύφη» είναι τόσο διαδεδομένη στα διαδικτυακά μονοπάτια, που αρκετές ιστοσελίδες έχουν ως αποκλειστικό περιεχόμενο τους τη δημοσίευση της... μαύρης λίστας των πιο επικίνδυνων γυναικών.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η www.russiawomenblacklist.com , η www.anti-scam.com και η www.russian-scam.org, όπου μεταξύ άλλων μπορεί κανείς να βρει δεκάδες φωτογραφίες γυναικών που βγάζουν τα προς το ζην με την εν λόγω τακτική. Δίπλα από κάθε φωτογραφία αναφέρονται το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου που χρησιμοποίησε η κοπέλα, ενώ διατίθενται και σχόλια από άνδρες που έπεσαν στην παγίδα της, καθώς και ο βαθμός... επικινδυνότητας ανά περίπτωση:
«Ναταλία Αμπρόμοβα - Νατάσσα», γράφει μια από τις καταχωρίσεις. «Η συγκεκριμένη κοπέλα στέλνει λεπτομέρειες από το διαβατήριο και τη βίζα της. Αφού ανταλλάξει μαζί σας μερικά γράμματα, λέει ότι θα έρθει να σας επισκεφθεί στη χώρα σας και στέλνει σκαναρισμένο αντίγραφο του εισιτηρίου.
Η απάτη ξεκινά όταν σας ζητά να της ταχυδρομήσετε 600 δολάρια, προκειμένου να της επιτραπεί να φύγει από την Ρωσία και συγκεκριμένα από την Αγία Πετρούπολη. Ταχρήματα αποστέλλονται μέσω της Western Union και αμέσως μετά η Ναταλία εξαφανίζεται».
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι υπόλοιπες αναφορές: «Ιρίνα Αντάμοβα. Είναι υπαρκτό πρόσωπο και ζει στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ισχυρίζεται ση εργάζεται ως γιατρός σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής.
Στην πραγματικότητα ζει κερδίζοντας χρήματα από ξένους άνδρες. Κάποιες φορές τα ζητά, επειδή, όπως λέει, η σύνδεση με το Ιντερνετ είναι ακριβή, άλλοτε για βίζα και εισιτήρια προκειμένου να σας επισκεφθεί στην πατρίδα σας. Συνήθως προσελκύει τα θύματα της καταχωρίζοντας αγγελία σε διεθνή διαδικτυακά γραφεία γνωριμιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου