Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Γιατί είναι άδικη η έκτακτη εισφορά




Γιατί είναι άδικη η έκτακτη εισφορά
 
Του Γιωργου Χριστοπουλου*

Η έκτακτη εισφορά, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, είναι εντελώς άδικη και αυθαίρετη καθώς επιβάλλεται χωρίς τον κρατούντα σε όλες τις χώρες κανόνα της «προοδευτικότητας του φόρου».
Πιστεύουμε ότι κατ’ ελάχιστο έπρεπε να εναρμονίζεται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος που θέσπισε με τον ν. 3842/23-4-2010 πέρυσι η κυβέρνηση, «ως ενιαία για όλα τα εισοδήματα, τιμαριθμοποιημένη και προοδευτική», για δικαιότερη φορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων σε σχέση με την προηγούμενη ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, να δημιουργεί μια νέα κλίμακα. Αντί αυτού του κανόνα, βάσει των όσων ήδη αποφασίστηκαν και ενέκρινε η τρόικα:

Ισχύει έως το 2015 έκτακτη εισφορά («εισφορά αλληλεγγύης» την ονομάζει η κυβέρνηση) στα εισοδήματα, η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 1% έως 4%, ενώ 5% θα είναι για όσους κατέχουν συγκεκριμένα δημόσια αξιώματα (βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι κ.λπ.):

- Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.001-20.000
- Εισφορά 2% για εισοδήματα από 20.001-50.000
- Εισφορά 3% για εισοδήματα από 50.001-100.000
- Εισφορά 4% για εισοδήματα από 100.001 και άνω

Συνεπώς η έκτακτη εισφορά εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος χωρίς καμία κλιμάκωση.

Δηλαδή:

α) αφενός δεν αφαιρείται (άρα δεν καταργείται) το αφορολόγητο όριο στον υπολογισμό και αφετέρου
β) δεν μεσολαβούν ενδιάμεσα κλιμάκια αντίστοιχα με την κλίμακα που ισχύει σήμερα και με την οποία γίνεται ως γνωστόν η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων.

Ετσι με τον ίδιο συντελεστή φορολογεί όλο το πόσο αθροίζοντας φορολογητέα και αφορολόγητα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 26.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 520 ευρώ (26.000 Χ 2% = 520 ευρώ), ενώ αν λειτουργούσε κατά ανάλογο τρόπο με την κλίμακα φόρου εισοδήματος και η οποία βασίζεται στην αρχή της προοδευτικότητας του φόρου, για το ίδιο εισόδημα 26.000 ευρώ, θα έπρεπε να είναι 320 ευρώ.

Στον πίνακα που αναφέρεται στο πάνω μέρος του κειμένου, γίνεται σύγκριση της έκτακτης εισφοράς -όπως υπολογίζεται στο σχέδιο νόμου- με αντίστοιχο υπολογισμό βάσει της ισχύουσας κλίμακας, όπου στα ενδιάμεσα κλιμάκια ο ισχύων φορολογικός συντελεστής, για κάθε επιμέρους κλιμάκιο, λαμβάνεται μειωμένος στο 10%, δηλαδή ο συντελεστής 18% λαμβάνεται 1,8%, ο συντελεστής 24% λαμβάνεται 2,4% κ.ο.κ.).

Οι βασικές αλλαγές του νέου φορολογικού πλαισίου έχουν ως εξής:

- Εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα.

- Οι αλλαγές που φέρνει η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη δίκαιη ανακατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων.

- Με τη νέα ενιαία κλίμακα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ωφελούνται οι εννέα στους δέκα φορολογουμένους.

* Ο κ. Γ. Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός.

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_10/07/2011__448765

Δεν υπάρχουν σχόλια: