Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Tο Mπουτάν προωθεί «δείκτη ευτυχίας» στα Ηνωμένα Εθνη





Την ανθρώπινη… ευτυχία θέλει να εισαγάγει στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ το μικρό βασίλειο του Μπουτάν. Την εβδομάδα που πέρασε, η Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού έλαβε μία μη δεσμευτική απόφαση να συμπεριλάβει τον «δείκτη ευτυχίας» ανάμεσα σε αυτούς που υποδεικνύουν την ανάπτυξη κάθε κράτους.

Ο πρέσβης του Μπουτάν στον ΟΗΕ, κ. Λατού Ουανγκτσούνκ, ανέφερε σε δημοσιογράφους του BBC ότι επόμενο βήμα της προσπάθειάς του είναι να βοηθήσει τα μέλη του ΟΗΕ να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της ευτυχίας, τουλάχιστον όπως την εννοούν οι ορεσίβιοι κάτοικοι του βασιλείου, που δεν έχουν στις τράπεζες ή στο πορτοφόλι τους πολλά χρήματα, δεν διαθέτουν πολλά υλικά αγαθά, μπορεί η ζωή τους να είναι δύσκολη, αλλά η ευτυχία είναι δεύτερη φύση τους και απόλυτη προτεραιότητα των ηγετών τους.

Τέσσερις πυλώνες

Το μικρό ορεινό βασίλειο, που βρίσκεται στα Ιμαλάια, χωμένο ανάμεσα σε Ινδία και Κίνα, είναι η χώρα που ανακάλυψε την ευτυχία ως δείκτη ανάπτυξης που δείχνει την κατάσταση καλύτερα από ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Ο όρος «ακαθάριστη εγχώρια ευτυχία» επινοήθηκε το 1972 από τον πρώην βασιλιά του Μπουτάν Τζινγκμέ, ο οποίος εισήγαγε τη χώρα του στη σύγχρονη εποχή. Με τη φράση αυτή θέλησε να καταδείξει τη δέσμευσή του στη δημιουργία μιας οικονομίας που θα συνάδει με τις βουδιστικές αξίες του λαού του. Οι τέσσερις πυλώνες μιας τέτοιας οικονομίας πρέπει να είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η διατήρηση και προώθηση των πολιτισμικών αξιών, η διατήρηση του περιβάλλοντος και η χρηστή διοίκηση.

Ο πρέσβης του Μπουτάν εξηγεί ότι αυτό που προτείνει στους συναδέλφους του είναι μια διαφορετική προσέγγιση, που ενδεχομένως θα ωφελούσε τα κράτη–μέλη και τους λαούς τους. Μέσα στον ΟΗΕ, λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος στον διπλωμάτη του Μπουτάν, τα κράτη έχουν διαφορές, έχθρες και αντιπαλότητες. Μήπως η ευτυχία του ενός είναι δυστυχία για τον άλλο;

Οχι, εξηγεί ο κ. Ουανγκτσούνκ, οι πόλεμοι και οι διαφωνίες δεν εκφράζουν ευτυχία ή δυστυχία. Είναι απλώς «γεγονότα» που προκαλούνται από τον υπερεγωισμό και τα συμφέροντα των ηγετών.

Βέβαια, ο έμπειρος διπλωμάτης παραδέχεται ότι το όραμά του είναι πιθανώς ουτοπικό, αλλά προσθέτει ότι όποιος δεν έχει όραμα, τελικά δεν έχει κάποιο κίνητρο για να προχωρήσει, προσθέτοντας ότι ακόμα και οι ευνοημένοι διπλωμάτες που εκπροσωπούν τις χώρες τους στον ΟΗΕ δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ευτυχίας. «Τους λέω δουλεύετε πολύ, πρέπει να κοιμάστε περισσότερο και να περνάτε πολύ χρόνο με τις οικογένειές σας», τόνισε.

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_23/07/2011_450274

Λίγα λόγια για το Μπουτάν

Το Μπουτάν είναι ένα κράτος με 700.000 κατοίκους στην Ασία. Για να καταλάβουμε καλύτερα το που, βρίσκεται βόρεια συνορεύει με την Κίνα και νότια με την Ινδία. 

 Μέχρι το 1970 το Μπουτάν έμενε πρόθυμα εκτός «πολιτισμένου» κόσμου. Εκείνη τη χρονιά ασφαλτοστρώθηκε ο πρώτος δρόμος. Το 1983 κατασκευάστηκε το μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας. Η τηλεόραση έφτασε το 1999, το Ιντερνετ και η κινητή τηλεφωνία το 2003. Παρά την τεχνολογική της οπισθοδρόμηση, αυτή η όχι τόσο μικροσκοπική χώρα (στην έκταση της Ελβετίας, σφηνωμένη ανάμεσα σε δύο γίγαντες, την Ινδία και την Κίνα) φαίνεται πως έχει μερικούς από τους πιο ευτυχισμένους πολίτες στον πλανήτη. Σε έρευνα βρετανικού πανεπιστημίου για τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο το Μπουτάν καταλαμβάνει την όγδοη θέση ανάμεσα σε 178 χώρες και την πρώτη στην Ασία.

Πηγή: Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: