Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Φόβος για μπαράζ αγωγών κατά της Ελλάδας από ιδιώτες ομολογιούχους





 
Φόβος για μπαράζ αγωγών κατά της Ελλάδας από ιδιώτες ομολογιούχους


 Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει φορολογικά κίνητρα τους Ελληνες ομολογιούχους που είχαν επενδύσει ποσά ως 100.000 ευρώ σε ελληνικά ομόλογα

Φόρμουλα αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να αποφύγει το μπαράζ των δικαστικών αγωγών από τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, και τα οποία «χάνουν» λόγω του «κουρέματος» πάνω από το μισό της επένδυσης τους.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει φορολογικά κίνητρα τους Ελληνες ομολογιούχους που είχαν επενδύσει ποσά ως 100.000 ευρώ σε ελληνικά ομόλογα (και τα είχαν αγοράσει από την πρωτογενή αγορά).

Ωστόσο το κύμα των δικαστικών προσφυγών έρχεται. Ήδη η Ένωση Γερμανών Επενδυτών -όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters- κατέθεσε αγωγή κατά της ελληνικής κυβέρνησης ζητώντας να αποζημιωθεί, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τη συντριπτική πλειοψηφία των 11.000 Ελλήνων ομολογιούχων.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει αναφερόμενος στα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο PSI ότι «κατηγορίες πολιτών που πρέπει να προστατευθούν, θα προστατευθούν με ειδικούς μηχανισμούς». Η συντριπτική πλειοψηφία, 9.500 από τους 11.000 ομολογιούχους, κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ και για αυτούς θα μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος ειδικής μεταχείρισης.

Αυτή η ειδική μεταχείριση, όπως όλα δείχνουν, θα εξαργυρωθεί με φορολογικά κίνητρα. Διότι αν δοθούν μετρητά ή ομόλογα στους Ελληνες ομολογιούχους, θα εγείρουν ανάλογη απαίτηση προς την ελληνική κυβέρνηση και οι ξένοι ιδιώτες ομολογιούχοι.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112833392

Δεν υπάρχουν σχόλια: